”Ștafeta Veteranilor Invictus”, un eveniment național, închinat Eroilor Neamului, reprezintă unul dintre cele mai frumoase forme de omagiu prin care voluntari din sistemul naţional de apărare al țării, din cadrul unor asociaţii nonguvernamentale, dar și militari, sportivi civili, precum şi alte categorii socio-profesionale întâmpină Ziua Armatei Române printr-un super-maraton atletic care străbate România într-o ștafetă pe o distanță ce însumează 3500 de kilometri.
Pentru a asigura continuitatea ștafetei, în permanență, cel puțin doi participanți, un alergător și un ciclist, se vor afla pe traseu, fără a perturba traficul, iar pentru a demonstra respectul față de sacrificiul înaintașilor noștri, voluntarii se vor opri la fiecare monument reprezentativ din localitățile străbătute, unde vor ține un moment de reculegere, predând mai apoi ștafeta unei alte echipe de atleți.
Anul acesta, Ștafeta Veteranilor Invictus, aflată la cea de-a X-a ediție, se desfășoară pe trei trasee: roșu, galben și albastru.
Pe Traseul Albastru, al cărui start a fost dat în ziua de 5 octombrie 2024, din fața Coloanei Infinitului, opera ridicată de Constantin Brâncuși în onoarea Eroilor Neamului Românesc la Tg. Jiu se află și mai multe localități din județul Hunedoara. Punctul final al acesteia este orașul Carei, unde aceasta trebuie să ajungă pe 25 octombrie – Ziua Armatei Române.
Ștafeta Veteranilor Invictus a ajuns vineri, 5 octombrie, în jurul orei 15,00 în Valea Jiului, unde alergătorii gorjeni au fost primiți de reprezentanți ai comunității locale din municipiul Vulcan, la cota 1621 de la Pasul Vâlcan, reper cu semnificații istorice ce definesc jertfa ostașilor români pe frontul de luptă din Marele Război ai Reîntregirii. Aici, în fața Memorialului Eroilor, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu a preluat ștafeta Invictus de la atleții gorjeni și a predat-o, mai departe sportivilor voluntari Georgeta Manolache și Daniel Hălăstăuan, care au asumat misiunea de a duce anul acesta Ștafeta Invictus până la Petroșani.
„Este absolut admirabil gestul acesta pe care-l faceți ducând Ștafeta Veteranilor prin cele mai importante puncte în care ostașii Armatei Române s-au jertfit pentru unitatea și libertatea românilor și vă mulțumesc că ați inclus în ediția din acest an și municipiul Vulcan pe traseul acestei ștafete. Aici, în Pasul Vâlcan, jertfa ostașilor români pentru eliberarea primei palme de pământ românesc în Marele Război al Reîntregirii a fost una de mare amplitudine: peste 1500 de soldați din cei 5000 care au căzut în bătăliile de pe Valea Jiului au pierit chiar pe linia de front de la Pasul Vâlcan. Memoria jertfei lor este una fără sfârșit pentru noi, vulcănenii și vă mulțumim că, prin această acțiune vă alăturați în acest demers al nostru de comemorare și omagiu adus eroilor căzuți la datorie în teatrele de război din toate timpurile. Sacrificiul impune respect! Go, Invictus!”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Daniel Hălăstăuan și Georgeta Manolache, cei doi atleți voluntari care au preluat la Pasul Vâlcan ”Ștefeta Veteranilor INVICTUS” sunt, la rândul doi, doi oameni pentru care spiritul civic și patriotic este unul călăuzitor în toate acțiunile pe care le fac sau pe care le coordonează, astfel că alegerea lor pentru a fi primii voluntari care preiau Ștafeta Invictus în județul Hunedoara a fost una cum nu se poate mai potrivită.
„Am avut onoarea să duc această ștafetă câțiva zeci de km. Mărturisesc sincer că pe timpul ştafetei, am trăit pentru câteva clipe în trecutul glorios al eroilor noştri care au luptat pentru neamul nostru românesc. Monumentele istorice, operele de artă istorică, îți înfiripă emoţia şi îți defineşte sensibilitatea fiinţei umane de a fi păstrătorul şi promotorul valorilor naţionale. Cu siguranţă că şi ceilalţi participanţi au simțit la fel. Lângă monumentele închinate Eroilor Neamului din Pasul Vâlcan ți se deschide fereastra prin care poţi comunica cu trecutul nostru! Starea de spirit se schimbă, contemplezi trecutul, priveşti monumentele şi simţi cum vibraţiile din aer te copleşesc aducându-ți aminte de bunicii care povesteau despre războaiele în care au luptat chiar aici, în Pasul Vâlcan. Am stat drepți cu toții în faţa monumentelor, cu pioşenie am păstrat un moment de reculegere, apoi am alergat spre oraș. Mă înclin cu respect în fața tuturor!”, a spus Daniel Hălăstăuan.
„Am găsit în acest eveniment și în acești oameni implicați în derularea lui, spiritul necesar unei acțiuni care ne-a oferit nu doar vibrația locului, a pământului sfânt tot așa cumcred că suntem, cu siguranță, punțile care unesc trecutul cu prezentul. Cred că aceste punți vor rezista și în viitor, pentru a duce peste ani și ani credința și speranța că neamul românesc va rezista tuturor greutăților și represiunilor, altfel decât le cunoșteau bunicii și străbunicii nosti, eroi ai neamului românesc”, a spus, la rândul său, atleta Geta Manolache.
Zeci de patrioți vulcăneni au înfruntat frigul, ploaia și vântul în așteptarea Ștafetei Veteranilor Invictus în fața Memorialului Eroilor de la Pasul Vâlcan, doar pentru bucuria și onoarea de a fi parte a unui eveniment cu o astfel de însemnătate.
În cursul serii, în jurul orei 18,00 Ștafeta Veteranilor Invictus a juns în centrul municipiului Petroșani, acolo unde, în fața monumentului reprezentativ al Eroilor Mineri din Parcul Central „Carol Schreter”, Georgeta Manolache a predat-o primarului Tiberiu Iacob Ridzi.
Acesta a evidențiat faptul că este pentru a treia oară când Petroșaniul are onoarea de a primi Ștafeta Vetaranilor Invictus. „Pentru al treilea an consecutiv, municipiul Petroșani a fost pus pe harta Ștafetei Veteranilor Invictus, iar la acest maraton al patriotismului participă și alergători din Valea Jiului, cei care au ales sportul, mișcarea ca mijloc de exprimare a respectului față de eroii noștri, a celor care și-au dat viața pentru apărarea granițelor patriei noastre, precum și a militarilor răniți în teatrele de operațiuni. Mă onorează și mă emoționează totodată întâlnirea cu acești oameni speciali, voluntari. Avem datoria de suflet să ne respectăm istoria, valorile naţionale și să le transmitem mai departe generațiilor viitoare, astfel încât să ne păstrăm nealterată identitatea naţională”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
De la Petroșani, Ștefeta Invictus pornește mai departe în județul Hunedoara. Aceasta va ajunge rând pe rând, la Castelul Corvinilor de la Hunedoara (sâmbătă, 5 octombrie, ora 16,30), la Penitenciarul de la Bârcea Mare (duminică, 6 octombrie 2024, ora 09.00), în centrul municipiului Deva, în fața statuii Reginei Maria (duminică, 6 octombrie 2024, ora 12.00), urmând ca voluntarii hunedoreni să o predea mai apoi, luni, 7 octombrie 2024, ora 16.00, voluntarilor din județul Alba, în Cetatea Alba Carolina de la Alba Iulia.
Ștafeta Invictus se va încheia în data de 25 octombrie, la Carei, ultimul teritoriu eliberat de Armata României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde voluntarii Invictus vor prezenta simbolic onorul tuturor eroilor de ieri și de astăzi.
Go, Invictus!