Cum oprim războiul dintre noi?
Încă de la începutul lumii, diavolul a purtat un război nevăzut împotriva oamenilor, încercând să semene dezbinare, ură și neliniște în sufletele lor. El caută să răscolească din adâncuri tot ce este rău în noi și să alunge pacea din inimile noastre.
Astăzi, acest conflict ia forme tot mai vizibile: oamenii se învrăjbesc unii împotriva altora, își apără cu înverșunare propriile convingeri, transformându-și aproapele în dușman. Adevărul este distorsionat, iar dreptatea este adesea răstignită.
„Oamenii păcatului au ştiut întotdeauna să-şi apere interesele lor vinovate, cu lozinci nevinovate şi fărădelegile lor ascunse, cu legi văzute. Astfel, Adevărul este totdeauna condamnat, iar nevinovatul său purtător este răstignit.” (Traian Dorz, „Istoria unei jertfe”, vol. III)
Unde găsim pacea adevărată?
Mă întristează cel mai mult faptul că nu toți oamenii Îl cunosc pe Dumnezeu și iubirea Lui nesfârșită. Dacă ar ști, lumea ar fi altfel…
Sfântul Siluan Athonitul ne amintește că iubirea lui Dumnezeu se revarsă asupra sufletelor smerite: „O, iubire a Domnului! N-am putere să o descriu, căci e nemăsurat de mare și minunată.” (Între iadul deznădejdii și iadul smereniei)
Pacea adevărată nu vine din certuri sau din impunerea convingerilor personale, ci din liniștirea inimii, smerenie și rugăciune. Sfântul Ioan Gură de Aur se ruga astfel: „Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi…”
Războiul nostru nu este cu aproapele, ci cu noi înșine.
Cum putem opri acest război care ne dezbină? Nu luptând împotriva oamenilor, ci împotriva propriilor patimi, a egoismului și a mândriei.
Sfântul Maxim Mărturisitorul ne îndeamnă: „Nu te lăsa învins, ci mai bine tu însuţi să învingi ura prin dragoste! Şi aşa să biruieşti: rugându-te pentru fratele tău Domnului, cu deplină sinceritate!” (Monahul Moise Aghioritul, „Tristeţea anxietăţii şi bucuria nădejdii”)
Așadar, să ne rugăm mai mult, să iubim mai mult și să căutăm pacea în sufletele noastre. Numai așa vom putea învinge întunericul urii și vom aduce pacea în lume.
„Hospode pomilui!” – Doamne, miluiește!