La Universitatea din Petroșani a fost lansat oficial, în acest zile, proiectul „Primul student în familie”, prin care 364 de elevi/ absolvenți de liceu fără bacalaureat și studenți aparținând grupurilor defavorizate din județul Hunedoara, vor putea beneficia de sprijin, inclusiv de natură financiară, pentru a putea urma și încheia cu succes studiile de învățământ superior. În același timp, tot prin acest program finanțat de Uniunea Europeană, la Universitatea din Petroșani, vor fi create condiții pentru participarea studenților cu dizabilități la procesul educațional, începând de la admitere până la finalizarea studiilor.
Rectorul instituției academice din Valea Jiului, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu spune că studenții selectați în cadrul acestui program vor beneficia de burse de studii care să îi ajute în a-și putea desfășura activitatea educațională fără probleme și fără a fi nevoiți să se angajeze cu o jumate de normă, sau cu normă întreagă, pentru a-și susține cheltuielile pe perioada studenției, putând astfel să se concentreze pe activitatea universitară și să finalizeze cu succes o specialitate de licență.
„Noi am identificat, ca potențiali beneficiari ai programului național „Primul student în familie” un număr de 195 elevi și absolvenți de liceu fără bacalaureat, proveniți din familii defavorizate care, prin accesarea acestui program, vor acumula competențe și informații care le vor crește șansele de a fi admiși în învățământul superior (beneficiind de meditații, consultanță etc.), precum și alți 170 studenți proveniți din familii defavorizate care vor beneficia de sprijinul necesar (burse, consultanță etc.) pentru a acumula competențe și informații care le vor crește șansele de a finaliza învățământul superior. În plus, în cadrul Universității din Petroșani vor fi create condiții pentru participarea studenților cu dizabilități la procesul educațional începând de la admitere până la finalizarea studiilor”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Acesta apreciază că astfel, prin creșterea accesului și a participării la învățământul terțiar, a unui număr de 365 elevi/ absolvenți de liceu fără bacalaureat și studenți aparținând grupurilor defavorizate din județul Hunedoara și prin crearea condițiilor pentru participarea educațională a persoanelor cu dizabilități, proiectul contribuie la atingerea Obiectivului Național privind educația și ocuparea 2021-2027: „O țară mai socială cu acces egal la ocupare durabilă, de calitate, la un sistem de educație relevant pentru piața muncii, stimulativ pentru învățarea pe tot parcursul vieții, o societate bazată pe solidaritate și condiții de viață mai bune pentru toți cetățenii”.
Proiectul își propune 3 categorii de intervenție pentru membrii grupului țintă, pe parcursul a 24 de luni:
- Măsuri de tip „punte” pentru elevi, în vederea sprijinirii tranziției la studiile universitare începând cu clasa a XI-a., având în vedere următoarele categorii de măsuri: consiliere cu privire la opțiunile de programe de studiu din mediul universitar; programe remediale pentru recuperarea decalajelor de învățare; Acordarea de subvenții; măsuri active și constante de informare privind oferta universitară; măsuri de suport educațional și socio-emoțional.
- Măsuri de prevenire și combatere a abandonului universitar în rândul studenților proveniți din medii si grupuri dezavantajate, având în vedere următoarele categorii de măsuri: serviciilor de suport, îndrumare și consiliere în vederea prevenirii și combaterii abandonului universitar; programe remediale/de aducere la nivel a studenților cu dificultăți de învățare; Acordarea de subvenții; măsuri de suport educațional și socio-emoțional pentru studenți.
- Măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior, având în vedere următoarele tipuri de măsuri: Asigurarea accesibilității fizice și digitale în cadrul proceselor educaționale care includ studenți cu dizabilități în IÎS, inclusiv admiterea; Achiziționarea de servicii de suport (interpreți, tehnologii specifice); Dezvoltarea unor servicii de consiliere și îndrumare pentru persoanele cu dizabilități.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional – Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritatea 6 “Prevenirea părăsirii timpurii a școlii și creșterea accesului și a participării grupurilor dezavantajate la educație”, Obiectiv specific: ESO4.6, Acțiunea: 6.f.6. Intervenții pentru creșterea accesului si participării la învățământul terțiar, în special pentru grupurile subreprezentate şi are o valoare totală de 7.945.397,36 lei.
La Universitatea din Petroșani, proiectul „Primul student în familie” se adresează și elevilor din clasa a XI-a și a XII-a de la Colegiul „Transilvania” din Deva, Liceul de Transport Feroviar „Anghel Saligny” din Simeria, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Vulcan, cel din Liceul Tehnologic din Crișcior și Liceul „Ovid Densușianu” din Călan dar și studenților care nu au posibilități materiale pentru a se suține pe perioada studiilor și care sunt astfel tentați să își caute un loc de muncă.