Pentru al patrulea an consecutiv, Noaptea Cercetărilor s-a desfășurat și în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului administrat de Universitatea din București. Evenimentul își propune să aducă știința mai aproape de publicul larg și să promoveze importanța cercetării științifice în viața de zi cu zi.
În acest an, elevii de la Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea, Școala Gimnazială Sălașu de Sus și Liceul Teoretic Ion Constantin Brătianu au participat la activități interactive care au inclus experimente științifice și discuții despre importanța calității apei din surse alternative (ex fântâni, izvoare). Evenimentul are scopul de a-i ajuta pe tineri să înțeleagă de ce este necesară păstrarea surselor de apă nepoluate și gestionarea responsabilă a apei ca resursă vitală pentru viață și mediul înconjurător.
Activitățile destinate apropierii tinerilor de știință le-au continuat pe cele desfășurate în cadrul proiectului „Punem sustenabilitatea la treabă”, derulat în Geoparc și susținut de UNESCO. Evenimentul de astăzi a adus împreună elevi care au participat anterior la proiect și elevi noi, facilitând un schimb de experiență prin munca în echipe. Cei cu experiență au avut ocazia să-i sprijine pe noii veniți, explicându-le importanța măsurătorilor corecte și beneficiile consumului de apă potabilă care respectă parametrii optimi.
Tema evenimentului național din acest an este Noaptea Cercetătorilor – Știința pentru Pace și Securitate. Calitatea apei este strâns legată de această temă pentru că accesul la apă curată previne conflictele și promovează stabilitatea socială și economică. Gestionarea sustenabilă a resurselor de apă, bazată pe cunoștințe științifice, contribuie la sănătatea publică, dezvoltarea economică și securitatea umană, reducând riscurile de boli și tensiuni între comunități.
Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment anual dedicat științei și educației științifice și este organizat în România de consorțiul ReCoNnect. Evenimentele fac parte din seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, incluse în programul-cadru Horizon Europe al Uniunii Europene, și vor aduce publicului experimente și demonstrații științifice potrivite cu tema acestui an aleasă pentru România: „Știința pentru Pace și Securitate”.
În perioada 27-30 septembrie 2024, evenimentul este găzduit de 21 de localități din România.
Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment desfășurat începând din 2005 cu misiunea de a aduce mai aproape știința către societate și de a crește interesul tinerilor în cercetare. În fiecare an, la sfârșitul lunii septembrie, cercetătorii din 23 de țări și peste 400 de orașe din Europa celebrează prin întâlnirile cu publicul contribuțiile științei pentru dezvoltarea în mod sustenabil a unei societăți mai bune.
ReCoNnect 3: Building a Community este un proiect derulat în cadrul programului Horizon Europe prin Grant Agreement number: 101162613 — ReCoNnect 3 — HORIZON-MSCA-2023-CITIZENS-01.În fiecare an, consorțiul ReCoNnect organizează o serie de evenimente pentru promovarea educației științifice care facilitează întâlnirile directe între cercetători și școlile din țară,precum Caravana de știință ReCoNnect, Școala Altfel ReCoNnect, Concursul Național de Știință ReCoNnect, Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele.