Ea însăși un reper al istoriei naționale de mai bine de 150 de ani, Gara din Petroșani a devenit, în ultimii ani, grație implicării energicului șef de stație Ioan Dorel Șchiopu, președintele Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale „Cultul Eroilor-Regina Maria”, un veritabil muzeu de istorie.
Acestuia îi aparține și ideea de a realiza, în cinstea Zilei Naționale a României din acest an, o expoziție pe cât de inedită, pe atât de atractivă și tot atât de binevenită. Spațiul gării a fost transformat într-o adevărată lecție de istorie vie, cu imagini și povești despre personalitățile, delegații și eroii care au făcut posibilă împlinirea visului de unitate națională.
Expoziția, vernisată în seara zilei de 30 noiembrie 2024, pe peronul Gării din Petroșani, aduce în atenția călătorilor o seamă de figuri reprezentative ale istoriei românilor, de numele cărora se leagă momentul înfăptuirii actului istoric de la 1 Decembrie 1918.
„Suntem datori să păstrăm memoria urmașilor noștri. Acest demers istoric și cultural este un prinos pentru cei care au făcut posibil acest miracol al Marii Uniri. El este, în același timp, un bun prilej pentru toți cei care trec prin gara din Petroșani să-i cunoască pe românii care au înfăptuit Marea Unire, de la Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria, până la lideri ai delegaților din Valea Jiului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918”, a spus Ioan Dorel Șchiopu, șeful stației CFR Petroșani, doctorand în istorie.
La vernisajul expoziției de panouri luminoase cu imagini reper ale momentului istoric care definește Ziua Națională a României, au participat o seamă de oameni pasionați de istorie, patrioți, reprezentanți ai administrației locale și județene, care s-au alăturat călătorilor sosiți la Petroșani din diverse colțuri ale țării cu trenul de seară. Tuturor, le-a vorbit despre Marea Unire de la Alba Iulia și despre rolul Văii Jiului în realizarea acesteia, reputatul istoric prof.univ.dr. Mircea Baron, împreună cu drd. Ioan Dorel Șchiopu.
Printre participanți, dar și printre susținătorii materializării acestui proiect cultural-istoric se numără și Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara. Acesta apreciază reușita acestui demers, declarându-se impresionat de modul în care, din nou, gara din Petroșani devine un reper de istorie locală și națională pentru călătorii care străbat acest oraș din inima României, dar și pentru cei pentru care Petroșaniul este locul de acasă. „Am avut onoarea de a fi prezent la vernisajul acestei expoziții inedite dedicate Marii Uniri de la 1918, găzduită în stația CFR din Petroșani. Am fost profund impresionat de modul în care au fost evidențiate contribuțiile locale ale Văii Jiului: de la Garda Națională Română din Iscroni, până la participanții din Lupeni și delegații comunei Bărbăteni. Am descoperit cu bucurie și poveștile lui Iosif Ciser, Nicolae Brînzeu și ale multor altor oameni ai locului care și-au lăsat amprenta asupra istoriei. Felicitări, Dorel Șchiopu, și tuturor celor implicați, pentru acest proiect de suflet care ne readuce aminte că istoria noastră trebuie trăită, înțeleasă, prețuită și sărbătorită”, a declarat Costel Avram.
Expoziția de panouri luminoase de pe peronul Găii din Petroșani rămâne deschisă în continuare. Vă invităm să vizitați această expoziție și să vă bucurați de o călătorie în paginile glorioase ale trecutului României Mari.