Robotică, șah, experimente și atmosferă vibrantă în „Noaptea Cercetătorilor Europeni” la Mina Petrila

Robotică, șah, experimente și atmosferă vibrantă în „Noaptea Cercetătorilor Europeni” la Mina Petrila

Ansamblul Istoric Mina Petrila, (re)cunoscut deja drept Exoploatarea Culturală Petrila s-a dovedit a fi vineri, 27 septembrie  2024 și o veritabilă exploatare educațională.

Peste 100 de elevi din toată Valea Jiului au transformat Sala „Ladislau Schidt” de la fosta Mină Petrila într-un veritabil centru de cercetare și inovare, întro nouă ediție a evenimentului intitulat „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, eveniment derulat la Petrila în organizarea Bibliotecii Orășenești „Gheorghe Ittu”, în parteneriat cu Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara, cu Asociația Planeta Petrila și cu echipele de robotică membre ale platformei Robotics Walley.

Programul evenimentului a cuprins demonstrații de robotică derulate de cluburile de robotică AlphaBit, RoboKey RO 161, RO 063 Wafy, Lazarus Ascending,  EliaTech. Cu acest prilej, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni a prezentat primul robot – Robot 1.0 – realizat de echipa de robotică de aici, cooordonată de informaticianul Daniel Savin Daniel, și prof. Daniel Ianoși.

Tot aici a avut loc și expoziția „Lumini și Umbre” realizată de elevii Cercului de Arte de la Clubul Copiilor și Elevilor din orașul Petrila, sub coordonarea prof. Radu Chința.

În „Laboratorul de experimente” formulele chimice și legile fizicii au fost devoalate de elevii de la Centrul local Petruila al Organizației „Salvați Copiii”- Filiala județului Hunedoara, sub coordonarea pedagogilor sociali: Mihaela-Nicoleta Viziteu și Adela Demian. Acestora li s-au alăturat „Micii oameni de știință” de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila, cu un program coordonat de Liliana Irimia Liliana și Ana-Maria Torkos.

Elevii Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani au demonstrat la rândul lor, sub coordonarea profesorilor Ana Maria Cercel, Altena Șarpe și Daniel Kiminich, cât de ușor este să „Învățăm jucându-ne!”

Din programul „Nopții Cercetătorilor Europeni 2024” de la Petrila nu a lipsit nici sportul, tinerii fiind invitați să participe la o competiție de șah organziată sub coordonarea ACS Noroc Bun Valea Jiului, club de șah condus de prof. Alin Apostu.

Preț de câteva ora bune, la ceas de seară în „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, Exploatarea Culturală Petrila s-a transformat într-un vertitabil centru educațional în care „minți luminate” s-au dovedit a fi chiar copii și tineri din comunitățile Văii Jiului.