Nedeia de la Răscoala, sărbătoare de suflet a oamenilor din România arhaică

Nedeia de la Răscoala, sărbătoare de suflet a oamenilor din România arhaică

Satul Răscoala, localitate componentă a orașului Petrila, ce mărginește latura de est a Ținutului Momârlanilor din Valea Jiului este și astăzi, așa cum foarte bine remarcă reputatul scriitor și etnolog dr.. Dumitru Gălățan Jieț în cartea dedicată acestei așezări „poate cel mai arhaic din Valea Jiului, între-un fel împietrit în timp care a trecut peste el fără să-i erodeze frumusețile și tradițiile cu tipicul vremurilor moderne.”

Aici, în această frumoasă comunitate momârlănească unde identitatea și spiritul autentic al momârlanilor autentici ai Văii Jiului este păstrat cu sfințenie de cei fix 102 de oameni câți mai numără astăzi comunitatea satului Răscoala, s-a desfășurat joi, 15 august 2024, în zi de mare sărbătoare creștină, o nouă ediție a „Nedeii de la Răscoala”. Comunității locale i s-au alăturat oaspeți invitați la cinstita masă dar și oameni iubitori de tradiții și folclor care știu că sărbătorile din acest sat petrilean atât de autentic sunt printre cele mai frumoase sărbători ale comunităților de momârlani din Valea Jiului. Cu toții, s-au adunat puțin peste 400 de suflete la sărbătoarea de Sf. Mărie desfășurată potrivit noii tradiții într-o grădină situată aproape de mijlocul satului. Aici, părintele Florin Vîlcea, care păstorește comunitatea ortodoxă din satul Răscoala, a rostit cuvânt de rugăciune, aducând slavă bunului Dumnezeu, amintindu-i pe sătenii dreptcredincioși trecuți de-a lungul timpului la dreapta Tatălui Ceresc și  mulțumind comunității răscolene pentru această frumoasă adunare de cinstire a Maicii Domnului.

După tipicul nedeilor momârlănești tradiționale, bucatele alese din gastronomia momârlănească adânc înrădăcinată în negura vremurilor, cu zamă din carne de oaie, varză, tocan de oaie și, bineînțeles, cu renumitul și nelipsitul păsat, au fost pregătite cu migală de bărbați destoinici ai satului, sub coordonarea lui Nicolae Paraschiv, care la 84 de ani, a fost „master cheff” al evenimentului, iar la buna organizare a acestuia au contribuit din plin momârlani gospodari precum: Gheorghe Răduca, Neluțu Grecea, Mihai Răscolean, Culiță Trăilă, Ion Curtean, Ion Drui, Ilie Luca, Mega Dioane, Ioniță Pivodă, Geani Popescu.

Sigur că nu a lipsit de la serbarea câmpenească nici muzica populară, atât de dragă oamenilor de pe aceste frumoase meleaguri arhaice, acordurile folclorice fiind aduse de un grup de tineri și deosebit de talentați tineri artiști din cadrul Asociației culturale „Lirica” condusă de prof. Tiberiu Coconeț. La Răscoala au cântat cu drag pentru toți participanții la nedeie: Adrian Circu, Maria Vâlcea, Casian Daj, Lucas Iliuță, Miriam Dobrița, Ionuț Cherci și Petrișor Duma, spre bucuria și admirația participanților.

Tradiția „Nedeii momârlănești de la Răscoala” are rădăcini adânci în istoria acestor locuri, după cum relevă dr. Dumitru Gălățan Jieț, în cartea sa „Răscolenii și satul lor” (Ed. Măiastra, 2023).  Inițial, aceasta se desfășura în Duminica Tomii (la sărbătoarea Paștilor Mici) pe platoul cunoscut drept Gura Băniței. Aceasta era o nedeie de Paști tipică meleagurilor momârlănești, cu pomană, cu cântec, joc și voie bună. În 1970, tradiția nedeii a fost întreruptă, dar în urmă cu 4 ani, în anul 2021, aceasta a fost reluată la inițiativa unui grup de tineri răscoleni care au decis să-i schimbe însă data și locul de desfășurare, așa cum sunt ele în prezent.

Printre participanții la „nedeia de la Răscoala” care au fost martori atât la ultima ediție a nedeii (din 1970), dar și important contributor la reluarea acesteia (în 2021) se numără și dr.ing.. Dumitru Răscolean, fost viceprimar al orașului Petrila, fiu al satului și purtător cu cinste în cartea de identitate, dar mai ales în suflet, al toponimului acestei frumoase așezări momârlănești. Acesta se numără și astăzi printre „cetățenii de onoare” ai comunității răscolene, fiind respectat de întreaga comunitate de aici. „Sunt deosebit de onorat că fac parte din această comunitate și că aparțin acestei așezări, al cărei nume îl port cu cinste și mândrie în numele meu de familie, dar mai ales în sufletul meu. Sunt deosebit de bucuros că, împreună cu gospodarii satului și cu voia bunului Dumnezeu au reușit să ne adunăm încă o dată la această frumoasă nedeie și să petrecem împreună, ducând mai departe moștenirea culturală lăsată de străbunii noștri. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi și care au făcut posibilă desfășurarea acestei frumoase nedei populare din satul Răscoala”, a spus Dumitru Răscolean.

Nedeia de Sf. Maria Mare încheie seria sărbătorilor de acest fel din comunitățile de momârlani de pe Valea Jiului. Însă în amintirea celor care au participat la oricare sau la fiecare dintre acestea rămâne una prețioasă, de neuitat.

Fotografii de Ionel Anastasescu.

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți viziona urmând linkul:

https://photos.google.com/share/AF1QipOiUyuX1ido_BO5LL48XVX26wMzT2AZhuuFLSGRIIC9a8YfyHfZSMDTb4ZzifuGaA?key=ZnNHR2xkU202alNHZ3NDd043SGhsMk4yRjI0dkxR