Pasionații de drumeție din Valea Jiului (și nu numai!) sunt invitați și în acest an să participe la derularea uneia dintre cele mai frumoase și mai emoționante momente de celebrare a ”Micii Uniri”, moment istoric de la care s-au scurs 165 de ani.
În amintirea actului istoric al Unirii Principatelor Române, în Valea Jiului, într-un alt loc cu puternice reverberații istorice, la Pasul Vîlcan, își dau întâlnire românii care prețuiesc istoria noastră națională la fel de mult cum iubesc natura și muntele, pentru a se prinde într-o inedită ”Horă a Unirii” chiar pe locul în care s-a scris, cu mai bine de un secol în urmă, prima filă din Istoria Marii Uniri de la 1918, pe frontul Marelui Război al Reîntregirii.
Aici, pe platoul acoperit de zăpadă al Memorialului Primului Război Mondial, situat pe vechea graniță care despărțea odinioară Transilvania de Oltenia și românii de români, grupul montaniarzilor, mobilizați de voluntarii Asociației Promontana vor încinge și în acest an, pe 24 Ianuarie 2025 – Ziua Unirii Principatelor Române – o mare și frumoasă horă românească.
Evenimentul este susținut și de administrația publică locală din municipiul Vulcan, iar primarul Cristian Merișanu precizează că, pentru toți participanții la acest eveniment, în data de 24 Ianuarie 2024, accesul în satul de vacanță de la Pasulș Vâlcan cu telegondola va fi gratuit.
Cei care doresc să participe la această acțiune inedită care confirmă, încă o dată că Pasul Vâlcan nu este doar un alt paradis al naturii din arealul Văii Jiului, ci și un loc în care reperele istorice ale națiunii române au puternice reverberații în rândul oamenilor, sunt așteptați vineri, 24 ianuarie 2024, de la ora 10,00 în parcarea de la stația de îmbarcare a telegondolei spre Pasul Vâlcan.
Organizatorii își propun să încingă o mare Horă a Unirii și în acest an, în fața Ansamblului monumental de la cota 1621 m, dedicat Eroilor din Primul Război Mondial. Organizatorii precizează că deplasarea de la stația de gondolă din satul de vacanță până la locul de desfășurare al acestui eveniment durează aproximativ 2 ore și trebuie parcurs pe jos, în condiții de iarnă, drept pentru care participanții sunt atenționați că fie pregătiți cu echipament corespunzător. De asemenea, cei care doresc să participe sunt așteptați cu steaguri și stegulețe tricolore, să ia parte la acest eveniment devenit deja cunoscut și emblematic pentru această zonă a țării.
Foto: Arhiva Savu Emil Milică