Internaționalizarea activităților educaționale din cadrul facultăților componente Universității din Petroșani este, deja de câțiva ani buni, după integrarea țării noastre în spațiul european, nu doar o realitate, ci și un punct de interes maxim pentru studenții care aleg să urmeze aici pregătirea lor academică.
În acest context, programele europene Erasmus+ au devenit și ele un reper de interes pentru studenți, cu atât mai mult cu cât oportunitățile pe care Universitatea din Petroșani le oferă studenților săi în accesarea acestui popular program european de parteneriat academic sunt unele dintre cele mai atractive din țară. Acest fapt a fost evidențiat și în debutul noului an universitar de la Universitatea din Petroșani, luna octombrie fiind și luna în care se conturează înscrierile studenților în acest program, dar și selectarea opțiunilor disponibile pentru studiul în centrele universitare europene partenere în acest program ale școlii academice din Valea Jiului.
Zilele acestea s-a derulat la Universitatea din Petroșani și manifestarea intitulată „Erasmus Open Day”, în cadrul căreia au fost prezentate oportunitățile de studiu în străinătate pentru studenții de la facultățile din Valea Jiului, precum și o serie de testimoniale ale studenților care deja au beneficiat de schimburile de experiență în cadruil Erasmus+.
Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu spune că, în general, studenții se arată interesați de efectuarea unor stagii de studiu la universități similare din Polonia, Italia, Germania, Franța sau Spania, dar și de stagii de practică la mari companii din statele Uniunii Europene. „Primim din partea studenților noștri solicitări să plece la o serie de firme în țările Uniunii Europene, care funcționează în țări precum Spania, Italia, Franța, Germania. Dar, în același timp, o mare parte dintre studenții Erasmus+ merg și în Polonia, la Cracovia spre exemplu, pentru a studia la Academia de Mine și Metalurgie. Noi le prezentăm și le sugerăm, în același timp și către universitățile din cadrul Consorițiului Eureca Pro dar și spre altele cu care avem parteneriate, cum sunt cele din Bologna în Italia sau Belfort, în Franța”, explică prof.univ.dr. ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Perioada în care studenții care accesează Programul Erasmus+ la Universitatea din Petroșani vor studia la universitățile partenere din străinătate este între două luni și jumătate și un an de zile. Acolo aceștia vor participa la cursuri și vor da și unele dintre examene.
În cursul anului universitar 2024-2025, la Universitatea din Petroșani beneficiari ai programelor Erasmus+ pentru studiu și practică în străinătate vor fi circa 250 de studenți bursieri. Rectorul Universității din Petroșani spune că interesul ridicat pentru acest program și succesul acestuia în rândul studenților de la cele trei facultăți componente, precum și la interesul cadrelor didactice de a accesa programele de specializare disponibile în acets program, a făcut ca bugetul alocat instituției de învățământ superior de la Petroșani pentru acest tip de programe în noul an universitrar să fie majorat substanțial față de anii precedenți, atingând suma de 610.000 de euro.
În prezent, la Universitatea din Petroșani, studenții și cadrele universitare care doresc să acceseze programul Erasmus+ își depun dosarele, acestea urmând să fie evaluate și, în câteva săptămâni, vor fi comunicate rezultatele celor care au fost admiși să participa la acest program educațional atât de popular, benefic și eficace.