Chiar dacă și în Valea Jiului comunitățile de maghiari sunt din ce în ce mai restrânse din punct de vedere numeric, calitatea oamenilor și modul în care aceștia înțeleg și știu să-și facă simțită prezența în viața publică rămân la aceleași cote înalte. În creuzetul multietnic din localitățile Văii Jiului, comunitatea maghiară și-a câștigat un loc definitoriu, atât prin calitatea membrilor săi, cât și prin modul în care maghiarii de aici reușesc de fiecare dată să creeze evenimente menite să le pună în valoare tradițiile și cultura într-un mod care culege binemeritate aprecieri din partea tuturor celorlalte etnii reprezentative din această regiune a țării.
Așa s-a întâmplat și în zilele care au marcat, anul acesta, debutul ”Zilelor Culturii Maghiare Hunedorene” (eveniment ajuns la cea de-a XV-a ediție) la Petroșani. Aici au avut loc vineri, 20 septembrie 2024, o serie de activități menite să aducă în atenția întregii comunități tradițiile culturale și gastronomice ale maghiarilor, dar și o seamă de personalități din cadrul comunității maghiare hunedorene a căror implicare în viața publică este una apreciabilă.
Evenimentul, sărbătorit la Petroșani în centrul civic al orașului, a fost unul marcat nu doar de bunul gust al gulașului (inegalabila comoară gastronomică a maghiarimii), pregătit de adevărați maeștri bucătari din comunitatea maghiară a localității și pus la dispoziția tuturor doritorilor, a adus în atenția publicului și o serie de ingrediente culturale autentice și de același bun gust ale muzicii și dansului, ale portului popular și tradițiilor culturii maghiare, toate acestea fiind apreciate de toți cei prezenți, de la simpli trecători și până la lideri ai comunității maghiare din Valea Jiului sau până la primarul Tiberiu Iacob Ridzi, care a acceptat să dea o mână de ajutor la prepararea gulașului tradițional.
Acesta s-a declarat onorat de invitația de a participa la acest eveniment și a evidențiat rolul comunității maghiare în viața municipiului Petroșani, lăudând membri acestei comunități și pentru modul în care înțeleg să-și păstreze și să-și promoveze tradițiile și cultura. „Mă bucur că tradițiile și obiceiurile sunt menținute și sărbătorite în mod constant, aici, la Petroșani, printr-o foarte bună colaborare între administrația publică locală și reprezentanții comunității maghiare. Așa cum am mai precizat și cu alte ocazii, faptul că suntem mai multe etnii, mai multe categorii de oameni, care trăim împreună, în armonie și bună înțelegere, reprezintă pentru noi, cei din Valea Jiului, un mare câștig, o bogăție inestimabilă”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Anul acesta, în timp ce tradiționalul gulaș a fost pregătit de pricepuții bucătari, atmosfera a fost întreținută cu dansuri populare tradiționale susținute de formația „Jászapát” din Ungaria, precum și de copiii de la Asociația Sf. Francisc din Petroșani. În cursul serii, iubitorii artrei muzicale au avut oportunitatea de a participa, în ambianța intimă a Restaurantului Universității din Petroșani, la un excepțional concert al „Transylvanian Saxophone Quartet” din Cluj Napoca.
Președintele Organizației UDMR Petroșani, Csaba Kutasi apreciază că și în acest an ”Zilele Culturii Maghiare” au constituit o deplină reușită la Petroșani, dar și în Lupeni și Petrila, acolo unde, săptămâna trecută, au fost organizate activități culturale menite să aducă în atenție valorile tradițiilor și culturii comunităților de maghiari din această zonă a țării. ”Zilele Culturii Maghiare” în Valea Jiului au fost organizate de către reprezentanții comunităților maghiare locale și UDMR, fiind susținute și de autoritățile administrațiilor publice locale de la Petroșani, Lupeni și Petrila.