Apa Serv Valea Jiului, laborator de studiu pentru profesori și specialiști de mediu din Balcani

Apa Serv Valea Jiului, laborator de studiu pentru profesori și specialiști de mediu din Balcani

Investițiile realizate în ultimii ani în modernizarea stațiilor de tratare a apei potabile și, respectiv a celei de epurare a apelor uzate, au făcut ca operatorul acestor servicii de utilitate publică din Valea Jiului să fie un exemplu de bune practici în ceea ce privește exploatarea resurselor de apă și managementul apelor uzate.

O confirmare în plus a acestei realități a venit și săptămâna trecută, odată cu vizita pe care un grup de profesori și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale de mediu din mai multe țări din regiunea peninsulei Balcanice au efectuat-o în Valea Jiului, într-un schimb de experiență derulat prin intermediul programului Erasmus+, vizită care a inclus și un tur al stației de tratare a apei de la Jieț-Petrila și al stației de epurare de la Dănuțoni-Aninoasa. Ghid le-a fost chiar directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică.

„Pentru noi este de fiecare dată atunci când putem prezenta activitatea noastră de la stațiile de tratare a apei, de la stația de epurare sau de la laboratorul central de analize celor care sunt interesați, un prilej de mândrie și de satisfacție. De mândrie pentru că avem ocazia de a arăta standardele de operare la nivel european pe care am reușit să le atingem odată cu implementarea programelor de modernizare din fonduri europene a acestor obiective. De satisfacție, pentru că întotdeauna când avem de-a face cu specialiști în activități specifice de mediu, suntem apreciați pentru modul în care ne desfășurăm activitatea”, spune ing. Cristian Ionică, directorul ASVJ.

Așa s-a întâmplat și de data aceasta, cu vizita grupului de profesori și specialiști din cadrul unor organizații de mediu din Grecia, Albania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Kosovo și România, care participă în Valea Jiului la derularea unui proiect european în cadrul Programului Erasmus+ destinat schimbului de experiență între profesori universitari și activiști de mediu din țările participante. Partener în derularea acestui proiect este Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din orașul Petrila.

Potrivit directorului unității de învățământ, dr.ing. Cecilia Livia Mitran, scopul proiectului intitulat „Capacity building in the field of VET” îl constituie tocmai schimbul de experiență între participanți, cu privire la provocările prezentului în ceea ce privește protecția mediului înconjurător.

Directorul general al Apa Serv Valea Jiului apreciază că, în cadrul vizitei derulate de profesorii și activiștii de mediu implicași în acest proiect la cele două obiective-etalon din activitatea operatorului de apă din Valea Jiului, aceștia au apreciat modul în care se desfășoară operațiunile specifice de tratare și distribuție a apei potabile, dar și cele de epurare a apelor uzate în urma cărora apele deversate în emisar au, potrivit analizelor de laborator, emisii poluante zero.

„Ne-am bucurat de interesul acestor oaspeți din regiunea bacanică și mai ales de aprecierile pe care lea-m primit pentru activitatea noastră și pentru investițiile realizate la Apa Serv Valea Jiului, investiții care ne permit să fim și un inedit laborator de studiu pentru specialiști și activiști de mediu”, a mai spus ing. Cristian Ionică, director general al Apa Serv.

Compania de apă din Valea Jiului menține porți deschise pentru toți cei care doresc să viziteze aceste obiective și să cunoască în mod aprofundat activitățile derulate în stațiile de tratare și epurare pe care le administrează.