Ziua de 22 septembrie 2018 poate fi consemnată în viața culturală a orașului Petrila drept o zi istorică. O istorie contemporană care se scrie acum având la obiect oameni, locuri, fapte, pentru unii dintre noi privită cu un optimism debordabil, pentru alții greu digerabilă însă, nicio istorie nu se scrie fără sacrificii, iar acești oameni, aceste locuri și fapte se încăpățânează să schimbe viitorul apropiat al unei comunități, al nostru, al Petrilei.
Ansamblul sculptural al I.D. Sîrbu și Constantin Brâncuși, operă a tânărului artist Darius Hulea, a fost inaugurat sâmbătă, 22 septembrie, în prezența a numeroși oameni de cultură și ai administrației petrilene, la intrarea spre strada Minei din Petrila, în punctul de pornire spre fosta Mină Petrila acolo unde s-a născut ”Petrila Culturală”, dintr-o fostă exploatare minieră transformată de ”oamenii lui Barbu”, Ion Barbu, în exploatarea culturală a ”Planetei Petrila” și care tinde să devină, din ce în ce mai mult, culturală.
”Cinci motive” – de Ion Barbu, artist Planeta Petrila
”Opera artistului Darius Hulea reprezintă o piatră de hotar în istoria culturală a Petrilei, din mai multe motive. Primul ar fi acela că, amplasată în intersecția dintre străzile Minei cu Republicii, ea deschide perspectiva înspre fosta Exploatare Minieră Petrila și actuala Exploatare Culturală Petrila.
Al doilea motiv ar fi acela că ea rupe tradiția realismului socialist în arta orașului. Acestei tradiții, plecată parcă dintr-o grobiană (grosolană, bădărană – nn) lozincă din anii 90 ai secolului trecut (”Noi muncim, nu gândim”), i se opune astăzi un corp artistic, lipsit de mușchii tradiționali, care vrea să demonstreze că, în sfârșit, biruit-a gândul.
Al treilea motiv ar putea fi acela că marchează, la 18 ani distanță, intrarea Petrilei în Mileniul 3. Care, vorba magistrului, ori va fi culturală, ori nu va fi deloc.
Al patrulea motiv poate fi deschiderea către opera domnului Darius Hulea întru definitivarea unei galerii care să cuprindă marile personalități culturale ale urbei. ”Colonia literar-artistică Petrila”, ”Petrila, periferie culturală Europeană” ori ”Petrila,capitală culturală a Văii Jiului” și ”Planeta Petrila” sunt, deja, niște branduri asumate, iar ideea mai sus menționată n-ar face decât să le dea o legitimare în plus.
Ultimul, dar nu cel de pe urmă, ar fi semnalul, de mult așteptat, că autoritatea locală a plecat în sfârșit urechea la vocea societății civile.”
”Darius Hulea et in Petrila ego” – de Darius Hulea, sculptor
Darius Hulea a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, specialitatea sculptură, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 2012, a beneficiat în 2010 de o bursă Erasmus, în Schrems (Austria) și a participat cu lucrări în cadrul mai multor expoziții de grup în Cluj Napoca, Timișoara, Dej și Alba Iulia. Expoziții personale la București și Bistrița, câștigător al premiului ”Grigore Brancea” – 2013.
”Ecce Darius” – de Oliv Mircea, curator și critic de artă
(…)Personajele lui Darius Hulea, purtătorii semnelor de pe față, nu arată a avea o pasiune pentru glorie și bunul nume, nici pentru vanitate și orgoliu. Pe ei nu-i locuiește invidia și gelozia, cruzimea și perfidia, răutatea și fățărnicia. Lor, ca și sculptorului însuși, nu le-a pierit nici naivitatea, nici capacitatea cucernică de a admira. Prin aceste ”Portrete” Darius Hulea pare a fi obținut o cheie a ființelor cu ajutorul căreia reușește să pătrundă în miezul lor de foc fără a se pierde în vag și în incomprehensibil (de neînțeles – nn).
”Et civitatem” – de Vasile Jurca, primar Petrila
”În urmă cu câteva luni, maestrul Ion Barbu a venit cu o propunere pe care astăzi am avut onoarea de a o vedea transpusă de artistul Darius Hulea în orașul nostru, la intersecția spre strada Minei. Consiliul Local a pus în dezbatere publică și a aprobat amplasarea celor două monumente care reprezintă două genii culturale, I.D. Sîrbu și Brâncuși. Legătura dintre cele două genii este foarte bine arătată în ansamblul sculptural, scriitorul Petrilei fiind ucenic atunci când Coloana Infinitului se realiza la Petroșani. După cum bine știm, Ion Barbu a făcut multe evenimente în Petrila, pentru care doresc să-i mulțumesc și cred cu tărie că I.D. Sîrbu și Mina Petrila vor deveni o puternică exploatare culturală, la fel cum cu ani în urmă Mina Petrila era cea mai mare exploatare minieră. Le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul pentru a vedea această importantă lucrare în orașul nostru, tuturor celor prezenți astăzi la manifestare, oameni de cultură, tineri veniți de la Bistrița și multe personalități locale și din țară. Viitorul orașului nostru va fi unul strălucit dacă nu uităm trecutul, cultura și tradiția.”