O delegație de 14 persoane reprezentând Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București participă în aceste zile la cea de a opta Conferință a Geoparcurilor Internaționale UNESCO. Evenimentul este găzduit de Geoparcul UNESCO Adamello Brenta din Italia și reunește reprezentanți ai geoparcurilor internaționale UNESCO, ai geoparcurilor aspirante la acest statut, dar și oameni de știință și specialiști în tematica Geoparcuri din întreaga lume.
România prezintă în cadrul Conferinței o inedită expoziție intitulată ”Obiecte făcute din piatră. Patimoniul imaterial al Geoparcurilor Internaționale UNESCO” (”Stone made objects. The Intangible Heritage of UNESCO Global Geoparks”). Expoziția reunește obiecte din 32 de geoparcuri europene cu scopul de a prezenta publicului geodiversitatea Europei și rolul său în definirea identității locale. Fiecare obiect expus are în spate o poveste care pornește de la perioada și modul de formare a rocilor, până la modul în care oamenii au reușit să le dea utilitate în viața de zi cu zi. Expoziția în ansamblu spune de fapt povestea diversității geologice și culturale a Europei, practic o interpretare artistică a dialogului dintre Om și Pământ, în acest an în care întregul continent celebrează Anul European al Patrimoniului Cultural. Conceptul expoziției îi aparține lui Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, iar designul a fost realizat împreună cu arhitecții Alexandra Culescu, Alexandra Mihailciuc și Andrei Tache din București. Expoziția a fost organizată la inițiativa Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București și susținută de Rețeaua Eurepeană și cea Globală a Geoparcurilor. Este pentru prima dată când în cadrul celui mai important eveniment al Rețelei Globale a Geoparcurilor UNESCO a fost organizată o astfel de expoziție. Vizitatori din întreaga lume care i-au trecut pragul au fost ghidați de opt dintre ambasadorii pentru Geoparc care au contribuit inclusiv la amenajarea ei.
De altfel, pe parcursul Conferinței,cei opt ambasadori pentru Geoparc au avut posibilitatea să asiste la prezentări și să interacționeze cu participanții din întreaga lume. Tinerii ambasadori s-au folosit de acest prilej pentru a-și promova grupul, unic la nivelul Rețelei Internaționale, activitățile, dar și proiectul Instagram intitulat ”#GGNyouth” inițiat în colaborare cu Geoparcul UNESCO Tumbler Ridge din Canada. Ei au organizat chiar și un Flashmob pentru a atrage atenția și pentru a-i invitape toți participanții să îi încurajeze pe tinerii din geoparcurile lor să ia parte la acest proiect.
”Este o experiență unică și educativă. Faptul că am putut să fim prezenți aici și să reprezentăm cu succes Geoparcul în întreaga lume a fost unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am făcut vreodată. Expoziția a ieșit mai bine decât ne-am imaginat , iar ceilalți au rămas impresionați de cum am reușit să punem în valoare toate obiectele. După această experiență pot spune doar: mândru că sunt român și că pot reprezenta Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului în întreaga lume!”, apreciază Robert Dumbuleu, ambasador pentru Geoparc.
”Săptămâna petrecută in Madonna Di Campiglio din Geoparcul UNESCO Adamello Brenta a fost una încărcată, însă marcată de un bagaj cultural și social impresionant. Privilegiul de a participa la conferințe a reprezentat o experiență nouă care, pe lângă scopul de a transmite ideile și conceptele unor oameni noi, aparținând unor culturi diferite,mi-au transmis ideea de implicare și de muncă susținută pentru atingerea unor obiective”, consideră Dan Suciu, Ambasador pentru Geoparc.
De altfel, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Universitatea din București au fost făcute cunoscute participanților la Conferință și prin intermediul prezentărilor susține de echipa Geoparcului. Alexandru Andrășanu și Dan Horațiu Popa au susținut prezentări despre conceptul de geoprodus dezvoltat în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour (proiect cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA)), iar Cristian Ciobanu a prezentat programele Voluntari pentru Geoparc și Ambasadorii Geoparcului. Și povestea mascotei Andi Andezit a fost făcută cunoscută la acest important eveniment de către doi dintre reprezentanții Asociației Drag de Hațeg, asociație parteneră a Geoparcului.
La cea de a opta Conferință Internațională a Geoparcurilor Internaționale UNESCO au participat circa 1.000 de persoane din 64 de țări.