În municipiul Lupeni se anunță un program plin, dens și divers, și în acest an, în domeniul cultural-artistic dar și sportiv.
Asta pentru că nu doar în ceea ce privește activitățile edilitar-gospodărești s-au făcut pași importanți înainte, în ultimii ani, la Lupeni, ci pentru că este evident pentru orice om de bună credință că viața socială și culturală a oamenilor din această localitate a Văii Jiului a cunoscut o din ce în ce mai mare efervescență iar administrația locală condusă de Lucian Resmeriță a rămas, în continuare, un partener esențial al celor care și-au asumat misiunea organizării unor astfel de evenimente.
Nu mai puțin decât 621.500 lei sunt alocați în acest an, din Bugetul local al municipiului Lupeni pentru susținerea unor evenimente culturale, artistice, științifice, sportive și de agrement, conform programului propus de primarul Lucian Resmeriță. Acesta își propune astfel ca trendul de dezvoltare a vieții culturale și artistice să fie așezat pe același ritm ascendent. Motiv pentru care, pe agenda publică figurează deja o serie de acțiuni culturale, artistice, educaționale sau sportive care vor fi susținute de către municipalitate. “La început de an, constatând necesitatea aprofundării bugetului local al municipiului Lupeni pentru anul 2025, consider oportună stabilirea unor evenimente cultural-artistice, științifice și sportive pe care să le avem în vedere și să le organizăm în mod corespunzător. Evenimentele, pe care le propunem sunt cuprinse într-o listă-program pe care am întocmit-o ținând cont de evenimentele aprobate de Consiliul Local al municipiului Lupeni în anii precedenți și de sumele alocate. Programul pe care îl propun nu este unul exhaustiv sau strict în privința perioadelor propuse pentru organizare, așa cum, în aceeași măsură, dincolo evenimentele pe care le putem cuprinde în acest Program anual, vom putea aproba și alte evenimente pe care le vom considera oportune sau benefice pentru comunitate”, spune primarul Lucian Resmeriță.
Printre principalele evenimente pe care Primăria Lupeni vrea să le organizeze în acest an, după ce aceștia și-au câștigat deja un statut de tradiție în organizarea loc pe raza municipiului Lupeni, se numără:
- Comemorarea eroilor mineri decedați în explozia din 27 aprilie 1922 la Mina Aurelia (în aprilie);
- Procesiunea religioasă ”Drumul Crucii” (programată în luna aprilie, în Vinerea Mare);
- Ziua Eroilor / Înălțarea Domnului (în luna mai);
- Zilele Culturii Maghiare în județul Hunedoara;
- Ziua Copilului (1 Iunie);
- Concursul național de creație artistică ”Lupul de argint”;
- Nedeia Sânzienelor (24 Iunie);
- Zilele Municipiului Lupeni (care vor avea loc la finalul lunii iulie, începutul lunii august);
- Ziua Minerului. Rememorarea grevelor de la Lupeni din 1929 și 1977 (1-6 august);
- Trofeul Straja la automobilism – Campionatul național de viteză în coastă;
- Festivalul Berii (în luna septembrie);
- Ziua Vârstnicilor (în luna octombrie);
- Ziua Educatorului (în luna octombrie);
- Festivalul de folk ”Tatiana Stepa – Cântec pentru prieteni” (în luna octombrie);
- Festivalul ”Toamna lupeneană” – Ziua Recoltei (în luna octombrie);
- Concursul de maraton Straja 2025;
- Balul bobocilor de la liceele din Lupeni (în luna octombrie);
- Ziua Națională a României (1 Decembrie);
- Aprinderea iluminatului festiv de sărbători (la începutul lunii decembrie) și activități specifice Pomului de iarnă
- Festivalul colindelor de Crăciun și Festivalul Crailor (în luna decembrie);
- Comemorarea Eroilor Revoluției din 1989;
Pe lângă toate acestea, Primăria și Consiliul local Lupeni își propun să sprijine și organziarea unor evenimente cultural-artistice realziate sub egida unităților de învățământ și ale Clubului copiilor Lupeni, dar și o serie de alte evenimente sportive, organizate în parteneriat cu cluburile sportive de pe raza municipiului, dar și alte activități de acest gen pentru care vor exista solicitări pe parcursul anului.
„Am acordat și în anii precedenți atenția cuvenită acestor activități și, pe lângă bucuria pe care am reușit să o aducem unui număr foarte mare de cetățeni, municipiul Lupeni a reușit să-și păstreze cu eleganță statutul de capitală culturală a Văii Jiului. Ne mândrim cu acest lucru și vom căuta să ne ridicăm și în anul 2052 la înălțimea așteptărilor pe care, și din acest punct de vedere, le au cetățenii municipiului nostru”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.