Interesul publicului pentru evenimentul care a marcat reinaugurarea sălii „Ladislau Schmidt” din cadrul Ansamblului Istoric Mina Petrila a depășit toate așteptările organizatorilor, sala dovedindu-se de-a dreptul neîncăpătoare pentru toți cei care și-au propus să vină aici, înfruntând chiar atenționările de vreme severă, pentru a-l omagia pe remarcabilul artist plastic Ladislau Schmidt.
Dincolo de micile inconveniente, programul prezentat cu acest prilej de Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara împreună cu Exclusiv Media Group sa dovedit unul cu emoții pe măsura unui astfel de eveniment. Emoții desprinse din îngemănarea perfectă a artelor plastice, fotografice, muzicale și lirice, avându-i ca protagoniști pe artistul fotograf Sergiu Vințan, pe muzicianul Florin Paul Camen, pe artistul plastic Cristina Șandor și pe poeții Grupului literar „Ioan Dan Bălan”: Mirela Cocheci, Elisabeta Bogățan, Dorel Neamțu, Petronela-Vali Slavu, Carmen Pinte, Maria Marian, Florentina Mitrică, Ianina Cupșan, Mariana Alexandru, Rahela Barcan împreună cu colegii scriitori din Deva, Gelu Dobrescu, Maria Moise, Marian Sângerean și Dorin Olaru.
Pornind de la titlul uneia dintre operele monumentale reprezentative ale lui Ladislau Schimdt, „Din adâncuri spre lumină”, dedicat, la fel ca întreaga sa operă artistică, minerilor Văii Jiului, tânărul artist fotograf Sergiu Vințan a adus în atenția publicului imagini de excepție surprinse în adâncurile pământului, în galeriile și abatajele de la Mina Livezeni și Mina Vulcan, imagini care vorbesc despre munca grea a minerilor, dar care prezintă, într-o serie de portrete, și imaginea poate ultimilor mineri din istoria acestei meserii în Valea Jiului. Totul, într-o expoziție permanentă de fotografie sugestiv intitulată: „Din mină spre lumină”.
„Mi se pare important ca oamenii care trec pragul Minei Petrila, care vin să viziteze acest obiectiv turistic și cultural, să vadă ce înseamnă munca unui miner în subteran. Sigur că imaginile mele, care au fost realizate în condiții excepționale, cu echipamente specifice, nu prezintă chiar exact cum se muncește în mină, pentru că în realitate minerii nu au la îndemână decât un petic de lumină de la lampa de pe cască, restul fiind o beznă totală. Cu toate acestea, sunt oameni care muncesc acolo, în condițiile acestea, conștienți că de fapt cărbunele înseamnă lumină, așa cum lumina este viață, ca să-l citez pe artistul Ladislau Schmidt. Poate și de aceea, așa cum am reușit să-i surprind și eu în câteva cadre, minerii par a fi niște oameni fericiți. Sper ca aceste imagini să nu fie unele cu ultimii mineri ai Văii Jiului, sper ca minele să mai țină un timp, măcar până voi putea documenta pentru istorie și imagini din subteranul celorlalte mine care încă mai funcționează aici, pentru a aduce oamenilor o imagine corectă asupra a ceea ce sunt cu adevărat minerii și a ceea ce înseamnă, în realitate, mineritul”, a spus Sergiu Vințan.
Minerul pe care, cu mai bine de 35 de ani în urmă, poetul Adrian Păunescu îl urca pe scena Cenaclului Flacăra, convins fiind de faptul că doar unul dintre cei care trudesc în adâncuri poate cânta cu pasiunea și emoția necesară tradiționalul „Imn al Minerilor”, lupeneanul Florin Paul Camen a ridicat sala în picioare, umplând inimile de emoție și privirile de lacrimi cu sentimente amestecate de mândrie, tristețe și bucurie odată cu intonarea Imnului Minerilor, dar și cu celelalte piese pe care le-a scris pentru minerii Văii Jiului și pe care le dăruiește drept omagiu ortacilor săi de ieri și de azi peste tot unde este invitat să cânte. La Mina Petrila piesele sale „Vulcan 1986”, „Poetul vine-n Vale”, „Odă pentru mineri” sau „Floare de crin” au reverberat la emoție maximă cu cei prezenți. „Am așteptat de mult un eveniment ca acesta, în care să pot să cânt despre mineri, pentru mineri, împreună cu mineri. Mă bucur că am putut să dăruiesc o parte din muzica mea la un eveniment care i-a avut în centrul atenției pe mineri, oameni alături de care am trăit, am muncit, am compus și am cântat mereu. Mulțumesc cu Noroc bun pentru toate acestea”, a mărturisit Florin Paul Camen.
Pentru evenimentul de la Exploatarea Culturală Petrila, scriitorii din cadrul Grupului liric „Ioan Dan Bălan” au pregătit poeme noi, unele special scrise pentru acest eveniment, alte în mod special dedicate minerilor, iar prin grija distinsei doamne Elisabeta Bogățan, tot aici a fost prezentată oficial prima Antologie a Grupului de poezie „Ioan Dan Bălan”, intitulată „La Omul de Piatră”. „Dan Bălan a avut foarte mulți prieteni mineri și chiar dacă nu a lucrat la mină s-a considerat întotdeauna un ortac al acestora. Le-a dedicat multe din scrierile sale, le-a recitat versuri scrise pentru ei și a știut să fie mereu cu inima alături de prietenii săi mineri”, a spus Elisabeta Bogățan.
Din ultima tonă de cărbune extrasă de la Mina Petrila, cu mai bine de 10 ani în urmă, artistul plastic Cristina Șandor, custode al unui alt obiectiv cultural emblematic al Văii Jiului, Casa Memorială „I.D. Sîrbu” din Petrila a realizat inedite bijuterii artizanale care s-au bucurat de atenția și aprecierile iubitorilor de artă prezenți la acest eveniment, tot așa cum suvenirurile imaginate de Doinița Bălănesc sub forma unui vagonet cu cărbune s-au bucurat și ele de binemeritate aprecieri.
Aflați fie în rândul organizatorilor acestui eveniment, fie în rândul publicului, oameni care au avut un rol esențial în viața Minei Petrila, atât în perioada activităților industriale de aici cât și, după aceea, în perioada transformării acesteia în obiectiv de interes turistic și cultural, au cules, la rândul lor, binemeritate aplauze din partea publicului: Benor Voicescu – fost director al EM Petrila, Cătălin Cenușe – ultimul miner de la Mina Petrila, fondator și curator al Muzeului Salvatorului Miner, Cornel Pinte – fost director al Societății de Închideri de Mine, Attila Udvar – membru în conducerea CEVJ, Costel Avram – administrator public al județului Hunedoara, Doinița Maria Bălănesc, consilier județean, director de Patrimoniu al Centrului de Cultură și Artă Hunedoara, artiștii Radu Chința, Robert Humel, Lili Rub, Francisc Nemeth sau Dorina Kiss (nepoata artistului Ladislau Schmidt) ș.a.
Bucuria de a fi prezent la acest eveniment a trăit-o din plin și vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara, Alin Țambă. „Parafrazând cuvintele artistului Ladislau Schmidt întipărite pe acest minunat basorelief – „Mina este Lumină, Lumina este Viață, Viața este Totul” – pot spune după ceea ce am văzut aici, în cadrul acestui eveniment cultural atât de complex și de emoționant, că și cultura este lumină, mai apoi viață și într-un final, totul. De aceea, cred că și creatorii de cultură pe care i-am admirat astăzi aici, în plenitudinea creațiilor lor sunt niște mineri care scot la lumină acest prețios material pentru sufletele oamenilor, care este arta și cultura, în toate formele ei de exprimare. Vă felicit, în numele meu, al Consiliului Județean și al președintelui Laurențiu Nistor pentru acest minunat eveniment”, a spus Alin Țambă.
Nu mai puțin de 9 consilieri județeni au ținut să participe la acest eveniment cultural, confirmând și în acest fel că sunt parte a proiectului „Ofensiva Culturală” demarat de președintele CJH, Laurențiu Nistor, așa cum a evidențiat administratorul public al județului, Costel Avram. „Atunci când Consiliul Județean Hunedoara a preluat Ansamblul Istoric Mina Petrila, ne-am propus cu președintele Laurențiu Nistor să-l redăm comunității și să-l transformăm într-un spațiu în care memoria minerilor și a mineritului să fie omagiată așa cum se cuvine la evenimentul „Din mină spre lumină” care a avut loc în Sala „Ladislau Schmidt” pe care am reabilitat-o recent, am avut sentimentul unei prime reușite în dorința noastră de a face din acest loc un reper al comunității din Valea Jiului și un obiectiv de interes cultural pe harta județului Hunedoara. Numărul mare de oameni care au venit aici să revadă lucrările monumentale ale maestrului Ladislau Schmidt, să se bucure de excelentele fotografii din subteran realizate de tânărul, pasionatul și talentatul artist fotograf Sergiu Vințan, se să bucure de cântecele talentatului artist-miner Florin Paul Camen și de creațiile literare ale poeților Grupului ”Ioan Dan Bălan” nu fac decât să confirme acest lucru și să ne arate că Mina Petrila a devenit un important reper al culturii și artei. Vom face în așa fel încât astfel de evenimente, expoziții, lansări de carte, conferințe, concerte așa cum a fost și Opera Nights să continue și să fie tot mai multe, pentru că așa cum m-am convins și aseară, există o dorință certă și puternică în această direcție. Felicit Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara care a făcut un pas cu dreptul în misiunea de a transforma fosta exploatare de cărbune de la Petrila într-o veritabilă exploatare culturală, felicit echipa de la Exclusiv Media pentru implicare. Le mulțumesc pentru că au adus, cu adevărat „lumină din mină” printr-un eveniment absolut emoționant”, a declarat Costel Avram.
Cu responsabilitatea asumată nu doar ca om al Petrilei și reprezentant al Văii Jiului în Consiliul Județean Hunedoara, dar și cu cea de director de Patrimoniu al Centrului de Cultură și Artă Hunedoara, Doinița Maria Bălănesc își exprimă speranța că, odată cu acest eveniment care a atins într-un mod atât de profund sufletele oamenilor, Exploatarea Culturală Petrila și-a deschis activitatea cu Noroc bun. „Trecutul și prezentul s-au împletit aici armonios prin muzică, artă și poezie, într-un loc încărcat de istorie, unde fiecare colț poartă amprenta muncii și sacrificiului atâtor generații. Petrila are un patrimoniu valoros și oameni care știu să-l prețuiască iar asta ne dă speranță că povestea merge mai departe”, a spus Doinița Maria Bălănesc.
Ca parteneri în organizarea acestui eveniment, cu mulțumirea unei datorii împlinite față de oameni pe care Valea Jiului nu are voie să-i uite niciodată și cu convingerea că sunt încă atât de mulți oameni pe care trebuie să-i punem în justă valoare și cu oameni care știu să se bucure de cultură, noi, cei de la Exclusiv, nu putem fi decât onorați că suntem parte a acestor memorabile capitole viața comunității din care facem parte.
Fotografii de: Francisc Nemeth, Dan Gavrilă, Micul Radu și Petronela Vali Slavu
Mai multe imagini regăsiți pe pagina de facebook a ziarului Exclusiv.