Școala gimnazială nr. 2 Lupeni își sărbătorește Centenarul

Școala gimnazială nr. 2 Lupeni își sărbătorește Centenarul

Unitățile de învățământ din municipiul Lupeni trăiesc în prezent o nouă viață, odată cu transformările radicale pe care infrstructura educațională din această localitate le cunoaște în urma investițiilor majore derulate aici de administrația publică locală, cu fonduri europene. Însă dincolo de aceste transformări spectaculoase, coordonatorii activităților educaționale din municipiul Lupeni nu uită de momentele semnificative din istoria învățământului lupenean.

Un astfel de moment este cel care marchează, odată cu începutul noului an de învățământ 2024-2025, aniversarea unui secol de existență al Școlii gimnaziale nr. 2 Lupeni. Cu toate că activitățile școlare din cadrul actualului sediu al școlii situate din Bărbăteni datează doar din anul 1981, când a fost dată în folsoință noua clădire a unității de învățământ, istoria educației la Școala gimnazială nr. 2 împlinește anul acesta 100 de ani.

Mulți dintre seniorii Lupeniului își mai aduc aminte de vechea clădire a școlii așezată într-un ținut legendar, care dispunea de o curte impresionantă, străjuită de castani, care avea 8 săli de clasă spațioase, un laborator, un subsol amenajat pentru desfășurarea activităților practice, spații destinate birourilor și o locuință pentru director. Aceasta a fost înființată de Societatea minieră „Lupeni”, devenită „Uricani-Valea Jiului” și a funcționat într-un cartier de case din zona estică a orașului (Cartierul „Cucu”), având, în anul de debut 1924, opt cadre didactice și peste 300 de elevi.

În septembrie 1981, activitatea didactică se va muta într-o clădire nouă construită în cartierul Bărbăteni, loc în care Școala gimnazială nr. 2 funcționează și astăzi ca structură a Liceului Teoretic „Mircea Eliade”. Odată cu finalizarea proiectelor europene care au vizat și modernizxarea acestei unități educaționale, Școala gimnazială nr. 2 Lupeni, deschide la 100 de ani de la primul clopoțel, o nouă filă de istorie consemnată de activitatea altor câteva sute de elevi și zeci de dascăli care parcurg aici, zi de zi, drumul prețios al educației.

Centenarul Școlii gimnaziale nr 2 Lupeni va fi sărbătorit așa cum se cuvine, prin intermediul unei festivități care va avea loc în curtea școlii, recent modernizată și aceasta la standardele unui camous școlar european, dar și prin intermediul unui spectacol artistic, ambele evenimente fiind programate să se desfășoare vineri, 25 octombrie 2024. „Suntem pregătiți pentru a întâmpina această sărbătoare a Școlii gimnaziale nr. 2, onorându-i pe toți cei care, de la catedră sau din băncile de școlari au adus plusvaloare școlii și comunității locale din municipiul Lupeni. Școala noastră a avut și are o seamă de dascăli dedicați trup și suflet acetei profesii, iar rezultatele muncii acestora de-a lungul anilor s-au materializat în formarea unor oameni care au devenit repere în viața economică, politică, administrativă, culturală și socială atât în municipiul Lupeni, cât și în România. Sigur că, în cadrul acestui eveniment aniversar, vom avea o serie de decerănări de plachete și diplome de onoare, vom dezveli o placă aniversară, vom vizita școala împreună cu cei care ne-au fost elevi și cu cei care au fost dascăli ai școlii, cu toții invitați la această sărbătoare. De asemenea, împreună cu doamna Mariana Peptenaru, am conceput un program artistic pe care-l vom prezenta invitaților noștri în aceeași zi, pe scena Palatului Cultural „Minerul„ din municipiul Lupeni”, a spus prof. Anca Cordea, directoor adjunct al Liceului Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni, responsabil direct de coodonarea Școlii gimnaziale nr. 2.

Evenimentul are conotații speciale nu doar pentru Școala gimnazială nr. 2, ci și pentru întreaga comunitate locală, fapt confirmat de primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, el însuși absolvent al acestei unități de învățământ. „Este o mare emoție pentru mine, fiindcă eu acolo am petrecut 8 ani de zile, din clasa a I-a până în clasa a VIII-a. Acolo sunt profesorii pe care eu îi respect foarte mult. Sunt 100 de ani în care pe aici a trecut poate chiar jumătate din populația municipiului Lupeni, oameni care s-au format aici, în primii ani de școală, prin mâinile unor profesori deosebit de implicați. Le doresc mulți ani fericiți și să facă în așa fel încât rezultatele copiilor de acum să fie pe măsura muncii pe care o depun”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

La mulți ani, Școlii gimnaziale nr. 2 Lupeni!