Cea de-a V-a ediție a Festivalului-concurs de Folclor ”Rapsodia Munților”, desfășurată în data de 14 octombrie 2018, la Casa de Cultură ”Ladislau Schmidt” din orașul Petrila a fost reușită din toate punctele de vedere.
În primul rând trebuie menționat faptul că această ediție, desfășurată în Anul Centenarului României, s-a bucurat de o prezență foarte numeroasă, copii și tineri cu un talent desăvârșit, completat desigur de profesori sau instructori iubitori de folclor autentic, participanți din mai multe zone ale județului și a țării: Valea Jiului, Brad, Șoimuș, Deva, Rovinari, Tg. Jiu, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Sibiu sau Turda.
Organizatorii acestui festival-concurs au fost apreciații prof. Ana și Iulian Doda de la Asociația Culturală ”Rapsodia Munților” Petrila, în colaborare cu Consiliul Județean Hunedoara – președinte dl. Mircea Bobora, Consiliul Local și Primăria Orașului Petrila – primar dl. Vasile Jurca.
Soliștii vocali și instrumentiști, grupurile vocale, precum și ansamblurile de dansuri populare participante au avut evoluții bune și foarte bune, evidențiind faptul că păstrarea și promovarea cântecului și dansului popular reprezintă o preocupare importantă în rândul copiilor și tinerilor, dar și al profesorilor și instructorilor coordonatori.
Un moment aparte în desfășurarea festivalului a fost deschiderea acestuia cu Imnul centenarului – cântecul ”Marea Unire nu se uită niciodată” în interpretarea Vioricăi Macovei și a Orchestrei Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale.
Juriul festivalului a fost format din următorii specialiști și artiști din domeniul folclorului: prof. Ionel Coza – instrumentist și dirijor al orchestrei ”Doina Crișului”- președintele juriului; prof. Tiberiu Zselnyan de la Școala Populară de Artă Deva – Centrul de Cultură și Artă a Județului Hunedoara, expert secția canto popular; coregraf Vasile Enea de la ansamblurile ”Hațegana” Hunedoara și ”Bucura” Hațeg; solista Adelina Tomulescu, câștigătoarea trofeului festivalului – ediția a III-a; scriitorul și etnologul Dumitru Gălățan.
Parteneri în organizarea festivalului-concurs au fost: Asociația ”Rosa Multiflora” Hunedoara – președinte, dl. Costel Avram; Consilier județean, d-na Doinița Maria Bălănesc; Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” Petrila – director, d-na Cecilia Mitran; MondoTV și Radio Mondo FM – director, dl. Ionuț Drăgotesc.
Au trăit emoția acestui festival-concurs național de la Petrila și au fost premiați cei mai buni dintre cei mai buni, chiar așa s-ar putea spune, cu diplome, trofee, medalii și premii în bani, marele trofeu al festivalului a fost câștigat de Ansamblul ”Mugurii Țarinei” din Turda.