Lumea întreagă îi omagiază astăzi, 27 martie, pe toți cei care activează în lumea teatrului. Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în 1961 de Institutul Internațional de Teatru ITI și este sărbătorită în comunitatea de teatru din întreaga lume.
Acesta este un prilej în plus pentru ca și noi, hunedorenii, să le putem mulțumi, odată în plus, actorilor, regizorilor, scenografilor și întregului corp tehnic din cele două instituții reprezentative pentru arta teatrală din această parte a țării: Teatrul de Artă din Deva și Teatrul Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroșani.
În primul către aceștia se îndreaptă în aceastăî zi specială gândurile noastre de recunoștință pentru momentele unice pe care ni le oferă cu fiecare reprezentație adusă în fața iubitorilor de cultură și artă teatrală din județul nostru. Lor le dorim ca flacăra pasiunii să le fie mereu călăuză pentru a-și multiplica și valorifica talentul, le dorim să fie sănătoși și în putere, să se bucure de succes pe măsura rolului pe care-l au în viața noastră, a iubitorilor de teatru.
Din 1961, de când a fost instituită, Ziua Mondială a Teatrului are în fecare an și un mesaj să-i spunem oficial. Autorul mesajului Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2025 este Theodoros Terzopoulos, regizor, pedagog, autor.
În mesajul său, Theodoros Terzopoulos se întreabă dacă poate teatrul să audă apelul disperat pe care îl emit vremurile noastre într-o lume de cetăţeni sărăciţi, ferecaţi în celulele unei realităţi virtuale, retraşi într-o izolare sufocantă? „Este teatrul îngrijorat de condiţia umană, aşa cum se prezintă ea în secolul 21, când cetăţeanul este manipulat de interese politice şi economice, de reţelele media şi de grupurile formatoare de opinie? Când reţelele sociale, pe cât de mult înlesnesc comunicarea, sunt o formidabilă justificare a acesteia, pentru că furnizează necesara distanţă de siguranţă faţă de Celălalt? O copleşitoare senzaţie de frică de Celălalt, de cel care e diferit, de Străin, domină gândurile şi acţiunile noastre”, arată Theodoros Terzopoulos.
Poate că răspunsul se află în oricare ori în fiecare spectacol pus în scenă de oamenii care fac ca teatrul să fie în continuare o prezență dorită, necesară, în viața noastră. Mergeți deci la Teatru, bucurați-vă de spectacole și apaudați-i pe care vă le dăruiesc cu talent, cu pasiune, cu muncă, cu dragoste!
La mulți ani, teatrului hunedorean, românesc și universal!