Recviem pentru Gigi Mulțescu, fotbalistul cu nume încrustat pentru eternitate

Recviem pentru Gigi Mulțescu, fotbalistul cu nume încrustat pentru eternitate

Vestea tristă a trecerii la cele veșnice a sportivului Gheorghe (Gigi) Mulțescu, nume emblematic al fotbalului românesc aflat pe buzele oricărui jiulist, dinamovist sau microbist român, a făcut parcă și mai cenușie tomnateca zi de 15 septembrie 2024.

Deși mistuit de o boală care, zi după zi, i-a răpit tot mai mult din amintirile unei vieți dedicate sportului cu balonul rotund, nimeni nu se aștepta ca Gigi Mulțescu să părăsească, la doar 72 de ani, această lume, răpus de o banală pneumonie.

Născut la data de 13 noimebrie 1951, Gigi Mulțescu face parte din galeria de onoare a marilor fotbaliști români având, ca jucător, o carte de vizită impresionantă. A debutat în fotbalul mare la Jiul Petroșani, reprezentând cu mândrie tricoul acestei echipei timp de opt sezoane, mai exact în perioada (1971-1979) timp în care a jucat 239 de partide în care a marcat 74 de goluri. După un timp, Mulțescu a revenit la Jiul, în postura de jucător-antrenor, în anii 1985-1987, perioadă în care a jucat alte 59 de partide și în care a marcat 17 goluri, reușind să promoveze echipa din Divizia B în Divizia A. În anul 2005 a revenit din nou pe banca tehnică a echipei din Valea Jiului, de data aceasta, fiind antrenor principal.

De-a lungul carierei sale de jucător a adunat 359 de prezențe în prima ligă a fotbalului românesc, la Jiul Petroșani, dar și la Dinamo București sau Rapid București, marcând 102 goluri. A jucat de 15 ori pentru echipa națională și a fost component al reprezentativei studențești, campioană mondială universitară în 1964.

Gigi Mulțescu a devenit antrenor din vara lui 1984, când a pus punct carierei sale de jucător. A antrenat atât în România, cât și peste hotare, în Turcia. Pe lângă echipele sale de suflet, Jiul Petroșani și Dinamo București, Mulțescu a antrenat echipe precum: Dacia Brăila, Samsunspor, Kayserispor, Adanaspor, Ankaragucu, Astra Ploiești, Gaziantepspor, Poli AEK, Poli Timișoara, FC Brașov, Sportul Studențesc, FC Vaslui, ”U” Cluj, Ceahlăul, Al Taawoun, Delta Tulcea, Petrolul Ploiești, Al Ettifaq, FC Voluntari și Universitatea Craiova.

Iubitorii de fotbal din Valea Jiului i-au purtat mereu un respect adânc acestui sportiv, de numele căruia se leagă unele dintre cele mai frumoase amintiri, dar și unele dintre cele mai mari rezultate ale clubului Jiul Petroșani, sub al cărui fanion a jucat vreme de un deceniu. Grație carierei sale sportive de excepție, dar și personalității sale remarcabile, Gheorghe Mulțescu a fost desemnat, în 2009, Cetățean de onoare al municipiului Petroșani. Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi apreciază că prin trecerea în neființă a lui Gigi Mulțescu, municipiul Petroșani pierde un alt valoros cetățean de onoare, dar mai ales un sportiv de legendă al fotbalului românesc și un om deosebit, care prin valoare și caracter a făcut cinste întregii noastre comunități. „Pentru comunitatea sportivă a Petroșaniului și a Văii Jiului, activitatea lui Gigi Mulțescu la Jiul Petroșani a fost însă una absolut relevantă, acesta remarcându-se atât ca jucător, dar și ca antrenor al echipei noastre. Gigi Mulțescu a jucat la Jiul Petroșani unde a bifat 207 meciuri în tricoul echipei noastre, pentru care a înscris 79 de goluri și a contribuit la marile succese ale echipei, fiind prezent în echipa finalistă a Cupei României în anul 1972, marcator și câștigător al Cupei României din 1974, tot așa cum a făcut parte din echipa Jiul finalistă a Cupei Balcanică inter-cluburi”, spune primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

În toți acești ani petrecuți la Petroșani, Gigi Mulțescu s-a dovedit a fi, așa cum foarte bine a remarcat prestigiosul gazetar sportiv Genu Tuțu, un fotbalist de elită, cu un dribling năucitor în viteză și șut necruțător. „La Petroșani, Mulțescu avea să stârnească admirația tuturor. A excelat la capitolul perseverență, a „ars” în teren la cea mai înaltã temperatură. Spirit cultivat, citit, şcolit la instituții de prestigiu (Liceul „Bolintineanu” din București, Institutul din Petroşani), Gigi Mulțescu şi-a modelat o personalitate distinsă. În viață, un tip care se exprimă în termeni aleşi, degajând în orice situație o stăpânire de sine, pe terenul de fotbal, greu de catalogat. Un artist al gazonului, autor de pase care nasc golgeteri, coordonator de joc, om cu simțul golului în sânge. Comparat ca un fotbalist din stirpea lui Baratky sau Dobrin, Dumitriu II ori „profesorul” Gheorghe Constantin, Gigi Multescu a fost în același timp un vrăjitor al mingii, dar și un jucător cu acut simț tactic. A fost mereu ,,creierul” echipei sale, un meșter fără egal al fotbalului-spectacol, un fotbalist care va rămâne o pecete de fascinație pe gazon”, în definea Genu Tuțu în cartea document „Jiul Petroșani. Centenar în alb și negru”.

Prin plecarea sa într-o altă lume, fotbalul românesc este mai sărac, dar în inimile celor care l-au admirat și l-au respectat pentru calitățile sale sportive și umane, Gigi Mulțescu va rămâne mereu fotbalistul cu nume încrustat pentru eternitate.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!