Aproximativ 100 de copii speciali din Valea Jiului, împreună cu profesorii lor, cu părinții dar și cu cei care le sunt sprijin, au participat în aceste zile, la Petroșani, la o serie de competiții sportive derulate sub egida programului național ”Special Olympics”. Aceștia au fost parte a unui proiect dezvoltat de Școala gimnazială „I.G. Duca”, proiect care poartă numele „Şcoala Gererației Unificate”.
Elevii prezenți la eveniment, derulat joi, 19 septembrie 2024, la Sala Polivalentă din municipiul Petroșani au avut oportunitatea de a se întrecere într-o serie de competiții sportive de echipă, precum fotbal şi baschet, dar și în sporturi care le-au pus în valoare abilitățile individuale sau în echipe de dublu unificat. Participanți au fost elevi de la: Școala Gimnazială I.G. Duca Petroșani, Școala Gimnazială Nr. 7 Petroșani, Colegiul Economic Hermes Petroșani, Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida Petroșani, Centrul Școlar Pentru Educație Incluzivă Rudolf Steiner Lupeni, Colegiul Național Decebal Deva și Asociația Down Valea Jiului.
Coordonatorul acestui proiect, prof. Ramona Gabriela Asan, membră în Comitetul Profesorilor Școlii Generației Unificate, aprciază că acest eveniment a adus în atenție, nu doar spectacolul sportiv, ci și o seamă de oamenii extraordinari din cadrul Organizației ”Special Olympics România”, care au adus Petroșani multă bucurie, entuziasm și tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea unui concurs sportiv dedicat sportivilor cu și fără dizabilități. „Ne mândrim pentru că suntem parte a acestui minunat proiect al Școlilor Generației Unificate și suntem bucuroși că acest eveniment a avut parte de atât de multă atenție, atât din partea organizatorilor, a participanților, a profesorilor și părinților, dar și a comunității locale. Le mulțumesc tuturor pentru prezență, pentru implicare, pentru tot!”, a declarat prof. Ramona Gabriela Asan.
Aceasta a arătat, de asemenea, că dincolo de cei care au urcat pe podiumul întrecerilor, evenimentul a fost unul în care toți cei prezenți au fost, într-un fel sau altul, câștigători.
La festivitatea de deschidere a evenimentului a participat și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi. Acest s-a declarat bucuros de faptul că Petroșaniul a fost ales și în acest an pe harta evenimentelor marca ”Special Olympics România”. „Mă bucur că am putut să fiu alături și de această dată de acești copii speciali, deoarece aceștia sunt exemplul viu care ne demonstrează tuturor că dizabilitățile pot fi transformate în abilități atunci când ei se bucură de sprijin, de îndrumare și de încredere. Îi felicit pe toți participanții, dar și pe organizatorii ediției din acest an competițiilor din cadrul „Şcolii Gererației Unificate” de la Petroșani”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Special Olympics România a implicat, în perioada 2020-2024, un număr de 2.391 de sportivi Special Olympics cu dizabilități intelectuale și 2.810 fără dizabilități intelectuale, din 31 de judeţe, care au practicat activități sportive în spiritul fair-play-ului şi al incluziunii.
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, a nedreptății și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.