La începutul lunii martie a fost publicat Ordinul nr. 606/2025 din 4 martie 2025 al ministrului mediului, apelor şi pădurilor pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană.
În data de 27 martie 2025, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat anunțul privind deschiderea sesiunii de înscriere în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale, începând cu data de 31 martie 2025, ora 10:00.
Potrivit AFM, fiecare primărie de comună poate accesa, prin programul Rabla pentru Sobe, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localități din zonele de munte din țara noastră. Se estimează astfel finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei.
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga face un apel către unitățile administrativ – teritoriale eligibile să se înscrie în acest program, să depună actele necesare în următoarele două săptămâni și astfel să ofere posibilitatea cetățenilor din comunitățile pe care le reprezintă să poată benefcia de finanțările disponibile prin acest program. “Implementarea unui asemenea program este foarte important pentru județul Hunedoara, fiindcă nu doar că vizează îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor din zonele montane, dar o astfel de oportunitate poate contribui la reducerea impactului asupra mediului, prin promovarea unor soluții de încălzire mai eficiente și mai ecologice. Locuințele aflate în zonele montane, din cauza altitudinii și condițiilor climatice specifice, se confruntă adesea cu temperaturi scăzute pe aproape tot parcursul anului. Acest lucru pune o presiune semnificativă asupra gospodăriilor, în special asupra celor cu venituri mai mici, care întâmpină dificultăți în a face față costurilor ridicate pentru încălzirea locuințelor. Prin acordarea unui sprijin financiar substanțial, acest program vine în întâmpinarea oamenilor din zonele montane ale județului nostru, care va ajuta la achiziționarea de aparate de încălzire moderne, eficiente și prietenoase cu mediul”, a transmis prefectul Constantin Fulga.
Unitățile administrativ-teritoriale eligibile, din județul nostru, pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul unei aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59. Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale.
Contractele de delegare vor fi încheiate între Administrația Fondului pentru Mediu și unitățile administrativ-teritoriale iar lista cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare va fi publicată pe site-ul www.afm.ro .
Ulterior finalizării acestei etape, Administrația Fondului de Mediu va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.
Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018.
În cadrul sesiunii de înscriere, unităţile administrativ-teritoriale trebuie să depună următoarele documente:
- cererea de înscriere, semnată de reprezentantul legal al solicitantului UAT sau de împuternicitul acestuia, cu semnătură electronică calificată bazată pe un certificat calificat emis de un prestator de servicii de încredere conform Regulamentului (UE) 910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE;
- actul administrativ prin care persoana împuternicită să semneze cererea de înscriere este mandatată de către reprezentantul legal în acest sens, după caz;
- actul de identitate al reprezentantului legal sau, după caz, al împuternicitului solicitantului UAT, în termen de valabilitate la data depunerii cererii de înscriere;
- hotărârea autorităţii deliberative a solicitantului UAT, din care rezultă acordul cu privire la participarea în cadrul programului.