„Avram Iancu – un om între oameni”, o nouă lansare de carte sub semnul colaborării dintre Academia Română și Biblioteca județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva

„Avram Iancu – un om între oameni”, o nouă lansare de carte sub semnul colaborării dintre Academia Română și Biblioteca județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva

În anul omagial Avram Iancu, parteneriatul dintre Consiliul județean Hunedoara, prin Biblioteca județeană „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva și Academia Română s-a materializat nu doar prin organizarea celui mai important eveniment dedicat Marelui Erou Național Avram Iancu în acest an emblematic care-i este dedicat, ci și prin editarea unor cărți de mare valoare istorică, volume care-l au în centrul atenției pe cel supranumit „Crăișorul Munților”.

Astfel, după cartea biografică ”Avram Iancu. O viață de erou” a reputatului istoric hunedorean Silviu Dragomir, considerată a fi cea mai completă biografie a Marelui nostru Erou Național, carte re-editată anul acesta la prestigioasa editură Școala Ardeleană, cu sprijinul Bibliotecii județene „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva și al CJH, sub girul Academiei Române, o altă valoroasă lucrare științifică avându-l ca subiect central pe Avram Iancu a fost editată în acest an special care marchează două secole de la nașterea Eroului Național Avram Iancu. Volumul „Avram Iancu – un om între oameni” apărut la Editura Academiei Române cuprinde cea mai mare parte dintre comunicările susținute de istorici, sociologi, profesori la conferința dedicată lui Avram Iancu în primăvara acestui an, la Deva.

Coordonatorii volumului sunt prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, și Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedora – Deva. Lucrarea face parte din proiectul Avram Iancu – promotor al idealurilor naționale și democratice, coordonat de Academia Română, Institutul de Istorie „George Barițiu”, Asociația Culturală „Simion Bărnuțiu” și Centrul de Studii Transilvane.

Volumul „Avram Iancu – un om între oameni” a fost lansat, în acestei zile, la Cluj Napoca, în cadrul unui eveniment special organizat sub patronajul Academiei Române. La această importantă manifestare cultural-patriotică, desfășirată cu titlul „Avram Iancu, promotor al idealurilor naţionale şi democratice”, au fost prezenți academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, prof. univ. dr. Liviu Maior şi prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, alături de alte personalități marcante ale culturii și istoriei naționale. Acestora li s-a alăturat și Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene „Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva, instituție care, cu sprijinul CJH, și-a asumat misisunea de a omagia așa cum se cuvine anul cultural-istoric Avram Iancu.

„Volumul „Avram Iancu – un om între oameni”, pe care l-am lansat oficial zilele trecute la Cluj Napoca este volum care adună între paginile sale lucrările prezentate la Conferinţa internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”, organizată în primăvara acestui an de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin biblioteca noastră, în parteneriat cu Academia Română și Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca. Volumul a fost finanţat de Consiliul Judeţean Hunedoara, care susţine permanent activitatea bibliotecii noastre şi de al cărui sprijin ne bucurăm constant. Le mulțumesc atât finanțatorilor acestei lucrări, CJH și domnului președinte Laurențiu Nistor,  cât şi participanţilor la această conferinţă, personalităţi de marcă ale istoriografiei din ţară şi de peste hotare, care au elaborat studii impecabil documentate despre viaţa şi activitatea marelui erou – lucrări ce conferă o valoare deosebită acestui volum dedicat marii personalităţi a lui Avram Iancu, acum, în an bicentenar”, a declarat Ioan Sebastian Bara.

Acesta a precizat că lucrarea ,,Avram Iancu – un om între oameni” este un volum monumental, cu adevărat o ofrandă remarcabilă pe care comunitatea științifică o aduce eroului nostru național. Între paginile lui găsim studii realizate cu rigoare științifică despre epoca în care a trăit și a luptat Avram Iancu, despre anul revoluționar 1848, despre configurația relațiilor politice din acea perioadă și reflectarea ei în presa vremii, volumul fiind un demers dintre cele mai complexe și mai sensibile.

Desigur, cartea ,,Avram Iancu – un om între oameni” urmează să fie lansată oficial și în cadrul unei activități derulate în județul Hunedoara, la Deva. Evenimentul este programat să se desfășoare în ziua de 13 decembrie 2024, ora 15:00, în Sala de Ședințe a Consiliului Județean Hunedoara, în organizarea Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedora – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Academia Română și Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca.

Participarea publicului la această reîntâlnire cu cartea, sub semnul Marelui Erou Național Avram Iancu, în anul care-i este dedciat în mod special acestuia, este ca de obicei gratuită și binevenită.