Relațiile de înfrățire ale comunităților locale din Petroșani și Várpalota (Ungaria) datează din 1998, acestea constituind unul dintre cele mai longevive și, în același timp, eficiente relații de parteneriat de acest fel la nivelul unor comunități locale din țări europene.
De-a lungul celor 26 de ani între cele două localități europene s-au legat relații de parteneriat care, în opinia primarului municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, au adus o serie de beneficii sociale și culturale pentru cetățenii celor două orașe. ”Participarea copiilor de la școlile din Petroșani și Várpalota la o serie de tabere de reciprocitate, schimburi culturale, colaborarea pe linie de societate civilă, competiții sportive, schimburi de experiență la nivelul administrațiilor locale și participarea comună la derularea unor proiecte europene de succes, sunt tot atâtea argumente care demonstrează că această relație de înfrățire funcționează foarte bine și trebuie să meargă înainte”, apreciază primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
În acest context, miercuri, 4 decembrie 2024, o zi cu semnficații deosebite pentru comunitățile locale din Petroșani și Várpalota, ambele comunități miniere omagiind-o pe Patroana spirituală a ortacilor, Sf. Mare Muceniță Varvara, delegațiile celor două comunități s-au întâlnit la Petroșani pentru a pune la punct programul de activități comune care urmează să fie derulat în cursul anului 2025. Din comisia special constituită în acest scop la nivelul administrației locale de la Petroșani fac parte consilierii locali Margareta Burduf, Vlad Lăutaru și Ion Vâlvăresc, precum și liderul comunității maghiare din Petroșani, Csaba Kutasi (consilier personal al primarului municipiului Petroșani) și Corina Kecs, șeful Serviciului Relații Publice, Cultură, Relații Externe din Primăria municipiului Petroșani). Similar, din comisia constituită la niveliul localității înfrățite Várpalota, sunt prezenți la Petroșani Csaba Katona – viceprimar, Tamás Sándor – sectretar adjunct, Zoltán Bite – membru, Péter Szijjarto și Jozsef Vársanyi – colaboratori.
Comisia mixtă Petroșani – Várpalota va analiza setul de propuneri venite din partea administrațiilor din cele două localități înfrățite și din partea societății civile, urmând să propună, la finalul discuțiilor un program comun de activități care vor fi derulate în cursul anului 2025 atât la Petroșani, cât și în Ungaria, la Várpalota.
Viceprimarul localității maghiare Várpalota, Csaba Katona apreciază că această relație a prilejuit membrilor din cele două comunități să se cunoască și să colaboreze de-a lungul a mai bine de un sfert de secol, efectele benefice ale acestei relații fiind de bun augur pentru cele două comunități locale europene. „Suntem deosebit de încântați de felul în care relația noastră de înfrățire a evoluat de-a lungul anilor și credem că acest lucru a fost unul benefic pentru oamenii din comunitățile noastre. Am pornit la drum având ca principale repere de interes faptul că suntem două regiuni miniere, că la Petroșani există o comunitate maghiară semnificativă, însă în timp am reușit să ne cunoaștem mai bine, sute de copii au putut participa la taberele de reciprocitate și alte sute de oameni din orașele noastre s-au împrietenit sub semnul acestei excelente relații de înfrățire și nu poate decât să ne bucure faptul că reușim să ducem mai departe acest minunat proiect considerat drept un exemplu de bune practici la nivelul comunității noastre șli la nivel european, pentru care mulțumim partenerilor din Petroșani”, a declarat Csaba Katona, viceprimarul localității Várpalota.
Pentru Petroșani, așa cum a reamintit primarul Tiberiu Iacob Ridzi, relația de înfrățire dintre comunitatea noastră și alte comunități din Europa, chiar dacă relația cu orașul maghiar Várpalota este cea mai veche, cu activități comune diverse, semnificative și apreciate de oameni, aceasta nu este singura relație de acest fel dezvoltată la nivelul Petroșaniului. „Avem, de asemenea, o excelentă relație cu partenerii noștri din Italia, de la Ponte nelle Alpi, cu comunitatea bellunezilor care s-a implicat în construirea și punerea în funcție a Centrului social „Pollicino”, un model pentru integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale și, zilele următoare, vom face încă un important pas înainte în ceea ce privește înfrățirea noastră cu raionul Buiucani de la Chișinău din Republica Moldova. Cred că toate aceste relații europene pe care le-am stabilit s-au dovedit și se dovedesc a fi de bun augur, iar efectele lor sunt unele benefice pentru comunitatea noastră și, sunt convins, că au aceleași efecte pozitive și pentru comunitățile înfrățite”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.