Universitatea din Petroșani a găzduit, zilele trecute o inedită, utilă și, totodată, emoționantă dezbatere care a adus în atenție rolul și locul mineritului în istoria Văii Jiului, în încercarea de a construi punți de legătură între trecut și viitor, conexiuni vii peste timp în jurul acestei profesii și activități industriale considerate un tezaur al Văii Jiului.
Prin acest eveniment, a cărui idee îi aparține lectorului univ.dr. Felicia Andrioni, coordonator al Centrului de învățare CRESC de la Universitatea din Petroșani, s-a dorit lansarea în dezbatere a unei teme încă deosebit de importante pentru Valea Jiului și, mai ales, pentru instituția de învățământ superior din Valea Jiului, care-și trage rădăcinile din pregătirea cadrelor de specialitate în industria minieră și care este, în prezent, singura universitate din țară în care mai funcționează o Facultate de Mine.
Evenimentul, care a unit mediul academic, mediul de afaceri, instituțiile publice și societatea civilă a avut parte și de câteva momente culturale emoționante, al căror protagoniști au fost artistul Florin Paul Camen (membru al fostului Cenaclu Flacăra, artist-miner descoperit și lansat pe scena artistică de poetul Adrian Păunescu), dar și scriitorul și gazetarul Marian Boboc – custodele Muzeului Mineritului de la Petroșani.
Evenimentul s-a bucurat, pe lângă prezența unor cadre academice, de cea a rectorului Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, a prorectorului Dan Codruț Petrileamn, dar și a directorului Complexului Energetic Valea Jiului, ing. Eduard Mija, a președintelui Consiliului de Administrație d ela CEVJ, ing. Dan Constantin Marinescu, a viceprimarului municipiului Petroșani, ing. Mariana Ghioc, a directorului executiv al ADTI Valea Jiului, ing. Alexandru Kelemen, a administratorului public al municipiului Vulcan, ing. Marius Danci etc.
Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu a evidențiat cu acest prilej că, la Petroșani, mineritul a fost, estev și rămâne un element de patrimoniu, indiferent de rolul pe care acesta îl are sau pe care-l va mai avea în anii următori în viața social-economică a regiunii. „Valea Jiului s-a dezvoltat spre ceea ce este astăzi datorită minerilor și mineritului. Universitatea din Petroșani își datorează existența și dezvoltarea datorită mineritului. Mineritul a fost, este și rămâne, un element de patrimoniu al acestei regiuni, un element identitar atât pentru universitata noastră, cât și pentru Valea Jiului în general”, a spus rectorul Sorin Mihai Radu.
Evenimentul „Mineritul – Tezaurul de aur al Văii Jiului” de la Univeritatea din Petroșani a fost realizat în cadrul unui proiect european – „HI-EURECA PRO – HERITAGE INNOVATION”, dezvoltat în cadrul programelor comune ale Consorțiului academic EURECA-PRO din care Universitatea din Petroșani face parte ca membru fondator.