Ziua Mondială a Monitorizării Calității Apei este marcată, în fiecare an, la data de 18 septembrie. În mod evident, consecvent principiului primordial al activității sale, operatorul regional al serviciilor de alimentare cu apă potabilă din Valea Jiului, Apa Serv Valea Jiului, întâmpină acest eveniment cu mândria datoriei împlinite: apa potabilă furnizată consumatorilor casnici și industriali din regiunea Văii Jiului este, din punct de vedere calitativ, la cele mai înalte standarde în materie.
Directorul general al Apa Serv, ing. Cristian Ionică spune că deși la nivel mondial Ziua Monitorizării Calității Apei este marcată doar la 18 septembrie, în cadrul operatorului serviciului public de alimentare cu apă potabilă al Văii Jiului, acest demers este unul cotidian.
„Preocupările noastre pentru ceea ce înseamnă controlul calității apei potabile livrate consumatorilor din Valea Jiului sunt unele pe care le tratăm, cu maximă responsabilitate, în fiecare zi, acestea constituind de altfel parte din direcțiile prioritare ale întregii noastre activități. Calitatea apei potabile pe care o furnizăm abonaților noștri reprezintă un etalon al muncii pe care o facem și, tocmai de aceea, acordăm acestui obiectiv toată atenția cuvenită”, spune ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
Acesta arată că pentru controlul permanent al calității apei, laborantele din cadrul Laboratorului Central al Apa Serv Valea Jiului au un rol cheie în ceea ce privește activitatea companiei, un rol care poate că nu este întotdeauna la fel de vizibil precum cel al celorlalte servicii, este unul prezent permanent în monitorizarea calității apei, constituind garanția faptului că apa de la robinetele consumatorilor casnici și industriali nu este doar potabilă, ci este o apă de cea mai înaltă calitate.
„Sigur că faptul că avem o apă de bună calitate în Valea Jiului este dat și de sursele noastre de captare, din izvoare de munte. Deși sursele de alimentare ale Apa Serv sunt de o calitate ridicată, vreau să remarc faptul că acest lucru nu înlesnește misiunea noastră în ceea ce privește verificarea și monitorizarea permanentă a parametrilor de calitate a apei, activitate pe care colegele noastre de la Laborator o desfășoară cu maximă responsabilitate în fiecare zi, fapt pentru care le mulțumim”, a mai spus ing. Cristian Ionică.
În prezent, monitorizarea apei potabile în cadrul Apa Serv Valea Jiului este realizată în baza unui program riguros de prelevare zilnică a probelor, în toate localitățile Văii Jiului, atât din rețeaua de distribuție, de la rezervoarele de înmagazinare precum și de de la rezervoarele de apă potabilă de la fiecare stație de tratare.
Din fericire, până în prezent, în Valea Jiului nu au fost semnalate probleme semnificative legate de calitatea apei potabile, aceasta fiind în parametri optimi de consum pe întreaga rețea de distribuție operată de Apa Serv Valea Jiului.