Se împlinescastăzi, 7 august 2024, exact 10 ani de când sportivul din Petroșani Avram Iancu a înotat, pentru prima dată, în Canalul Mânecii. La vremea respectivă era primul înotător român care pornea în misiunea de a traversa celebrul Canal, ce desparte Anglia de Franța continentală. Atunci, nu avea să reușească, din păcate, în demersul său.
Avram Iancu u a abandonat însă ambiția de a-și înscrie numele său și al țării sale pe lista celor care au reușit această extraordinară performanță. Iar cum șansa este de partea celor cutezători, după alte 4 încercări nereușite, în 2016 avea loc și cursa încununată de succes a valorosului sportiv din Valea Jiului. La fix un deceniu de la prima sa tentativă de a traversa înot Canalul Mânecii, Avram Iancu se află acum în același loc, la Dover, așteptând să poată lua startul unui alt ambițios proiect sportiv: dubla traversare înot a Canalului Mânecii.
El își amintește însă și acum cu bucurie de momentele debutului în proiectul sportiv „Traversarea Canalului Mânecii”:
„Niciun român nu mai făcuse așa ceva. Nu vreau să mă laud cu asta. Doar descriu o stare de fapt istorică. Până la data aceea, nu a îndrăznit să facă așa ceva: niciun înotător român, niciun sportiv profesionist, niciun înotător sincron, niciun triatlonist, niciun scufundător, niciun poloist, niciun scafandru, niciun salvamar, niciun administrator de bazin de înot, niciun nutriționist, niciun căpitan de vas, niciun medic sportiv; nici chiar Ceaușescu nu a pregătit un român pentru așa ceva, chiar dacă a avut o incursiune frumoasă peste Canalul Mânecii, în celebra lui vizită oficială în UK, și chiar dacă avea toate pârghiile să o facă.
A trebuit să vină momentul acela magic, când în mâna unui amărât de bibliotecar de provincie a căzut o carte despre înot. Povestea fascinantă a primei Traversări a Canalului m-a fermecat pe loc. Un act de curaj pentru redobândirea libertății. Jean Sallatti, un soldat din armata franceză, după deportarea în Anglia, în 1815, în urma bătăliei de la Waterllo, sare în apă și înoată spre Franța. După 30 de ore de agonie, atinge țărmul francez și inima mea. Am înțeles că sunt valori, în lumea asta, pentru care merită să-ți riști chiar și viața. Libertatea e una din acele valori.
Am descoperit că acest Canal a devenit cel mai mare simbol al înotului mondial în ape deschise. La momentul acela erau 900 de oameni din 60 de țări, care au realizat performanța de a traversa Canalul. Niciun român, însă. Animat de cel mai profund sentiment de patriotism, simțind la modul cel mai sincer, în sufletul meu, ,,întreabă-te ce poți să faci tu pentru țară și nu ce poate face țara pentru tine”, am luat marea decizie de a mă încumeta să fac asta.
Presa a prezentat pe larg această acțiune nemaiîntâlnită (mulțumesc presei). Lumea profesionistă din sport era înmărmurită, neștiind ce să creadă.
Și a venit marea zi a încleștării, ziua de 07.08.2014. După 12 h și 35 de minute de înot încontinuu, la doar câțiva kilometri de țărmul Franței, am fost oprit de pilot, din motive pe care nu vreau să le detaliez. Am continuat lupta pentru a-mi împlini visul.
Au fost 3 eșecuri și din a 4-a încercare am reușit, în 30. 08. 2016, devenind primul român născut și crescut în România, care reușește această performanță, fără costum de neopren.
De la data primei mele încercări și până la reușită, a mai reușit traversarea un român echipat cu costum de neopren, în cadrul unui triatlon, un australian de origine română, cu dublă cetățenie, care a înotat caritabil pentru niște copii australieni, bolnavi. Eu am înotat pentru ,,Cumințenia Pământului” – simbol românesc. După reușita mea, a mai traversat un român din București„, a scris Avram Iancu pe pagina sa de socializare.
Tot aici, sportivul petroșenean reamintește că, arc peste timp, acest moment aniversar, care se suprapune în mod miraculos peste bicentenarul nașterii Crăișorului Munților, Marele Erou Național Avram Iancu, dar și peste cei 100 de ani de la delcararea Petroșaniului ca oraș, și-a propus să marcheze toate aceste momente istorice printr-o tentativă istorică: DUBLA TRAVERSARE A CANALULUI MÂNECII.
„La momentul acesta, sunt 2500 de oameni care au reușit traversarea și doar 37 de oameni care au reușit dubla traversare a Canalului Mânecii. Toată elita înotului mondial a trecut pe aici. Nume grele au eșuat în această încercare. Cea mai recentă tentativă a avut loc de curând, în 28 iulie, când turcul Murat Oz a reușit traversarea doar spre Franța, abandonând cursa înapoi. Chiar și înotători, care au bifat cele 7 strâmtori ale proiectului Ocean Seven, au eșuat la dubla traversare a Canalului. A se vedea cazul mexicanului Antonio Argüellez, care a eșuat după 22 de ore din cauza hipotermiei.
De ce fac această tentativă? Deoarece vreau să marchez acest ARC PESTE TIMP în același loc. Simt că pot și e SINGURUL înot, în acest an, care îmi poate aduce emoția necesară fericirii, indiferent de rezultat.
În plus, dedic acest efort inuman, în exclusivitate, marelui meu înaintaș Avram Iancu, eroul nostru național.
Este anul oficial ,,Avram Iancu”, împlinindu-se 200 de ani de la nașterea sa și 10 ani de carieră. Ce coincidențe frumoase! Așadar, când se împlinesc 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munților, Crăișorul Apelor a împlinit vârsta de 48 de ani, vârsta la care marele erou național a murit, SINGUR, pe prispa unei case.”, a mai scris Avram Iancu pe facebook.
Fotografia care însoțește postarea și coperta acestui articol, este una de colecție, fiind realizată chiar în 7 august 2014, ziua în care Avram Iancu devenea PRIMUL român care înota în Canalul Mânecii, într-o strâmtoare de ,,Grand Slam”.