Comunicat de presă
„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”
Asociația Ținutul Momârlanilor, în calitate de beneficiar, a implementat la Uricani, în județul Hunedoara, proiectul „ÎMPREUNĂ PRIN CULTURĂ în Ținutul Momârlanilor, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență , INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”, cod proiect 19, PNRR/2022/C11/MC-AFCN și cofinanțat de Primăria Orașului Uricani.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creșterea profilului cultural al locuitorilor orașului Uricani și localităților aparținătoare, prin acces la metode de creație artistică, artă participativă și cunoaștere culturală, deschise tinerilor care locuiesc și formează această comunitate, astfel încât aceștia să fie, nu doar expuși temporar la cultură, ci să-și dezvolte abiltățile culturale și artistice, pe care să le folosească mai apoi pe termen lung.
Prima activitate amplă din cadrul proiectului a început ca o poveste pentru prima dată spusă! Trei generații s-au întâlnit la Șezătoarea momârlănească, într-un cadru de poveste, la Casa Amicii din Uricani. Povestea momârlanilor, a obiceiurilor, a tradițiilor și a locurilor frumoase a fost împletită cu măiestrie într-un reportaj de promovare, încărcat pe canalul de YouTube al asociației, prezentat astfel întregii lumi pentru a cunoaste comunitatea.
S-a realizat un transfer cultural și de tradiții între generații. S-au reînviat frumoasele șezători momârlănești unde tinerii au deprins tehnica împletiturii din lână în 4 fire a baierei de la traista momârlănească, s-a preparat covrigul sau colacul momârlănesc de către bunicuțe pentru tinerele fete dornice să învețe.
Proiectul a continuat cu 48 de ateliere, în 6 weekenduri diferite, cu copii de la clasa a V-a, până la clasa a XII, precum și ateliere susținute cu grupe de adulți. Au fost peste 100 de ore de activități nonformale de arta povestirii, jurnalism, comunicare și publicitate, cu peste 80 de participanți.
Atelierele au fost susținute de Adriana Ene, prin Asociația Culturală Gradusart, specializată în educație și cultură prin storytelling, mijloace artistice convenționale și neconvenționale.
,, Acest proiect, a apărut din iubire pentru un ținut de poveste și pentru cultura care are nevoie să capete brațe puternice, pentru a uni oamenii locului și a le reaminti că avem aici, în țara noastră, toată bogăția necesară pentru a crește prin educație, cultură, legende, povești adevărate și a deveni oamenii valoroși care pot rămâne pe plaiurile lor, pot dezvolta proiecte, valorifica în moduri constructive și utile frumusețile și oportunitățile Văii Jiului.
Cuvântul cheie pentru pașii următori va trebui să fie continuitate. Fără ea, toate cărămizile bune și solide ce s-au pus în cadrul acestui proiect, toate orele – multele ore, peste 100 de ore de lucru intensiv, serios și dedicat, cu teme variate și activități multe și diversificate, se vor estompa cu trecerea timpului.’’ a declarat Adriana Ene.
Această poveste minunată s-a încheiat cu evenimentul final, unde au fost premiate cele mai bune lucrări din cadrul atelierelor, s-a cântat Imnul Momârlanilor, toți degustând covrigul momârlănesc.
În mod specific, în urma implementării acestui proiect, vor rămâne, pe lângă experiențele și competențele dobândite de către participanți, și o serie de produse cultural – artistice care vor putea fi folosite în scop turistic și de promovare a orașului Uricani și regiunilor învecinate, cât și a Ținutului Momârlanilor.
Printre acestea se numără reportajul video de promovare a tradițiilor momârlănești, produse ale culturii scrise (povești despre patrimoniu, eseuri despre locuri sau obiecte din zonă), reportaje ale copiilor despre ținutul momârlanilor, produse ale artelor vizuale (desene și fotografii inspirate din locuri sau obiceiuri), toate tipărite în revista proiectului, revistă distribuită tuturor participanților, oficialităților locale si județene, precum și turiștilor care vor vizita Centrul de Informare Turistică Uricani.
,,Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a implementa cu succes acest proiect în orașul Uricani și împrejurimi, pentru timpul petrecut cu acești copii minunați dornici de cunoaștere, pentru îmbrățișările primite la fiecare întâlnire, pentru mesajele de mulțumire transmise de către părinții copiilor participanți, pentru ce am învățat și descoperit pe parcursul implementării.
Acum, la final de proiect, simt că am devenit, toți cei implicați, o mare familie dornică de a continua cu alte proiecte pentru comunitate.
Cu încredere în Dumnezeu, în forțele proprii și multă muncă, totul poate deveni posibil.’’ a declarat Claudia Șandru.
Cu o durată de implementare de doi ani, proiectul „ÎMPREUNĂ PRIN CULTURĂ în Ținutul Momârlanilor” a fost singurul din comunitate și din Valea Jiului care s-a adresat nevoii de acces la cultură într-o zonă defavorizată, printr-o abordare artistică aflată la intersecția mai multor exprimări culturale, tradiționale și contemporane.
Valoarea toatală a proiectului este de 197500 lei din care 90% PNRR și 10% cofinanțare din partea Primăriei Uricani.
Informații suplimentare despre implementarea proiectului și rezultatele lui se pot obține la adresa de e-mail: ong.tinutulmomarlanilor@gmail.com sau la numărul de telefon 0722254246.