Comunitatea locală din orașul Uricani se pregătește pentru a marca Centenarul Marii Uniri

Home Cultură Comunitatea locală din orașul Uricani se pregătește pentru a marca Centenarul Marii Uniri

Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 va fi sărbătorit așa cum se cuvine, și în comunitatea locală a orașului Uricani. În acest scop, încă de anul trecut, Consiliul local al orașului Uricani a înființat și un Comitet local care să se ocupe de creionarea unui program de activități dedicate acestui eveniment de însemnătate majoră pentru uricăneni ca, de altfel, pentru toți românii.

Intitulat ”Comitetul celor 100 pentru Centenar”, acest for constituit la nivelul orașului Uricani la inițiativa primarului Dănuț Buhăescu, a fost aprobat cu unanimitate de voturi de consilierii locali, fiind învestit cu putere de lege prin adoptarea HCL 160/2017. Din acest comitet fac parte ersonalități ale vieții politice, sociale, economice și cultutale din orașul Uricani, în sarcina Comitetului celor 100 fiind formularea de propuneri de activități publice menite să marcheze, în comunitatea locală, Anul Centenarului României Mari.

Comunitatea locală din orașul Uricani va marca sărbătoarea Zilei Naționale a României la 1 Decembrie în cadrul unui maraton cultural-artistic ce va avea loc, în zilele de 30 noiembrie și 1 Decembrie la Casa de cultură din Uricani. Cu acest prilej, aici vor avea loc spectacole articole, conferințe și comunicări științifice, lansări de carte și expoziții de fotografie, dar și o ceremonie festivă în cadrul căreia autoritățile locale din orașul Uricani vor acorda diploma și plachete de onoare cetățenilor de onoare ai localității, membrilor Comitetului celor 100 ș.a.m.d.

Ziua Centenarului Marii Uniri va aduce la Uricani și marcarea evenimentelor istorice locale, regionale și naționale care au precedat actul Unirii precum și rolul pe care l-au avut uricănenii în făurirea României Mari, toate aceste lucruri fiind aduse în discuție în cadrul conferinței intitulate ””CENTENARUL MARII UNIRI” – URICANI, 2018”. Cu aces prilej, la Uricani vor conferenția istorici, profesori universitari, jurnaliști, reprezentanți ai societății civile din orașul Uricani și din Valea Jiului. De asemenea, va fi prezentată lucrarea ”Drumul Văii Jiului spre Alba Iulia”, volum realizat și prezentat de prof.univ.dr. Mircea Baron de la Univesitatea din Petroșani.

Tot în cinstea sărbătorii Centenarului, Primăria orașului Uricani a editat și o broșură – prin intermnediul Programului ”Centenar” derulat de Ministerul Culturii – în care sunt menționate aspecte relevante din istoria comunității locale din Uricani în anii premergători Unirii, contribuția acestei comunități la făurirea actului istoric de la 1 Decembrie 1918 și informații depre perspectivele acestei localități, al cărei act de identitate sub acest nume datează tot din decembrie 1918.

Sărbătoarea Centenarului României Mari, pe care o celebrăm cu toții acum, la 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, este și pentru noi, uricănenii, nu doar un eveniment cu valoare de simbol, ci constituie prilejul de a rememora faptele bravilor noștri înaintași, care au scris prin jertfă și credință, această pagină de aur din istoria națiunii române”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Tot în cinstea Centenarului României, la Uricani spectacolele cultural-artistice vor fi urmate de degustări de produse specifice (fasole cu ciolan, vin fiert etc.) oferite tuturor participanților la aceste evenimente de către administrația locală din orașul Uricani.

”Încă de pe acum lansez invitația tuturor cetățenilor din orașul Uricani să participle la aceste evenimente, în cadrul cărora trebuie să sărbătorim împreună Ziua Națională a României, să rememorăm împreună momentul istoric de acum 100 de ani care a generat această mare sărbătoare a tuturor românilor și să-i cinstim pe concitadinii noștri care au” contribuit la realizarea Marii Uniri”, spune primarul Dănuț Buhăescu.