Ruga din Poiana Mare, altă sărbătoare de suflet a momârlanilor uricăneni

Ruga din Poiana Mare, altă sărbătoare de suflet a momârlanilor uricăneni

Eveniment tradițional ce marchează, în via acomunităților rurale de la poalele Munților Retezat și Vâlcan, coborârea oilor de la munte și reîntoarcerea ciobanilor în satele de baștină, „Ruga din Poiana Mare” a redevenit, în ultimii ani, un alt reper al sărbătorilor de suflet care marchează viața comunității de momârlani din zona de Vest a Văii Jiului.

Și în acest an, pentru a treia oară de la reluarea acestei frumoase tradiții, momârlanii din Uricani, Valea de Brazi și Câmpu lui Neag și-au dat întâlnire cu frații de peste munte, din comuna Runcu (județul Gorj) veniți la sărbătoarea nedeii populare din Poiana Mare. Aceasta s-a desfășurat, după datină, de Sfântă Mărie Mică, în fața troiței ridicate la Câmpu lui Neag, în zona cunoscută drept Poiana Mare. Evenimentul, organizat de Asociația ”Ținutul Momârlanilor” din orașul Uricani și Asociația „Drumul Crucii” din comuna gorjeană Runcu, s-a bucurat de prezența unui număr mare de participanți, printre care s-au aflat și reprezentanți ai autorităților publice locale din orașul Uricani și, respectiv, comuna Runcu, preoți ai parohiilor ortodoxe din cele două localități vecine etc.

Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu s-a arătat onorat de invitația de a lua parte la acest eveniment din viața comunității momârlanilor uricăneni și i-a încurajat pe localnici să păstreze cu dragoste și recunoștință aceste obiceiuri moștenite din cele mai vechi timpuri, datinic și obiceiuri care fac parte din zestrea culturală a comunității locale uricănene. Acesta a reamintit și faptul că zona Poiana Mare este cuprinsă într-unul din cele mai ambițioase proiecte de dezvoltare locală și promovare turistică a orașului Uricani, proiect care urmează să fie implementat cu fonduri europene în anii următori și care va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării localității dar, mai ales, în viața oamenilor de aici.

Așa cum se procedează la fiecare astfel de eveniment, soborul de preoți ai Bisericii Ortodoxe Române au săvârșit o slujbă de închinăciune dar și un parastas în memoria înaintașilor trecuți în lumea drepților de-a lungul timpului sfințind bucatele aduse de organziatori pentru acest eveniment.

Tot după datină, bucuria reîntâlnirii oamenilor din Ținuturile Momârlanilor și Olteniei a fost sărbătorită în cadrul unei petreceri câmpenești în cadrul căreia cei prezenti au avut parte de o frumoasă reprezentație artistică oferită de nou-înființatul Ansamblu de dansuri populare al Casei de cultură din orașul Uricani, coordonat de Roberta Maria Maxer cea care, de fiecare dată transmite emoție și prin interpretarea „Imnului Momârlanilor” dar si a frumoaselor cântece din Ținutul Momârlanilor cărora le dă glas. Ansamblul de dansuri populare „Ținutul Momârlanilor” de la Casa de cultură a orașului Urficani cuprinde copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, copii frumoși, cuminți și talentați, care, suntem siguri ca încet, încet, vor ajunge sa reprezinte Ținutul Momârlanilor pe marile scene ale folclorului românesc.

Printre invitati în spectacolul artistic s-au numărat si talentatele interprete de muzică populară din orașul Uricani, Carina Elena Manolescu, Antonia Moraru si Roxana Iacobescu Dinea.