„Sănătoși în mod E.G.A.L.”, o pledoarie pentru sport și sănătate a Crucii Roșii, la Lupeni

„Sănătoși în mod E.G.A.L.”, o pledoarie pentru sport și sănătate a Crucii Roșii, la Lupeni

Subfiliala de Cruce Roșie din municipiul Lupeni a fost gazda unui eveniment deosebit organizat în această localitate din Valea Jiului vineri, 11 octombrie 2024, în cadrul programului național „Sănătoși în mod E.G.A.L.” dezvoltat de Societatea Română de Cruce Roșie și destinat, în principal copiilor care participă la programul educațional E.G.A.L., dar și tuturor copiilor, cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani care-și propun să fie sănătoși de mici.

Mobilizați pentru a promova un stil de viață sănătos, prin alimentație și mișcare, comunitatea și administrația publică locală s-a implicat pentru a implementa proiectul ” Sănătos de mic ” al asociației SAMAS România, sponsorizat de Danone și Peny. Astfel, câteva sute de copii s-au aliniat la startul acestei competiții și în municipiul Lupeni, pe șoseaua de centură a localității transformată, preț de câteva ore, în pistă de alergare pentru concurenți și în tribune pentru părinți, dascăli și suporteri. În avanpremiera concursului de cros, copiii au avut oportunitatea de a participa, la sediul Crucii Roșii din municipiul Lupeni, la cursuri în care le-au fost prezentate o seamă de informații prețioase despre alimentația sănătoasă de către specialiștii Asociației SAMAS, în cadrul atelierelor de nutriție organizate în centrul E.G.A.L. de la Lupeni.

Bucuria de a participa la aceste evenimente educative a fost egalată de energia lor debordantă, dar și de premiile, asigurate de Danone România și Penny România, parteneri în acest program derulat de Crucea Roșie la Lupeni, dar și la Babadag (îân județul Tulcea), premii care i-au așteptat pe cei mici la finish.

Atât la startul competiție, dar și la linia de sosire, între cei mici s-au aflat și reprezentanți ai autorităților publice locale, ai unităților de învățământ partenere în proiect și voluntarii Subfilalei de Cruce Roșie. Între aceștia s-a numărat și senatorul Cristian Resmeriță, care în urmă cu 10 ani, atunci când a fost fondat Centrul E.G.A.L. de la Lupeni era primar al localității. De această dată a venit în calitate de părințe, pentru a-și susține copiii angrenați în acest proiect. El s-a declarat încântat de succesul acestui proiect al Crucii Roșii la Lupeni.

„Nici vremea asta de toamnă capricioasă, nici picăturile de ploaie și nici vreun alt impediment nu poate pune stavilă bucuriei copiilor pentru care sportul este una din principalele forme de descătușare a energiei specifice copiilor. Din  fericire, la Lupeni, copiii noștri se bucură de oportunitatea de a face sport beneficiind de o paletă largă de discipline sportive derulate atât în școli, cât și la cluburile sportive din oraș, susținute de autoritățile publice locale. M-am bucurat, la rândul meu, astăzi de dorința sutelor de copii din Lupeni care au dorit să ia parte la acest eveniment pentru care felicit membri Subfilialei de Cruce Roșie din Lupeni pentru excelenta organizare și trebuie să recunosc faptul că am trăit din plin entuziasmul copiilor. Cred că modul acesta de a promova un mod de viață sănătos, prin sport și alimentație corectă, este cea mai bună cale de a educa tânăra generație în dezvoltarea lor echilibrată și eficientă. Îmi doresc să văd astfel de activități de cît mai multe ori și în cât mai multe localități din Valea Jiului și din toată România”, a declarat Cristian Resmeriță, senator al județului Hunedoara.

Crosul „Sănătoși în mod E.G.A.L.”  de la Lupeni nu și-a propus să fie o competiție cu câștigători și învinși, pentru că scopul acestuia a fost atins de fiecare dintre participanți, considerați astfel a fi, cu toții, câștigători. Simona Hâreiașu, reprezentanta Subfilialei de Cruce Roșie din municipiul Lupeni spune că acest proiect este încă unul de succes, din paleta deosebit de largă de activități derulate în cadrul acestei unități locale de Cruce Roșie, una dintre cele mai mari și mai active din întreaga țară. „Scopul centrelor E.G.A.L., E-ducație G-enerozitate A-bilități L-ibertate a fost încă o dată validat prin derularea acestui proiect al Crucii Roșie în care am avut bucuria și noi să fim parte. Suntem mulțumiți de faptul că acest proiect s-a bucurat de atenție atât din partea comunității noastre locale, a voluntarilor care au venit alături de noi, dar mai ales de o participare numeroasă a copiilor care au demonstrat astfel că sunt preocupați în a cunoaște și a dezvolta reperele unei vieți sănătoare. Le mulțumesc tuturor participanților și vă invit să țineți aproape de Crucea Roșie Lupeni, pentru că aici se derulează multe alte proiecte și programe frumoase și eficiente, îndeosebi pentru copii, dar și pentru adulți”, a declarat Simona Hâreiașu, reprezentatnta Subfilialei de Cruce Roșie din Lupeni.

Organizatorii apreciază că acest proiect a fost unul de succes și datorită implicării active a tuturor factorilor de la nivelul comunității și administrației din Lupeni: Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, Poliția locală, Poliția rutieră, Jandarmeria, SMURD, ISU-Pompierii Lupeni, unitățile de învățământ și cluburile sportive din municipiul Lupeni, etc.

„Sănătoși în mod E.G.A.L.” este un proiect desfășurat de Asociația SAMAS (Sănătatea pentru mame și sugari din România), prin programul „Sănătos de mic”, sponsorizat de compania Danone și derulat în două dintre centrele E.G.A.L. fondate de Crucea Roșie Română. Scopul proiectului este să ofere celor mici informații de bază despre alimentația sănătoasă și stilul de viață sănătos.

Credit foto: Dan Verescu