Debut de an universitar marcat de încredere și optimism la Universitatea din Petroșani

Debut de an universitar marcat de încredere și optimism la Universitatea din Petroșani

Noul an universitar 2024-2025 s-a deschis luni, 30 septembrie 2024 și la Univestitatea din Petroșani, evenimentul fiind găzduit în Aula Magna în fața unei numeroase asistențe formate din studenți, profesori, părinți și invitați de onoare ai instituției de învățământ din Valea Jiului.

Printre personalitățile publice care au participat la festivitatea de deschidere a noului an universitar de la Petroșani s-au numărat președintele Consiliului județean Hunedoara – Laurențiu Nistor, prefectul județului Hunedoara – Doris Florina Visirin, primarii municipiilor Petroșani (Tiberiu Iacob Ridzi), Vulcan (Cristian Merișanu) și Petrila (Vasile Jurca), administratorul public al județului Hunedoara – Costel Avram, directorul științific al INCD-INSEMEX Petroșani – Emilian Ghicioi, viceprimarul orașului Petrila – Marius Heljiu ș.a.

Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin a arătat, în cuvântul său de deschidere a noului an universitar de la Petroșani că acesta debutează sub auspicii foarte bune, având în vedere faptul că toate locurile bugetate la învățământul de licență și master au fost ocupate, iar interesul pentru locurile disponibile cu taxă la cele mai multe dintre specializările propuse de instituția de învățământ superior de la Petroșani s-au dovedit a fi atractive pentru studenți. ”Le spunem bun venit bobocilor noștri, cărora le garantăm că vor descoperi la Universitatea din Petroșani nu doar un potențial uriaș de pregătire academică, dar vor găsi și o viață studențească activă, frumoasă și condițiile cele mai bune pentru a duce la bun sfârșit ciclul universitar, cu cele mai mari șanse de a-și găsi, ulterior, un binemeritat loc pe piața muncii”, a spus rectorul Radu Sorin.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor a transmis, la rândul său, un mesaj de bun-venit dascălilor și studenților, în special celor aflați în primul an. Acesta a vorbit despre rolul pe care l-a avut și îl are Universitatea din Petroșani în viața comunității din Valea Jiului și din județul Hunedoara, despre despre cum poate educația superioară să atragă după sine dezvoltarea zonei, despre proiectele pe care școala superioară le poate derula împreună cu Consiliul Județean Hunedoara și cu partenerii externi. „Astăzi, în Aula universității am avut ocazia să le vorbesc studenților despre importanța pregătirii lor profesionale și despre oportunitățile care li se deschid pe piața muncii odată cu specializările pe care le urmează la Petroșani. Universitatea din Petroșani nu este doar un loc în care se transmit cunoștințe, ci este și un spațiu în care se cultivă gândirea critică, se dezvoltă capacitatea de a inova și se formează profesioniști. Mulțumesc corpului academic pentru munca neobosită, pentru dedicarea cu care formează tinerii și pentru implicarea continuă în creșterea prestigiului acestei instituții de învățământ superior. Tuturor studenților și profesorilor lor din județul Hunedoara le doresc un an universitar plin de realizări!”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

În aceeași termeni optimiști privește debutul noului an universitar de la Petroșani și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, el însuși un produs al școlii de învățământ superior din Valea Jiului. „Cu toate că au trecut ani mulți ani de când am absolvit studiile universitare, mă încearcă o emoție aparte de fiecare dată când mă întorc la Universitatea din Petroșani, locul în care m-am format, în primul rând ca om. Cu astfel de emoții am participat și astăzi, împreună cu președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, la ceremonia de deschidere a noului an universitar. Îi felicit pe cei care își încep astăzi viața de student la această instituție academică de prestigiu pentru alegerea pe care au făcut-o și le doresc tuturor studenților și cadrelor universitare de aici un an universitar spornic, încununat de succes. Iar, împreună cu președintele Laurențiu Nistor vă garantăm ca aveți mereu în administrația județeană un aliat și un prieten de nădejde. Vivat, crescat, floreat, Universitatea din Petroșani!”, a declarat Costel Avram.

Absolvent al acestei universități este și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi care a ținut să evidențieze, în cuvântul său, nu doar valoarea actului educațional de la Universitatea din Petroșani, ci și rolul pe care aceasta în ocupă la nivel național și internațional. „Ca fost student al acestei Universități, mă reîntorc cu bucurie și cu recunoștință în acest moment de început de an universitar să le transmit studenților că această etapă din viața lor este definitorie pentru cariera lor, că efortul de a dobândi calitățile unor viitori profesioniști își va arăta roadele la timpul potrivit. Îi mulțumesc domnului rector Radu Sorin Mihai pentru invitația de a participa la ceremonia de deschidere a anului universitar 2024-2025 și îl felicit pentru modul în care conduce această universitate de prestigiu care oferă studenților toate condițiile unui învățământ superior de calitate, iar studenților și cadrelor didactice le urez mult succes în activitate și multe reușite profesionale”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Dr. ing. Emilian Ghicioi, directorul științific al INCD-INSEMEX Petroșani, la rândul său absolvent al Universității din Petroșani a vorbit, în mesajul său, despre parteneriatul strategic existent între Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecțșie Antiexplozivă de la Petroșani și Universitatea din Petroșani, arătând că pepiniera de bază a cercetătorilor de la INSEMEX a reprezentat-o și o reprezintă în continuare Universitatea din Petroșani.

La rândul său, prefectul județului Hunedoara, Florina Dorin Visirin a arătat că Universitatea din Petroșani are o tradiție îndelungată și o reputație solidă, fiind recunoscută drept un centru de excelență în domenii precum ingineria minieră, ingineria mecanică și energetică, informatica aplicată, științele economice și administrarea afacerilor sau administrația publică. „Aceste specializări nu sunt doar niște denumiri pe hârtie, ele reprezintă nucleul dezvoltării și transformării dinamicii economice și sociale din întreaga Vale a Jiului și din întreaga Românie”, a spus Florina Doris Visirin, prefectul județului Hunedoara.

În aceeași termeni elogioși s-au exprimat și ceilalți invitați la deschiderea noului an universitar.

Universitatea din Petroșani are o lungă tradiție în învățământul tehnic din țara noastră, confirmat de faptul că în acest an instituția de învățământ superior din Valea Jiului a împlinit deja 76 de ani de existență.