Optimizarea costurilor reprezintă un indicator important în managementul companiei de apă și canalizare din Valea Jiului. În acest sens, în ultimii ani au fost făcute mai multe investiții în domeniul producției de energie verde, care permit acoperirea unei părți importante din consumul energetic propriu al Apa Serv Valea Jiului. Directorul general al ASVJ, ing, Cristian Ionică spune că, în medie, din exploatarea celor 3 microhidrocentrale pe care Apa Serv de deține la Valea de Pești, Zănoaga și Brazi, dar și din instalația de cogenerare de la Dănuțoni, consumul propriu de energie al companiei era, până în momentul declanșării crizei energetice, undeva la peste 65-70%. Odată cu explozia prețurilor la energie, din aceste surse Apa Serv mai acoperă doar un procent de circa 30% din consumul total de energie.
Desigur că, în acest context, conducerea Apa Serv a căutat să se orienteze spre identificarea și valorificarea de noi resurse energetice, care să permită echilibrarea balanței economice, în așa fel încât costurile pentru energie să nu crească într-o asemenea măsură încât să nu mai poată fi acoperite din veniturile actuale. Una din oportunitățile de acest fel constă și în construirea unor parcuri fotovoltaice, pentru captarea energiei solare. O investiție de acest fel a fost deja dată în funcțiune în anii trecuți, după ce Apa Serv a construit un sistem de panouri fotovoltaice în incinta stației de epurare a apei de la Dănuțoni – Aninoasa.
În același timp, Apa Serv Valea Jiului continuă investițiile, cu fonduri proprii, în amenajarea unei noi microhidrocentrale, care urmează să fie pusă în funcție la Lupeni. Șeful Departamentului Exploatare al Apa Serv Valea Jiului, ing. Florin Ciucur spune că acest nou MHC va deservi, prioritar, stația de tratare Braia, de unde urmează să fie alimentată stațiunea turistică Straja. „Facem, pe programul de investiții proprii, această microhidrocentrală care se realizează la Lupeni, la rezervoarele 2×2000 și energia produsă va fi injectată în stația Braia, ca să asigure tot fluxul tehnologic al stației. Proiectul este finalizat, autorizațiile sunt luate și se încep lucrările de construcție efectiv. Vorbim despre construcțiile civile și de agregat și, în luna septembrie 2025, va fi pusă în funcțiune”, a declarat ing. Florin Ciucur.
Acesta precizează că valoarea investiției este estimată la aproximativ 125.000 de euro.
Apa Serv are licență de producător de energie verde din 2007 și valorifică și energia și certificatele verzi pe piața OPCOM.
Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică dă asigurări că toate aceste investiții au un rol esențial în echilibrarea balanței economice a companiei, fără a afecta beneficiarii.