Florentin Budea a plecat să cânte în cer!

Florentin Budea a plecat să cânte în cer!

„Vremea, ca o sită ce se mișcă fără oprire, ne cerne așa cum mișcă mâna divinității. Azi, prin găurile ei a trecut un artist atât de talentat încât merita cu totul altă soartă. L-am văzut pentru ultima dată în august, la Calafat. Era prezent fizic dar sufletul lui boem deja căuta spre căile celeste.” Așa își descrie Florin Thomits  ultimele amintiri trăite alături de Florentin Budea, un frumos rebel al culturii folk din România.

Florentin Budea s-a născut la Petrila și a trăit o jumătate de viață la Petroșani și cealaltă jumătate, la Londra, acolo unde plecase pentru a căuta o viață mai bună. Mulți și-l aduc aminte încă din anii 80, atunci când Adrian Păunescu avea să-i descopere talentul și să-l urce, în 1983, pe scena Cenaclului Flacăra. A prins ultimul tren al acestui „Woodstock” al folkului românesc, iar cântecele sale au fost țel pentru generația tânără a acelor vremuri, compozițiile sale fiind elaborate, originale și pline de sens. A obținut Premiul Special al Juriului la Festivalul OM BUN în 1998. Activitatea lui muzicală a avut sincope, Florentin hotărând, duopă 1989, să se dedice în primul rând vieții de familie.

Românilor le-a lipsit ani de-a rândul vocea inconfundabilă și mesajele curajoase, sincere, corecte ale acestui om dezinhibat, care nu se sfia să spună lucrurilor pe nume, atât prin muzica sa, precum și în dialogurile sale cu prietenii, cu fanii, cu oamenii. A reușit totuși să imprime un album în studioul lui Mircea Rusu, orchestrațiile fiind semnate de Florian Rusu, tot așa cum a reușit să păstreze vie flacăra infinitului său talent în câteva concerte susținute mai ales acasă, în Valea Jiului, memorabilă fiind pentru iubitorii de folk de aici prezența sa pe scena festivalurilor „Cântec pentru prieteni – In Meoriam Tatiana Stepa” (în 2013) sau „Te salut generație-n blugi!” (în 2022) ori în recitalurile de excepție de la Aztek Caffe Petroșani.

Cu foarte mici excepții (cum este, spre exemplu, cântecul PERECHE-NEPERECHE în care versurile aparțin poetului Adrian Păunescu), Florentin Budea a fost și muzician și textier și interpret al propriilor sale cântece.

Maria Gheorghiu, cea care a reușit să-l intervieveze pe Florentin Budea în 17 martie 2024, pentru Radio România, avea să consemneze pentru ultima oară dorința lui Florentin Budea de a reveni pe scena folkului românesc. Își regăsise rostul și dorea să-și regăsească locul în muzica folk, acolo unde avea încă atât de multe de făcut și de dăruit semenilor.  „Îmi pare rău că nu a reușit să fie mai prezent pe scenele folk din România. Merita din plin…. În luna martie am realizat această Întâlnire Capitală sperând că va ajuta cumva la reintegrarea lui după anii de absență, în peisajul folk românesc. O voce bună, având compoziții bine lucrate, texte valoroase. Păcat, mare păcat… Drum lin pe Cale, Florentin… Dumnezeu să te odihnească în pacea Lui!”, a scris Maria Gheorghiu.
Trecerea lui Florentin Budea în lumea umbrelor este încă greu acceptată de prieteni, de colegi, de cei care l-au cunoscut și în inimile cărora Florentin rămâne veșnic o voce, un talent, un om… nepereche!
Odihnă veșnică, Florentin Budea!