Universitatea din Petroșani a găzduit zilele trecute, o manifestare culturală emoționantă, prilejuită de cartea lansată de distinsa prof.univ.dr. Sanda Krausz, avându-l ca subiect pe regretatul soț al acesteia, reputatul prof.univ.dr. Septimiu Krausz.
Intitulată simplu „Soțul meu”, lucrarea cuprinde o trecere în revistă a personalității celui care a fost prof.univ.dr. Septimiu Krausz, dar și unele eseuri nepublicate până acum ale acestuia, reunite sub titlul „Drumul spre derbedocrație”. Volumul a apărut la Editura Focus din Petroșani, iar evenimentul prilejuit de lansarea oficială a acestei cărți i-a adus laolaltă pe mulți dintre cei care, de-a lungul timpului, au colegi, studenți și prieteni ai acestei respectate familii de dascăli ai Universității din Petroșani.
Despre personalitatea regretatului profesor Septimiu Krausz a vorbit, printre alții, și rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu. Acesta a arătat că „prof.univ.dr. Septimiu Krausz a fost și rămâne o personalitate de prim rang a educației și culturii din Valea Jiului, reprezentant de seamă al școlii de învățământ superior de la Petroșani, fondator al Catedrei de Sociologie, fiind totodată și primul lider al democrației post-revoluționale din municipiul Petroșani și cetățean de onoare al acestei localități.”
Născut în 11 noiembrie 1938, la Baia Mare, prof.univ.dr. Septimiu Krausz și-a pus amprenta personalității sale remarcabile îndeosebi asupra învățământului superior, ca fondator și conducător al Catedrei de Sociologie de la Universitatea din Petroșani. Cu o activitate de peste o jumătate de secol în domeniul academic, prof.univ.dr. Septimiu Krausz este cunoscut ca fiind omul care a reușit, în anii grei ai comunismului, să câștige bătălia cu sistemul, în 1978 când după interzicerea predării Sociologiei la nivel academic, Universitatea din Petroşani a fost singura instituţie de învăţământ superior din ţară unde sociologia a continuat să fie predată studenților. Este considerat ca fiind cel mai valoros sociolog din județul Hunedoara și unul dintre cei mai renumiți din țara noastră. Este fondator al Institutului Social Valea Jiului și important lider politic al anilor 90.
Prof.univ.dr. Septimiu Krausz s-a remarcat în viața publică și prin curajul manifestat în decembrie 1989 dar și în primii ani ai fragilei democrații reinstaurante atunci în România, fiind deținător al titlului de luptător pentru victoria Revoluției Române din 1989. De altfel, prof.univ.dr. Septimiu Krausz a fost primul lider al administrației locale de la Petroșani, instalat de mișcarea revoluționară în decembrie 1989 la conducerea Primăriei din Petroșani, unde a avut un rol esențial în schimbările politice care au avut loc în acea vreme. Pentru o scurtă perioadă de timp, a reprezentat Valea Jiului și în primul Parlament al României, ales în 1990, fiind deputat FSN în legislatura 1990-1992.
După acești doi ani de activitate în prim-planul scenei publice, prof.univ.dr. Septimiu Krausz s-a restras din viața politică, dedicându-se exclusiv carierei academice, ca profesor universitar, șef al Catredrei de Sociologie de la Facultatea de Științe a Universității din Petroșani și conducător de doctorat în domeniul Sociologiei, până la ieșirea sa la pensie.
Prof.univ.dr. Septimiul Krausz a trecut în eternitate în data de 11 aprilie 2024, numele său fiind așezat la loc de cinste în cartea de istorie a Universității din Petroșani și a comunității noastre locale, iar volumul de carte al distinsei sale soții, prof.univ.dr. Sanda Krausz este încă o dovadă ce ilustrează acest adevăr.