La sediul Consiliului Județean Hunedoara s-a desfășurat astăzi, ședința Adunării Generale a Asociației Salvital Hunedoara. Întâlnirea fost una aniversară, prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la înființarea asociației care, în prezent, ajunge cu caravanele sale în cele mai îndepărtate localități ale județului și vine în sprijinul hunedorenilor cu o gamă largă de investigații medicale gratuite.
La întâlnire au fost prezenți 42 din cei 45 de membri fondatori, precum și o serie de invitați care au sprijinit de-a lungul timpului activitățile Salvital. Consiliul Județean Hunedoara se numără printre inițiatorii primului proiect național de telemedicină și teleconsultații pentru evaluarea stării de sănătate a populației din județul Hunedoara, derulat cu succes de Asociația Salvital.
„Sunt mândru că suntem primul județ din țară în care a demarat programul de telemedicină și teleconsultații. S-a dovedit un proiect benefic, care vine în sprijinul oamenilor care locuiesc în zone izolate, la distanțe mari de spitale și de cabinetele medicilor de familie. Sunt și comune care nu au medic de familie, iar echipajele mobile ale Salvital, care ajung până și în cele mai mici sate, sunt de un real folos acestor oameni în identificarea problemelor de sănătate cu care se confruntă. Le mulțumesc membrilor Salvital pentru munca pe care o fac, mulțumesc Episcopiei Deve și Hunedoarei pentru ajutorul acordat în organizarea campaniilor din municipiul Deva și primarilor care au înțeles importanța acestui proiect numit Salvital. Spe ca și primarii care nu sunt încă înscriși în asociație, să se alăture acestui demers, pentru că, în final, are de câștigat comunitatea locală”, a declarat președintele Laurențiu Nistor, în intervenția sa.
În luările de cuvânt, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, dr. Ioan Demeter, care a fost până de noiembrie 2024 medicul coordonator al Asociației Salvital, dar și președintele Asociației Salvital, Petru Mărginean, au vorbit despre importanța programelor de prevenire și de depistare precoce a afecțiunilor medicale a căror incidență este tot mai crescută și pune presiune pe sistemul sanitar. Dr. Ioan Demeter a precizat că Salvital nu este doar un proiect, este un angajament care vine în sprijinul hunedorenilor. La rândul său, Petru Mărginean a subliniat faptul că Asociația Salvital oferă servicii complementare sistemului sanitar, iar gama de investigații primare derulate în cadrul unei singure consultații se extinde de la an la an, cu beneficii reale pentru pacienți.
În cursul anului trecut, prin programul de telemedicină și teleconsultații, au fost evaluate 4060 de persoane din județul Hunedoara, număr aproape dublu față de anul 2021, când a demarat acest proiect. Pe lângă activitatea principală de telemedicină, Asociația Salvital organizează cursuri de prim-ajutor în școli și asigură asistența medicală calificată la evenimente cultural-sportive și corporate din județul Hunedoara.
Asociația Salvital este prezentă de 20 de ani în județul Hunedoara, fiind cea care a implementat și coordonat activitatea serviciului SMURD. Județul Hunedoara a fost al doilea județ după Mureș, unde a funcționat acest serviciu mobil organizat pe module de intervenție în cazuri de primă urgență. În ultimii ani, odată cu schimbarea statutului și a obiectivelor, Asociația Salvital a demarat cu sprijinul CJ Hunedoara, programul de telemedicină și teleconsultații, care se adresează în principal populației din zonele mai izolate, situate la distanțe mari față de policlinici și spitale, comunităților rurale care nu au medic de familie, dar și locuitorilor din orașe.
La finalul întâlnirii, conducerea Salvital a înmânat o serie de diplome de excelență și plachete aniversare președintelui Laurențiu Nistor și echipei de conducere a Consiliului Județean Hunedoara, reprezentanților primăriilor membre în asociație, reprezentanților mass-media și colaboratorilor apropiați.