Concomitent cu deschiderea noului an școlar, la Lupeni a avut loc și ceremonia de inaugurare a unei noi unități de învățământ postliceal în domeniul sanitar: Școala Postliceală Sanitară „Regina Maria”.
Aceasta va funcționa în spațiul pus la disponziție de administrația publică locală din municipiul Lupeni în cadrul Liceului Teoretic „Mircea Eliade”. Proiectul educațional este un rezultat al eforturilor comune ale asociațiilor Medi’At (România) și Senecura (Austria). Parteneriatul româno-austriac a fost sprijinit constant, în ultimii doi an i, de autoritățile publice din județul Hunedoara, de la Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul județean Hunedoara, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și până la Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni.
Deschiderea anului școlar pentru prima serie de 18 cursanți ai Școlii Postliceale Sanitare ”Regina Maria” din municipiul Lupeni a avut loc luni, 9 septembrie 2024, în prezența artizanilor acestui proiect, doamna Maria Zahn (hunedoreanca stabilită în Austria care a avut inițiativa derulării acestui proiect în județul Hunedoara), domnul Iohanes Wagner (reprezentant al concernului european SeneCura), Gabriel Ilieș (reprezentant al Asociației Medi’At) și Mihaela Cazacu (director al Școlii Postliceale Sanitare ”Regina Maria” de la Lupeni).
La eveniment au fost prezenți, printre alții, prefectul județului Huneodara, doamna Doris Visirin, viceprimarul municipiului Lupeni – Iacob Mesaroș, inspectorul școlar Rodica Dimulescu (cea care va coordona acest proiect din partea ISJ Hunedoara), prof. Daniel Ianoși – directorul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni.
Maria Zahn apreciază că momentul deschiderii cursurilor de la Școala Sanitară Postliceală „Regina Maria” reprezintă „un vis împlinit”. Aceasta este convinsă că acest parteneriat educațional dintre România și Austria va fi nu doar unul cu efecte pozitive relevante pentru toți cei implicați, ci și un demers educațional sub semnul excelenței. ”În colaborare strânsă cu Grupul SeneCura, lider în domeniul sănătății și îngrijirii din Austria, dar care este reprezentat și în alte state europene, suntem mândri că putem oferi tinerilor din această parte a României o serie de programe de studiu inovatoare, concepute pentru a răspunde cerințelor pieței de muncă atât în România, cât și în întreaga Uniune Europeană, într-un domeniu vital pentru noi toți: sănătatea”, a declarat Maria Zahn.
Reprezentantul asociației Medi’At, Gabriel Ilieș apreciază că demararea acestui proiect în municipiul Lupeni este rod al deschiderii și sprijinului oferit de autoritățile administrației publice de la Lupeni, care au îmbrățișat acest proiect imediat după ce le-a fost prezentat, astfel că într-un timp record de numai câteva luni el a putut deveni unul pe deplin funcțional. Acesta spune că profesorii care vor preda în cadrul Școlii Postliceale Sanitare ”Regina Maria” de la Lupeni sunt dascăli respectați din această localitate, dar și cadre medicale de la Spitalul Municipal Lupeni.
După cum a precizat Iohanes Wagner (reprezentant al concernului european SeneCura), pe lângă profesorii care vor coordona activitatea educațională de la Lupeni, pregătirea cursanților acestei școli se va face și în cadrul SeneCura, în Austria, arătând că grupul austriac susține parcursul educațional al cursanților și cu o bursă de studiu lunară în valoare de 50 de euro. „Ne dedicăm oferirii unei pregătiri de calitate, axată pe dezvoltarea competențelor practice și teoretice necesare pentru asigurarea unui loc de muncă stabil și bine plătit în UE pentru absolvenții acestei școli. Cooperarea noastră extinsă cu parteneri din diferite țări, atât din interiorul cât și din afara UE, subliniază angajamentul nostru către excelență și inovație în educație”, a spus Iohanes Wagner.
”Viziunea noastră este să deschidem porțile spre o carieră de succes în sănătate pentru o generație de profesioniști empatici, bine pregătiți și capabili să răspundă provocărilor dinamicului domeniu al sănătății. Ne propunem să fim un partener de încredere în formarea viitorilor lideri în sănătate, care să aducă inovație, să promoveze standarde etice înalte și să contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții comunităților pe care le deservesc”, a arătat și ec. Mihaela Cazacu, cea care va avea misiunea de a conduce activitatea Școlii Postliceale Sanitare „Regina Maria” de la Lupeni.
Administrația publică locală a municipiului Lupeni salută deschiderea acestei școli, viceprimarul Iacob Mesaroș, prezent la eveniment, considerând că formarea, la Lupeni, a unor specialiști în domeniul sanitar, fiind un lucru benefic și pentru comunitățile locale din Valea Jiului. „Și eu mă ocup de un centru de îngrijire a vârstnicilor în municipiul Lupeni și știu cât de multă nevoie este de asistenți medicali, de îngrijitori în domeniul sanitar, de personal specializat în acest domeniu. Acesta este unul dintre motivele pentru care mă bucur că inițiatorii acestui proiect educațional de excepție, au ales să deschidă această școală în municipiul Lupeni și-i asigur că administrația locală apreciază acest lucru și le va acorda tot sprijinul”, a spus Iacob Mesaroș, viceprimarul municipiului Lupeni.
Cea mai mare parte a celor admiși în prima serie de cursanți ai acestei unități de învățământ privat din municipiul Lupeni, care și-a deschis porțile pe 9 septembrie 2024 și care va activa în cadryul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” sunt, de altfel, absolvenți de liceu din această localitate. Aceștia vor studia aici timp de trei ani, având acoperit în integralitate costul studiilor de către SeneCura, inclusiv un curs de limba germană până la gradul B2. Cursanții vor beneficia gratuit și de un stagiu de pregătire (cu cazare și masă asigurate) într-o unitate SeneCura din Austria, iar după finalizarea studiilor au garanția unui loc de muncă cu 14 salarii lunare în Austria. În plus, absolvenții obțin după finalizarea acestei școli postliceale diploma de Asistent Medical Generalist și se pot bucura de sprijin în vederea înscrierii în registrul profesiilor medicale din Austria și în Ordinul Asistenților.