Un workshop cu tema: „Prevenirea și reducerea abandonului școlar – Parteneriatul școală-familie-comunitate” a avut loc vineri, 28 martie 2025, la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazu” din Vulcan. Acțiunea s-a derulat în cadrul proiectului „Acces la Educație: Sprijin pentru Toți Elevii”, al cărui beneficiar este Liceul Tehnologic “Mihai Viteazu”.
Proiectul este finanțat prin Schema de Granturi: Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, prin contractul de finanțare nr. 1970/8/23.05.2024 și este susținut de către Centrul de Perfecționare în Educație “Prof’ de 10”, care are calitatea de furnizor în cadrul acestuia.
Evenimentul s-a bucurat de interes major din partea cadrelor didactice, a părinților dar și a reprezentanților comunității locale. Prezent la eveniment, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu a declarat că încurajează acest tip de parteneriat, școala-familie-comunitate. ”În ceea ce mă privește, atât personal dar și în calitatea de primar, încurajez și sprijin astfel de demersuri pe care le consider de bun augur în efortul nostru comun de a reduce problema abandonului școlar în orașul nostru. Observ că factorii implicați răspund afirmativ invitației la acest tip de evenimente, ceea ce înseamnă pentru comunitatea din Vulcan, evident, un lucru benefic, mai ales că noi, la nivelul Primăriei și Consiliului local Vulcan, am încurajat și sprijinit permanent instituțiile de învățământ din municipiu pentru crearea de oportunități care aduc beneficii elevilor și comunității”, a declarat primarul Cristian Merișanu.
Directorul Liceului Tehnologic “Mihai Viteazu”, prof. Dumitru Sandu a apreciat, la rândul său că prezența atâtor reprezentanți ai instituțiilor abilitate în cadrul acestor workshopuri este o dovadă clară de implicare a tuturor factorilor care formează aceste tip de parteneriat. „Nu pot decât să le mulțumesc celor care se alătură școlii, în dorința de a face tot ceea ce depinde de noi și tot ceea ce putem pentru ca acest fenomen al abandonului școlar, cu care se confruntă în general școlile din România, să poată fi redus sau chiar eliminat. Acest tip de evenimente își propune tocmai să găsească cele mai bune soluții pe care să le urmăm și cele mai bune măsuri pe care putem să le adoptăm în această direcție”, a spus prof. Dumitru Sandu.
Reprezentantul furnizorului de servicii aferente acestui proiect, Daniel Stepan a evidențiat și el prezența la workshopul de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” din Vulcan, alături de cadre didactice și părinti de la această unitate de învățământ, a reprezentanților următoarelor instituții:
- Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara – Adrian Mircea, Florin Munteanu, Daniel Tivdă;
- Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara – Alina Purdea, Ancuța Șchiopu, Elian Benedeck;
- Centrul Școlar Pentru Educație Incluzivă “Rudolf Steiner” Hunedoara – Ana Maria Groza, Mariana Purcaru;
- Centrul de Pedagogie Curativa Simeria – Eva Poenar Acs;
- Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani – Delia Scorța (procuror), Andreea Schiau (procuror și purtător de cuvânt), Bogdan Lup (procuror);
- Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara – Birou Siguranță Școlară – Corina Sicoe (Comisar Șef Birou Siguranță Școlară IPJ HD);
- Poliția Municipiului Vulcan – Florin Huluță (comisar), Roxana Cerna (comisar);
- Baroul Hunedoara – Alexandru Ciobanu;
- Consiliul județean Hunedoara – Alexandru Ile (consilier județean);
- Asociația ”Crucea Roșie” , Filiala Hunedoara – Melania Nan;
- Asociația „Salvați Copiii”, Filiala Hunedoara – Gianina Blăjan;
- Asociația RENINCO România (Rețeaua Națională de Informare și Cooperare pentru Integrarea în Comunitate a Copiilor cu Cerințe Educaționale Speciale) – Niculeta Pleșan.
Acestora li s-au alăturat reprezentanți ai serviciilor publice locale, reprezentanți ai Unității Administrativ Teritoriale Vulcan, ong-uri și alte organizații ale societății civile, precum și reprezentanți media, care împreună în cadrul acestor evenimente creează parteneriatul “Școală-Familie-Comunitate”.
„Încercăm, împreună cu toți acești factori de responsabilitate socială și educațională, să conturăm soluții și măsuri care să prevină și să reducă abandonul școlar în rândul beneficiarilor sistemului educațional, elevii. Evenimentul nostru a fost organizat sub formă de ateliere de lucru, pe care formatori cu experiență vastă în domeniul educațional le-au moderat minuțios astfel încât toți factorii implicați în acest parteneriat au putut să se pună de acord în privința unor aspecte privitoare la prevenirea abandonului școlar”, a concluzionat Daniel Stepan, reprezentantul Centrului de Perfecționare în Educație “Prof’ de 10”.
Evenimente de acest fel vor mai avea loc și în perioada următoare, conform calendarului proiectului „Acces la Educație: Sprijin pentru Toți Elevii”.