Momentul festiv prin care compania Wind Power Energy a dorit să marcheze startul oficial al proiectului prin care „Renew Academy” devine port-drapel al tranziției juste în Valea Jiului, a constituit fără îndoială un moment de referință pentru întreaga regiune. Aceasta are de pe acum șansa de a redeveni o zonă energetică esențială în economia românească, prin valorificarea resurselor de energie verde.
Prezentă deja din 2020 pe piața din Valea Jiului, „Renew Academy” începe construcția unei fabrici în care se vor produce, de anul viitor, subansamble pentru echipamentele utilizate în industria energiei regenerabile. Proiectul va presupune investiții de circa 10 milioane de euro și beneficiază de o finanțare europeană prin Programul de Tranziţie Justă.
Reprezentantul Renew Academy, Sebastian Enache (laureat al Premiului Exclusiv pentru „Omul de afaceri al anului 2024” în Valea Jiului) a precizat că această investiție este doar prima din cele trei pe care această companie intenționează să le dezvolte în Valea Jiului, în anii următori. „Ne propunem să construim la Petrila, pentru început, o fabrică de asamblare și producție de componente pentru industria regenerabilelor din România și chiar din Europa. După această primă investiție în valoare de 49 de milioane de lei, ne propunem să construim aici elemente constructive, baterii, carcase pentru stocarea energiei electrice, o linie de producție de cablaje, roboți automați de curățare a panourilor fotovoltaice și anumite echipamente specifice industriei noastre, monitorizarea parametrilor meteorologici și a faunei din zonă”, a declarat directorul RenewAcad, Sebastian Enache.
Acesta a evidențiat, în cadrul festivității de deschidere a acestui important proiect economic, rolul esențial pe care l-a avut comunitatea locală, de la Primăria și Consiliul local Petrila, Prefectura județului Hunedoara și Consiliul Județean Hunedoara, până la Universitatea din Petroșani, AJOFM Hunedoara sau ADTI Valea Jiului. De altfel, instituțiile amintite au fost reprezentate la vârf în cadrul acestui eveniment, semn că aprecierile investitorului nu au fost unele doar de complezență.
Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca a declarat că și-a dorit încă de la preluiarea primului său mandat, în 2016, să poată aduce la Petrila, un mare investitor cu ajutorul căruia să poată fi relansată o ramură industrială semnificativă în orașul Petrila. „Sunt deosebit de încântat că, în sfârșit, dorința mea și a petrilenilor de a aduce în orașul nostru un mare investitor s-a materializat. Îi mulțumesc domnului Sebastian Enache și echipei dumnealui de profesioniști de la Wind Power Energy, dar nu în ultimul rând și prietenului meu Mihăiță Melczer, acesta fiind cel care ne-a intermediat legătura pentru materializarea acestui proiect, precum și tuturor celor care ne-au susținut și ne susțin în acest nou început pentru viața economică a orașului Petrila. Acesta este un prim pas în dezvoltarea industriei din Valea Jiului, după apusul industriei miniere. Am convingerea că acest proiect va evolua frumos, se va extinde și va deveni un exemplu de bune practici despre ceea ce înseamnă cu adevărat tranziția justă”, a declarat primarul Vasile Jurca.
Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram a arătat, la rândul său, că CJH a fost unul din factorii de suport pentru dezvoltarea acestui proiect pe platforma fostei Exploatări Miniere Petrila și a dat asigurări că administrația județeană va susține în continuare dezvoltarea acestui proiect. „Mă bucur că și prin acest proiect, zona fostei Mine Petrila se transformă ireversibil spre ceea ce ne-am propus cu toții atunci când ne-am asumat să preluăm perimetrul și clădirile fostei mine, respectiv un hub energetic, un hub tehnologic și un hub cultural. Am dat asigurări dezvoltatorului dar și autorităților locale din orașul Petrila că, așa cum am promis, împreună cu președintele CJH, Laurențiu Nistor încă din 2020, când s-a lansat ideea acestui proiect, vom susține nu doar implementarea acestui proiect, ci și extinderea lui, pe Programul de Tranziție Justă, coordonat de CJH în județul nostru. În acest scop, CJH va pune la dispoziție terenul necesar pentru construirea unei fabrici de baterii, tot la Mina Petrila”, a spus Costel Avram.
Pentru început se estimează că în noua fabrică de echipamente pentru industria energetică regenerabilă vor lucra circa 50 de muncitori, care vor fi calificaţi în noile meserii prin programe ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, iar în viitor, compania își propune ca, împreună cu Universitatea din Petroșani să formeze și specialiști de înaltă calificare pentru acest domeniu care se află încă, în România, în fază de pionierat. „După prima noastră investiţie, fabrica de baterii, vom face o a doua, mai exact o instalaţie de stocare a energiei de 20 MWh, pe acelaşi teren, şi ne propunem să facem inclusiv servicii de sistem pentru Sistemul Energetic Naţional. Investiţia este estimată la aproximativ 15 milioane de euro. În a treia etapă, tot la fosta mină Petrila, dar pe un teren de la Consiliul Judeţean, ne propunem să construim o baterie de 50 MWh, o altă investiţie de peste 20 de milioane de euro”, a declarat directorul companiei, Sebastian Enache.
Cu un start bun, cu entuziasm dar și cu un suport din partea comunității locale, Renew Academy are toate șansele să devină o veritabilă „academie de reînnoire” a activităților industriale din Valea Jiului cu un succes care, așa cum remarca și prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, constituie deja garanția faptului că Valea Jiului are viitor!