Omagiu adus sopranei Teodora Lucaciu la cea mai veche școală din Vulcan

Omagiu adus sopranei Teodora Lucaciu la cea mai veche școală din Vulcan

Serbările organizate la Școala gimnazială „Teodora Lucaciu” din municipiul Vulcan la jubileul celor 100 de ani de existență a celei mai vechi unități de învățământ din această localitate au programat marți, 1 octombrie 2024, un eveniment menit să marcheze, așa cum se cuvine, personalitatea valoroasei artiste al cărui nume stă la loc de cinste pe frontispiciul fostei Școli gimnaziale nr. 1, devenită astăzi parte a Liceului Tehnologic „Mihai Viteazu”.

Preț de mai bine de o oră, în fața unei asistențe formată din dascăli și elevi ai unității de învățământ, cărora li s-au alăturat o seamă de invitați, aici a fost evocată personalitatea sopranei Teodora Lucaciu, cea care a pornit pe drumul succesului în arta muzicii clasice din această localitate a Văii Jiului, devenind una dintre cele mai valoroase artiste ale operei și operetei din România mijlocului de secol XX și, mai apoi, fondatoare a Institutului de Muzică „Wolfgang Amadeus Mozart” din Ecuador.

Sub coordonarea unor pasionați profesori, elevi ai Școlii gimnaziale „Teodora Lucaciu” au realizat un amplu material documentar în care au prezentat, succint dar extrem de concret, cele mai importante momente din viața ilustrei artiste, bucurându-se în acest scop și de documente și fotografii originale, puse la dispoziție de Cristina Lucaciu, nepoata artistei. Așa am aflat, de pildă, că talentul Teodorei Lucaciu (născută la 17 noiembrie 1926) a fost descoperit încă din anii de școală de o comisie special constituită care a luat decizia de a recomanda pregătirea acesteia la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București, pe care-l va absolvi ca șefă de promoție, cu nota 10. Tot așa am aflat despre pasiunea Teodorei Lucaciu pentru mașini, despre interacțiunile sale cu mari personalități ale culturii și artei din România (de la Tudor Arghezi, Cella Delavrancea, Geo Bogza până la marele balerin Gelu Barbu, fiul compozitorului Filaret Barbu) sau despre „Codiță”, câinele său preferat, așa cum am aflat și despre plecarea sa în Ecuador, țară în care avea să rămână până la suspecta trecere în lumea drepților, la 9 noiembrie 1986.

Din tezaurul Televiziunii Române, dar și de pe câteva discuri de vinil păstrate cu sfințenie în biblioteca muzicală a lui Dorel Șchiopu (absolvent al Școlii gimnaziale nr. 1 Vulcan, în urmă cu mai bine de 4 decenii), vocea sopranei Teodora Lucaciu s-a auzit din nou la Vulcan, la fel de profundă și emoționantă, așa cum ani de-a rândul a impresionat melomanii din România și din lume. Arc peste timp, semn că în Valea Jiului exemplul artistic al marii soprane Teodora Lucaciu inspiră și astăzi tinerii talentați și pasionați de muzică, în programul artistic pregătit de organizatorii audiției muzicale de la Școala gimnazială „Teodora Lucaciu” din Vulcan, cei prezenți au avut bucuria de a o asculta pe Lorena Nicuța (într-o fermecătoare interpretare a celebrei arii „Libiamo” din „La Traviatta” de Giuseppe Verdi), dar și pe Larisa Nicuța și Andrei Șchiopu, într-un microrecital care confirmă valoarea acestor tineri în arta muzicală.

Iar pentru ca omagiul adus Teodorei Lucaciu de către elevii de la școala care-i poartă, cu cinste și mândrie, numele, să fie unul complet, programul artistic al acestei zile de vis din programul Centenarului școlii, a fost completat cu o mini-expoziție de grafică, cuprinzând portrete ale artistei în viziunea micului grafician Darius Alba, precum și cu recitarea celor două acrostihuri dedicate Teodorei Lucaciu, scrise de elevele Carla Farkaș și Timeea Plugaru, cu toții elevi în clasa a VIII-a A la această școală.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu s-a declarat încântat de felul în care elevii și profesorii Școlii gimnaziale „Teodora Lucaciu” au pregătit acest moment jubiliar al Centenarului școlii. „Se confirmă încă o dată faptul că această școală nu este doar cea mai veche unitate de învățământ din orașul nostru care funcționează neîntrerupt de 100 de ani, așa cum nu este doar una dintre cele mai frumoase școli din Valea Jiului din perspectivă arhitectonică, ci este o unitate școlară în care elevi dorinici să învețe și profesori pregătiți să-i îndrume în această direcție, ne arată că știu să onoreze numele celei care a fost și rămâne una dintre cele mai importante personalități ale comunității noastre locale: artista Teodora Lucaciu. Le mulțumesc pentru acest lucru, îi felicit și le doresc tuturor, la ceas de mare sărbătoare a acestei școli, La mulți ani!”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Prof. Dumitru Sandu, directorul Liceului Tehnologic „Mihai Viteazu”, din structura căruia face parte în prezent Școala gimnazială „Teodora Lucaciu”, spune că manifestările dedicate Centenarului Școlii vor continua pe parcursul întregii săptămâni. „Avem programate o serie de activități culturale, artistice, sportive potrivit unui program întocmit cu colegii de la această școală, program care va culmina cu festivitatea de vineri, 4 octombrie 2024, zi în care, de la ora 11,00 vom sărbători, alături de foști și actuali profesori ai școlii, alături de foști și actuali elevi ai școlii, împreună cu reprezentanți ai administrației locale și cu toți cei care doresc să fie alături de noi în acest moment jubiliar, împlinirea celor 100 de ani de educație în cadrul celei mai vechi școli din Vulcan, singura ce poartă astăzi numele unei mari personalități a acestui oraș”, a declarat prof. Dumitru Sandu.

Evident, la o asemenea mare sărbătoare a educației din Valea Jiului, vom fi și noi prezenți pentru a consemna pentru dumneavoastră, dar și pentru istorie, felul în care elevii, profesorii și întreaga comunitate vulcăneană prețuiesc școala și își respectă valorile.

***

Teodora Lucaciu – Acrostih (autor: Farkaș Carla-clasa a VIII-a A)

Tainice stele în ochii ei sclipesc,
Esența frumuseții, pasul ei firesc,
O taină adâncă în zâmbet se-ascunde,
Dorul vieții în suflet pătrunde.
Oglinda inimii mereu senină,
Răsare în zori cu speranță divină.
Alegând drumul cu pas hotărât.

Lumina din zâmbetul blând o-nconjoară,
Unde ea trece, iubirea răsară,
Cuvinte înțelepte pe buze se-ncheagă,
Atinge cerul, fără să meargă.
Cald e sufletul ce poartă iubire,
Inspirație vie, spre nemărginire,
Urcă spre stele, pe aripi de vis.

***

Teodora Lucaciu – Acrostih (autor: Plugaru Timeea-clasa a VIII-a A)

Timpul trece încet pe drumuri tăcute,
Evadând din vise ce par neștiute,
Oglinda-i ascunde secrete de jar,
Doruri păstrează în ochi un altar.
O floare, suavă, sub soare-nflorită,
Raze în păr, viața-i trăită,
Aripi de înger, un suflet senin.

Liniștea lumii în glasul ei cântă,
Umbra durerii departe o-alungă,
Cu pași siguri, pe cale pășește,
Armonii în inimi, iubirea-nflorește.
Cu raze de soare adie blând ziua,
Inimă caldă, mereu poartă fruntea,
Urcând spre lumină, spre cerul divin.