Călin Georgescu și Elena Lasconi joacă finala prezidențială! Cum a votat Valea Jiului și județul Hunedoara la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Călin Georgescu și Elena Lasconi joacă finala prezidențială! Cum a votat Valea Jiului și județul Hunedoara la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Ceea ce, în urmă cu mai puțin de o săptămână, părea a fi doar o utopie din perspectivă sociologică, s-a dovedit a fi o veritabilă revoluție de catifea anti-sistem a alegătorilor români, care au decapitat partidele „mari” și au creditat pentru finala prezindențială de la 8 decembrie 2024 doi oameni aflați în premieră în plutonul celor 14 candidați.

Dacă despre Elena Lasconi, hunedoreanca din fruntea USR, se putea spune că avea, teoretic, o șansă pentru a ajunge în turul II ale alegerilor prezindențiale, pe fondul regresului de popularitate al PNL, vizibil încă de la alegerile locale (în ciuda scorului de atunci considerat foarte bun de liberali), despre independentul Călin Georgescu, omul care nu a cheltuit nici măcar un bănuț în campania electorală, nimeni nu avea măcar să bănuiască faptul că acesta va intra în plutonul fruntașilor și nici pe departe că va fi primul în opțiunile la vot ale românilor.

„Majoritatea tăcută”, prezentă mai abitir pe rețelele sociale decât în viața politică reală a răsturnat însă, prin vot liber exprimat, în cel mai pur stil democratic, toate „calculele hârtiei” și toate „studiile” sociologice. Cu 2.120.401 voturi reprezentând 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate, candidatul independent Călin Georgescu s-a așezat în fruntea clasamentului prezindențiabililor, detronându-l la miez de noapte pe Marcel Ciolacu (candidatul PSD), care deja își revendicase câștigarea primului tur după sondajele „exit poll” pentru ca, puțin după miezul nopții, să fie nevoit să-și scrie demisia din funcția de președinte ale PSD. Cu 1.769.760 de voturi primite din partea românilor, Marcel Ciolacu a devenit primul lider social-democrat care pierde alegerile înainte de finală, din ultimii 35 de ani, ducând scorul unui candidat PSD la sub 20%, o contraperformanță fără precedent în istoria acestui partid.

În mod similar, liderul Dreptei tradiționale (PNL), generalul Nicolae Ciucă nu a reușit nici măcar să prindă un loc în plutonul fruntaș, încheindu-și epopeea politică cu un lamentabil scor de 8,78% (corespunzător unui număr de 811.952 de voturi), pe locul al cincilea în clasamentul primului tur ale alegerilor prezindețiale. Un scor pentru care singura atitudine demnă a generalului Ciucă a fost depunerea demisiei din funcția de președinte al PNL.

Nici pentru liderul dreptei suveraniste, George Simion, ziua de 24 noiembrie 2024 nu a fost una pe măsura așteptărilor AUR, speranțele sale de a fi liderul care produce schimbarea în România politică fiind spulberate de Călin Georgescu, fostul său aliat cu care a rupt relațiile de colaborare înaintea debutului campaniei electorale, după ce îl propusese inițial drept cel mai potrivit prim ministru al AUR. Totuși, cu un scor general mult peste cel obținut de AUR în alegerile locale și europarlamentare, George Simion s-a clasat pe poziția a patra în clasamentul primului tur de la prezidențiale, adunând 1.281.325 de voturi, corespunzător unui procent de 13.86%.

Pe locurile următoare în clasamentului primului tur al alegerilor prezindețiale se situează: Mircea Geoană – 6,31% (cu 583.898 de voturi), Kelemen Hunor – 4,50% (cu 416.353 de voturi), Cristian Diaconescu – 3,10% (cu 286.842 de voturi), Cristian Terheș – 1,03% (cu 95.782 de voturi), Ana Birchal – 0,46% (cu 42.853 de voturi), Sebastian Constantin Popescu – 0,15% (cu 14.683 de voturi), Alexandra Păcuraru – 0,15% (cu 14.502 de voturi) și Silviu Predoiu – 0,10% (cu 11.246 de voturi). Deși cu câteva zile înainte de data alegerilor și-a anunțat retragerea din cursa electorală, Ludovic Orban, candidatul partidului „Forța Dreptei” a rămas înscris pe buletinul de vot și a adunat 20.089 de voturi, respectiv 0,17% din sufragii.

Cum s-a votat în județul Hunedoara

Valul de „tsunami” electoral s-a manifestat fără echivoc și la nivelul județului Hunedoara. Candidatul independent Călin Georgescu a obținut aici un scor de 22,35 % corespunzător unui număr de 37.117 voturi, un scor în trendul rezultatului la nivel național al acestui candidat. Cu toate că cel de-al doilea candidat care și-a câștigat dreptul de a juca finala alegerilor prezindențiale, Elena Lasconi, este hunedoreancă de baștină, aceasta a obținut doar 24.283 de voturi din partea hunedorenilor, scor care o clasează în afara podiumului, cu un procent de 14,62%.

Pe podiumul alegerilor prezindențiale din județul Hunedoara, Călin Georgescu este secondat de candidatul PSD, Marcel Ciolacu, căruia hunedorenii i-au acordat 36.706 voturi, respectiv 22,10%. Acesta este urmat de candiatul AUR, George Simion, care a primit 30.973 de voturi în județul Hunedoara, respectiv 18,65%. Simpatizanții liberali din județul Hunedoara nu i-au adus candidatului PNL Nicolae Ciucă decât puțin peste 8% din sufragii, respectiv 13.626 voturi. Dincolo de aceste cifre, primul tur al alegerilor prezindențiale în județul Hunedoara consemnează încă o dată declinul evident al PNL, dar și prima competiție politică pierdută de Laurențiu Nistor, ca lider al PSD în acest județ) din ultimii 30 de ani. De remarcat este de asemenea faptul că Elena Lasconi (candidatul USR) nu a reușit să câștige alegerile în Țara Hațegului, locul său natal, în schimb, la fel surprinzător pentru mulți analiști politici, a reușit să-și adjudece primul loc în opțiunile devenilor, orașul în care a debutat în carieră, ca jurnalist la postul teritorial ProTV Deva.

Cum a votat Valea Jiului la alegerile prezindențiale?

Cu toate că este considerată încă din primii ani de după 1989 drept un bazin electoral de stânga, un fief al PSD, fapt reconfirmat la alegerile locale și europarlamentare din primăvara acestui an, Valea Jiului a dat un „vot de blam” acestei formațiuni politice în scrutinul prezidențial. Însă acest lucru nu este deloc o surpriză, având în vedere că efectele noii legi a peensiilor s-au dovedit a fi nefaste pentru zeci de mii de oameni care lucrat în sectorul minier și care și-au exprimat în mod public nemulțumirea față de „aliatul” lor politic tradițional, reconfirmând această atitudine și la votul din 25 noiembrie.

În ciuda unei campanii electorale bine organizate, a explicațiilor și promisiunilor de a repara inechitățile față de pensionarii mineri afectați de prevedereile noii legi a pensiilor, candidatul PSD Marcel Ciolacu a obținut în Valea Jiului un scor sub media pe întregul județ. În toate cele 6 localități ale Văii Jiului, scorul politic al candidatului PSD, fiind de 21,92%. Doar într-o singură localitate a Văii Jiului, în municipiul Lupeni, candidatul PSD s-a clasat pe primul loc în preferințele de vot ale alegătorilor, aceștia creditându-l aici cu 2.048 de voturi (26,55%). În celelalte localități ale Văii Jiului, câștigători ai primului turi din alegerile prezindențiale au fost Călin Georgescu (la Petrila – 26,69%, Vulcan – 27,03% și Uricani – 27,49%), respectiv candidatul AUR, George Simion (la Petroșani – 21,82% și Aninoasa – 27,77%).

Rezultatele primului tur al alegerilor prezindențiale au fost validate de Biroul Electoral Central, românii fiind chemați la vot pentru duminică, 8 decembrie 2024, pentru un al doilea tur de scrutin, în urma căruia va fi desemnat noul președinte al României, post pentru care au mai rămas în competiție Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR).