Anul 2026 marchează 150 de ani de nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși. În acest context, un grup de parlamentari social-democrați, din care fac parte și senatorul Cristian Resmeriță, deputatul Ilie Toma și deputatul Natalia Elena Intotero, reprentanți ai județului Hunedoara în Parlamentul României, au depus o inițiativă legislativă prin care se dorește ca anul 2026 să fie declarat Anul Național Constantin Brâncuși.
Deputatul Natalia Intotero, ministrul Culturii apreciză că acesta este un moment prielnic să transformăm moștenirea sa artistică într-un pilon de dezvoltare culturală, educațională și turistică, consolidând astfel legătura dintre trecutul și viitorul culturii românești, aducând în ateție perosnalitatea inegalabilă a artistului Constantin Brâncuși.
Inițiatorii proiectului de lege spun că aceasta inițiativa va oferi prilejul de a celebra și promova moștenirea culturală lăsată de marele sculptor, prin organizarea de manifestări culturale, expoziții, conferințe și alte evenimente dedicate vieții și operei sale.
„Instituirea anului 2026 ca „Anul Constantin Brancuși” nu este doar un act de recunoaștere a marelui sculptor, ci și o oportunitate de a valorifica moștenirea sa artistica și de a o transforma într-un instrument de dezvoltare culturală, educaționala și economică. Este un moment pentru a ne reaminti că, prin artă și cultură, România poate continua să inspire și să influențeze lumea”, spune Natalia Intotero, ministrul Culturii.
La rândul său, senatorul Cristian Resmeriță reamintește legăturile profunde pe care Constantin Brâncuși le-a avut și cu regiunea Văii Jiului, acesta alegând Petroșaniul pentru a-și desăvârși opera sa definitorie: Coloana Infinitului. „Nu putem uita și nu avem voie să uităm, iar prin declararea anului 2026 drept Anul Național Constantin Brâncuși putem chiar valorifica legătura strânsă pe care marele artist a avut-o și cu județul nostru, cu Valea Jiului. După cum este cunoscut, Coloana Infinitului, opera sa emblematică a fost turnată în Atelierele Centrale de la Petroșani și cred că avem datoria de a scoate mai mult în atenție acest lucru”, spune senatorul Cristian Resmeriță.
Inițiatorii proiectului legislativ arată că maestrul Constantin Brâncuși, născut la 19 februarie 1876 în Hobița, județul Gorj, este recunoscut drept
unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea și un pionier al artei moderne. Opera sa a avut un impact profund asupra evoluției sculpturii contemporane, influențând artiști și mișcări artistice din întreaga lume. Unul dintre cei mai mari artiști la nivel internațional,
Constantin Brâncuși reprezintă un simbol al creativității, inovației ș spiritului românesc.
Brâncuși a studiat la Școala de Arte și Meserii din Craiova între 1894 și 1898, continuându-și formarea la Universitatea Națională de Arte din București până în 1901. În 1904, a plecat la Paris, unde și-a stabilit atelierul și unde a creat majoritatea operelor sale reprezentative. Printre acestea se numără „Sărutul” (1907), „Muza adormită” (1909-1910), „Pasărea măiastra” (1910) și „Coloana fără sfârșit” (1938). Aceste lucrări reflectă o sinteza între tradiția artei populare românești și avangarda pariziană, evidențiind o abordare inovatoare a formelor și materialelor.
Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Tg. Jiu, capodopera lui Constantin Brâncuși, compusă din Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului simbolizează sacrificiul eroilor căzuți în Primul Război Mondial și reprezintă un pilon al identității noastre culturale. În perspectiva Anului Național Constantin Brâncuși, a fost anunțată lansarea procedurii pentru elaborarea proiectului de conservare și restaurare a componentelor artistice ale Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Tg. Jiu.
Proiectul legislativ prin care anul 2026 ar putea fi declarat Anul Național Constantin Brâncuși se află acum în procedură de dezbatere parlamentară, la Senat unde, potrivit senatorului Cristian Resmeriță, are toate șansele să fie adoptat. Acesta apreciază că această lege ar fi cel mai frumos omagiu adus unei personalități emblematice a culturii românești și universale, oferind totodată oportunitatea de a readuce în atenția publicului larg opera și contribuțiile esențiale ale lui Constantin Brâncuși la cultura românească și universală.