Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a decernat, în acest week-end, stelele pe Aleea Celebrităților din Sibiu, o structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, concepută ca un spațiu de recunoaştere a contribuţiilor pe care personalități marcante ale culturii și artei și-au adus-o în aceste domenii. Ceremonia de decernare a stelelor a avut loc pe Aleea Celebrităților din Sibiu, unde au fost prezenți Charlotte Rampling, Israel Galván, Denis O’Hare, Helmut Stürmer, diplomați, invitați speciali, care la finalul serii au participat la Gala Celebrităților, un eveniment dedicat acelorași personalități care au fost distinse cu stele.
În condițiile în care anul trecut FITS s-a desfășurat în mediul online, la ediția de anul acesta au fost decernate stelele pentru două ediții ale FITS: Denis O’Hare, Jan Lauwers și Helmut Stürmer pentru 2020 și Charlotte Rampling, Israel Galván, Akram Khan și Yoshi Oida pentru ediția anul 2021.
Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), a deschis ceremonia de acordare a stelelor. Acesta a arătat, în discursul său că cele 7 noi stele de pe Aleea Celebrităților din Sibiu completează celelalte 43 acordate altor prestigioși artiști ai țării și ai lumii, la edițiile precedente ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. ”Este un moment atât de frumos când putem contempla un drum care s-a creat între primul teatru din estul și centrul Europei construit de la 1788 și următorul teatru care sperăm să fie construit cât mai devreme. Este un moment în care această comunitate, acest oraș, care nu a fost niciodată cucerit își deschide porțile pentru cei mai importanți artiști din lume. Vor fi trei stele acordate pentru anul trecut pentru că festivalul nu s-a oprit anul trecut și alte patru pentru acest an”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național Radu Stanca și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
În mod simbolic fiecare stea este oferită de către un partener sau sponsor de tradiție al Festivalului. Prima stea i-a revenit lui Denis O’Hare, stea oferită de KEEP CALLING. Actor de teatru, film și televiziune, cântăreț și autor de piese, premiat și nominalizat pentru cele mai importante distincții ale Americii, Denis O’Hare a primit o stea pe Aleea Celebrităților pentru opera sa impresionantă care înglobează temele mari ale umanității, dar și diversitatea caracterelor pe care le aduce la viață.
Actor și scriitor american, Denis O`Hare a apărut în filme precum „Dallas Buyers Club”, „Late Night”, „21 Grams”, „Milk” sau „The Changeling”. A făcut parte, de asemenea, din distribuția unor seriale extrem de populare, printre care „American Horror Story” și „True Blood”. A câștigat un Tony Award pentru rolul său jucat în piesa „Take Me Out”, de Richard Greenberg. Este coautor al piesei „An Iliad”, pentru care a primit un OBIE Award.
Jan Lauwers a primit o stea pentru ediția 2020, stea oferită de AUTOKLASS. Artistul nu a fost prezent, în numele lui a primit premiul Émile Lansman, fondator și director Lansman Editeur. Jan Lawers este una dintre cele mai provocatoare personalități ale teatrului european, prezent cu spectacole pentru a treia oară la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, fondatorul Need Company, Jan Lauwers primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru cei 30 de ani de pionierat între „a juca” și „a interpreta”, pentru creația sa atât de specială recunoscută de publicul și critica de specialitate europeană prin nenumărate premii.
Jan Lauwers a devenit faimos prin munca sa alături de Needcompany, pe care a fundat-o în 1986 și cu care a creat spectacole experimentale, postdramatice, la limita dintre ficțiune și (auto)biografie. Pentru întreaga sa carieră, Jan Lauwers a fost recompensat în 2014 cu Leul de Aur la Bienala de la Veneția.
Helmut Sturmer a primit, de asemenea o stea pentru anul 2020, stea oferită de RAIFFEISEN BANK. Creator de spații de joc în teatru, film și operă, în România, Europa, SUA, Australia și America de Sud, alături de nume sonore ale regiei contemporane, Helmut Stürmer primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru spectacolele unice cărora le-a dat viață împreună cu Liviu Ciulei, Roberto Ciuli, Lucian Pintilie, Vlad Mugur, Andrei Șerban, Silviu Purcărete și alții și pentru prietenia creatoare pe care a dăruit-o artiștilor de toate vârstele. Viziunea sa artistică manifestată deseori în decoruri ce oferă paliere subtile de acces în psihologia personajelor a contribuit la crearea mai multor spectacole de succes, printre care se numără și celebrul „Faust” semnat de Silviu Purcărete, care încă ține capul de afiș al repertoriului Teatrului ”Radu Stanca” din Sibiu, fiind una dintre cele mai cunoscute și admirate spectacole de teatru din întreaga lume.
În cadrul ”Galei celebrităților”, alte patru personalități prezente pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, au primit stele pe ”Aleea celebrităților”, în aplauzele oficialităților și publicului prezent la acest eveniment. Este vorba despre Israel Galvan, Yoshi Oida, Akram Khan și Chaerlotte Rampling.
Israel Galvan a primit o stea oferită de THERME. Aclamat de publicul de pretutindeni, onorat cu numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv National Dance Award UK și New York Bessie Performance Award, invitat la cele mai importante festivaluri din lume, Israel Galván primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru contribuția majoră adusă la dialogul dintre arte și artiști, ca dansator și coregraf.
Renumitul dansator și coregraf originar din Spania a devenit cunoscut prin stilul său aparte care revitalizează tehnicile dansului flamenco, îmbinând tradiția cu modalități inedite de a transpune în dans aspecte delicate ale realității contemporane. A devenit în 2016 Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor în Franța.
Yoshi Oida a fost, de asemeneam distins cu o stea oferită de JTI, premiul fiind ridicat de academicianul George Banu. Actor, scriitor, profesor, cercetător, regizor de teatru, operă și film, Yoshi Oida primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru contribuția sa impresionantă la creația, excelența și dialogul în artele spectacolului în secolele 20 și 21. Specialist în tehnicile Noh, Kabuki și Bunraku, Yoshi Oida este o figură emblematică în spațiul european occidental, devenind în 2013 Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, Franța.
Akram Khan a primit o stea oferită de UNICREDIT BANK, distincția fiind primită în numele său de E.S. Dl. Andrew James Noble, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România. Unul dintre cei mai apreciați artiști ai momentului, creator de producții de mare succes cu nume celebre în dialog, precum Sidi Larbi Cherkaoui, Sylvie Guillem, Israel Galván, Juliette Binoche, creator al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, Akram Khan primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru extraordinara forță a imaginației cu care a născut creații unice la nivel planetar.
Creațiile lui Akram Khan se bazează pe explorarea diferitelor culturi și discursuri artistice, care implică deseori tehnologia. A colaborat cu mai artiști precum Sidi Larbi Cherkaoui, Israel Galván, Kylie Minogue și Florence and the Machine.
Charlotte Rampling a primi o stea pe Aleea Celebrităților, oferită de BRD – Groupe Société Générale. Aceasta este una dintre cele mai strălucitoare artiste ale lumii, distinsă cu zeci de premii, model, cântăreață, actriță de teatru și film. Recunoscută drept una dintre actrițele emblematice ale cinematografiei europene, Charlotte Rampling s-a afirmat la nivel internațional prin rolurile sale în filme precum „The Night Porter” (1974), „The Flesh of the Orchid” (1975), „Under the Sand” (2000) sau „45 Years” (2015). A primit numeroase nominalizări la Premiile Emmy, Golden Globe, César și Oscar și a câștigat Premiul Festivalului de Film de la Berlin și Premiul Academiei Europene de Film pentru cea mai bună actriță. În anul 2000, a primit Ordinul Imperiului Britanic.
Este greu să alegi dintre filmele, spectacolele și premiile pe care le-a primit de-a lungul carierei. A lucrat cu Luchino Visconti, Sidney Lumet, Woody Allen, Claude Lelouch, François Ozon, i-a avut parteneri pe Yul Brynner, Franco Nero, Peter O’Toole, Sean Connery, Paul Newman, Charlotte Rampling își înscrie de pe acum numele și pe Aleea Celebrităților de la Sibiu, în semn de prețuire pentru una dintre cele mai importante cariere de artist din lume.
Gala Celebrităților, o ceremonie devenită tradiție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, i-a reunit pe artiștii distinși cu stele, alături de invitați, parteneri, în cadrul unui eveniment de recunoaştere și de celebrare a contribuției pe care personalitățile distinse cu stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu și-au adus-o la îmbogățirea artei și a culturii.
Cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, din perioada 20-29 august 2021, se desfășoară cu tema „Construim speranța împreună” și are o triplă dimensiune – fizică, hibridă și online.
Fotografii de Sergiu Vințan și Sebastian Marcovici