Prof.dr. Mircea Ortelecan – cetățean de onoare al municipiului Petroșani

Home Administrație Prof.dr. Mircea Ortelecan – cetățean de onoare al municipiului Petroșani

Numele profesorului universitar dr. Mircea Ortelecan este pronunțat cu respectul cuvenit personalității sale, atât în comunitatea academică, al cărui membru este încă din anul 1972, cât mai ales în comunitatea sportivă a rugby-ului românesc și internațional.

Născut în 1949 în județul Satu Mare, Mircea Ortelecan a îmbrățișat sportul cu balonul oval încă din copilărie. Acest sport l-a adus de altfel și în Valea Jiului, la Petroșani, unde a fost component al echipei de aur Știința Petroșani. Cu Mircea Ortelecan în echipă, Știința Petroșani a fost, în perioada anilor 1970-1990 una dintre cele mai puternice și mai apreciate echipe de rugby din țara noastră, cel mai important rezultat consemnat în această perioadă fiind câștigarea Cupei României, în anul 1983. Sportiv de o înalță ținută morală, disciplinat și performant pe terenul de sport, Mircea Ortelecan a fost și unul dintre sportivii de bază ai echipei naționale de rugby, în perioada 1970-1980, perioadă în care naționala de rugby a țării noastre a câștigat Cupa Federației Internaționale de Rugby (FIRA), eveniment consemnat în anul competional 1976-1977. Pentru cariera sa excepțională în sport, Mircea Ortelecan a fost declarat, în anul 1979, Maestru Emerit al Sportului.

În paralel cu prestigioasa sa carieră sportivă, Mircea Ortelecan a îmbățișat și o frumoasă și prolifică activitate academică, ale cărei începuturi sunt strâns legate de Universitatea din Petroșani. Mircea Ortelecan a urmat cursurile Facultății de Mine de la Universitatea din Petroșani, pe care a absolvit-o în anul 1971. Un an mai târziu devenea cadru universitar la Petroșani, ca asistent stagiar și, mai apoi, asistent titular, șef lucrări și conferențiar la disciplinele Topografie generală, Topografie minieră şi Topografie inginerească din cadrul Facultății de Mine a Universității din Petroșani. Pregătirea sa academică continuă (obținerea doctoratului și, ulterior, finalizarea unor cursuri de specializare în cadrul Institutului Politehnic Lorena-Şcoala Superioară de Mine din Nancy- Franța), dublată de personalitatea și profilul său moral, l-au dus, mai apoi, pe prof.dr. Mircea Ortelecan la catedrele altor importante instituții academice din țara noastră, precum Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea Babeş Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia.

Într-un an important pentru comunitatea locală din Valea Jiului, pentru mediul academic în mod special, an în care Universitatea din Petroșani sărbătorește 70 de ani de la înființare, decizia Consiliului local al municipiului Petroșani, luată la inițiativa primarului Tiberiu Iacob Ridzi, decizie potrivit căreia prof.dr. Mircea Ortelecan i-a fost conferit titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Petroșani” nu poate fi decât una firească, apreciabilă și onorantă. ”În municipiul nostru, sportul este recunoscut ca făcând parte integrantă din realitatea socială, culturală şi  economică a comunităţii noastre şi ca factor de consolidare a imaginii şi relaţiilor noastre  internaţionale. Una din ramurile sportive care au o istorie bogată în municipiul nostru şi care a acumulat rezultate remarcabile este rugby-ul. Echipa “Ştiinţa Petroşani” a făcut istorie prin  rezultatele excepţionale obţinute de-a lungul anilor, iar printre cei cărora le datorăm importante file din istoria sportului cu balonul oval de la Petroșani se numără distinsul prof.dr. Mircea Ortelecan. Motiv pentru care am considerat de datoria noastră să-l includem în galeria cetățenilor de onoare ai comunității Petroșaniului și-i mulțumesc din suflet pentru că a acceptat”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Distincția de Cetățean de onoare al muncipului Petroșani îi va fi conferită prof.dr. Mircea Ortelecan în cadrul unui eveniment public organizat de municipalitatea din Petroșani, în cursul acestui an.

Foto: Facebook/Mircea Ortelecan și FRR.ro