În suita de activități care se derulează în cadrul unităților de învățământ sub genericul ”Săptămâna verde”, printre cele mai solicitate de către elevii din Valea Jiului, se află vizitele la stațiile de tratare a apei, respectiv la stația de epurare a apei, aflate în componența Apa Serv Valea Jiului.
Prima zi a „Săptămânii verzi” din anul 2025 nu a făcut excepție, zeci de copii din clasele I-a și a II-a de la Școala gimnazială „I.D. Sîrbu” din orașul Petrila au fost oaspeții celor de la Apa Serv Valea Jiului la Stația de tratare a apei de la Taia, recent modernizată în cadrul programelor europene derulate de operatorul de apă din Valea Jiului. Copiii au fost absolut încântați să poată vedea, cu ochii lor, procesul prin care apa din izvoarele de munte adunată în pârâul Taia devine apă potabilă, iar „profesor” le-a fost de data aceasta chiar directorul general al ASVJ, ing. Cristian Ionică. „Am fost realmente plăcut surprins de curiozitatea acestui grup de copii, mai ales că ei sunt doar în clasele primare dar s-au dovedit deosebit de interesați de procesul de tratare a apei pe care-l facem în cadrul Stației de la Taia. M-am bucurat și mai mult să constat că, după ce a ascultat cu mare atenție explicațiile, David Zven Woller, unul dintre micii noștri vizitatori, a reprodus cu exactitate și în detaliu întregul proces de tratare a apei, dovedind un spirit de observație și un interes absolut remarcabil”, spune Cristian Ionică.
La Stația de tratare a apei de la Taia (Petrila), vizitatorii au avut ocazia nu doar să afle care este drumul apei din izvoarele de munte la robinetul de acasă, ci și să vadă bazinele de tratare a apei, stația de pompe, laboratorul de analize a calității apei și alte instalații specifice din cadrul uzinei.
De rezultatele acestei vizite s-au declarat mulțumite și cadrele didactice însoțitoare. Profesorul pentru învățământ primar Corina Herbei a declarat că, după „lecția deschisă” primită de elevii săi la Stația de tratare a apei de la Taia, pasul următor va consta în realizarea unui film de prezentare a circuitului apei în natură și a rolului protecției mediului. „Noi am venit aici, la stația de la Taia, ca elevii noștri să vadă cum este circuitul apei, care este importanța acesteia, să își formeze un comportament adecvat, să respecte natura și apa. Următoarele activități pe care le vom avea, vor fi o continuitate a ceea ce am văzut aici. Vom face un filmuleț, despre circuitul apei în natură, pe care-l vom prezenta la școală iar elevii vor vedea ce fac colegii lor ca să ocrotească mediul înconjurător”, a spus prof. Corina Herbei.
Directorul general al companiei de apă, ing. Cristian Ionică arată că acest gen de activități, care deși nu fac parte din ”fișa postului” angajaților Apa Serv, sunt deosebit de apreciate și, în același timp, utile atât celor de la compania de apă cât mai ales copiilor. ”Dorința copiilor de a vedea cum funcționează o stație de tratare a apei ori de a înțelege cu reușim să epurăm apele uzate și de a afla cât de important este rolul muncii noastre în tot ceea ce înseamnă protecția mediului înconjurător este una îmbucurătoare. Ne străduim de fiecare dată, prin acțiunile comune pe care derulăm cu toate școlile din Valea Jiului care ne solcită astfel de parteneriate, să facem din fiecare vizită a elevilor la obiectivele din cadrul Apa Serv, o experiență utilă, educativă și în același timp plăcută. Faptul că primim atât de multe solicitări de colaborare, îndeosebi în perioada derulării programului educațional ”Săptămâna verde”, dar și în alte ocazii, este într-un fel o dovadă că și reușim aceste lucruri”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.
De-a lungul timpului, acest tip de ”lecții deshise” a fost reluat de zeci de ori de reprezentanții Apa Serv Valea Jiului și a fost completat de altele, având ca temă drumul apei din natură la robinet și, mai departe, din rețeaua de calizare, înapoi în natură. Reprezentanții companiei de apă și canalziare din Valea Jiului dau asigurări că rămân continuare deschis tuturor solciitărilor venite din partea unităților de învământ pentru derularea unor astfel de partenerate educaționale.