Pentru o parte dintre cadrele didactice de la unitățile de învățământ din municipiul Lupeni, care au adunat peste patru decenii la catedră, practic o viață dedicată Educației, sărbătoarea Zilei Internaționale a Educației a avut anul acesta o semnificație cu totul și cu totul aparte. Iar asta nu atât datorită faptului că, după o carieră excepțională apreciată de zeci de generații de elevi, anul 2024 le-a adus binemeritatul moment de odihnă, odată cu pensionarea, ci mai ales datorită faptului că au avut bucuria de a marca acest moment, alături de colegi și elevi, într-un eveniment dedicat, în primul rând lor, dar și tuturor dascălilor lupeneni, de către autoritățile publice locale din această localitate.
La Lupeni, marcarea în acest fel a Zilei Internaționale a Educației a devenit o constantă a reprezentanților administrației publice locale, iar dascălilor din municipiul Lupeni, administrația locală și Sindicatul din Învățământ le-a fost pregătit și anul acesta un eveniment de marcă, pe măsura respectului pe care îl acordă sectorului educațional.
Pentru dascălii sărbătoriți cu ocazia îndeplinirii condițiilor de pensionare, Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni au pregătit, în semn de mulțumire pentru întreaga lor activitate, diplome de excelență, buchete de flori, premii și cuvinte potrivite. ”Este o onoare pentru mine că am fost mandatat de conducerea Primăriei să vorbesc astăzi în fața dumneavoastră. Personal, sunt mândru de cadrele didactice din municipiul nostru, de pasiunea lor și de munca depusă de dumneavoastră, cei care au avut în vedere tot timpul ca generațiile Lupeniului să fie bine pregătite și performante. Mă bucur pentru performanţele obţinute în egală măsură de elevi și profesori. Mă bucur că noi, ca administrația publică, reușim să vă oferim, cu prilejul Zilei Educației și a Zilei Educatorului, momente plăcute, în semn de recunoștință pentru activitatea dumneavoastră. La mulți ani !”, a spus Iacob Mesaroș, viceprimarul municipiului Lupeni.
Chiar dacă alte responsabilități l-au împiedicat să fie prezent la întâlnirea cu profesorii, primarul Lucian Resmeriță a transmis, la rândul său, un mesaj de suflet pentru comunitatea didactică din municipiul Lupeni. „Dascălul este şi va rămâne un exemplu demn de urmat într-o comunitate. Mă bucur că aţi avut răbdarea de care copiii au atâta nevoie, mă bucur pentru performanţele obţinute, datorită dumneavoastră, părinţilor şi a muncii pe care au depus-o să aducă rezultate deosebite pentru ei înșiși, dar și pentru comunitatea noastră. Vă suntem recunoscători fiecăruia pentru activitatea pe care o desfășurați la catedră și vă asigur că valoarea unei școli este dată de dumneavoastră, cei care îi conduceți pe elevi în această aventură a cunoașterii. Noi, ca adminstrație locală am făcut în așa fel încât să vă desfășurați activitatea în condiții optime, avem toate unitățile de învățământ în procese de reabilitare și modernizare, ne dorim să oferim siguranță elevilor noștri, să atragem fonduri europene, pentru a dezvolta în totalitate municipiul nostru. Vă mulțumesc, tuturor, pentru întreaga contribuție la dezvoltarea sectorului educațional și transmit mulțumiri speciale profesorilor pe care-i sărbătorim anul acesta, cu ocazia pensionării. La mulți ani, doamnelor și domnilor profesori!”, a transmis primarul municipiului Lupeni, prof. Lucian Marius Resmeriţă.
Distincțiile de onoare conferite cu acest prilej dascălilor care au ajuns la vârsta pensionării au fost înmânate de președintele Comisie de Cultură din cadrul Consiliului local Lupeni, prof. Rodica Cîmpeanu, ea însăși apreciat cadru didactic din această localitate care, în acest an, a pus punct unei îndelungate cariere în învățământ. „Stimate doamne și stimați domni profesori, vă mulțumim pentru tot ceea ce ați realizat în cei peste 40 de ani de carieră și pentru rolul dumneavoastră în actul de educație care a adus și aduce încă atât de multă bucurie comunității noastre, prin performanțele obținute de elevi sub coordonarea dumneavoastră. Vă mulțumim și vă oferim cu drag un simbol al aprecierii noastre și al aprecierii întregii comunități”, a spus prof. Rodica Cîmpeanu.
Reamintm că acest eveniment special dedicat dascălilor se sărbătorește din anul 1994, când UNESCO a proclamat data de 5 octombrie drept Ziua Internaţională a Educaţiei.