La 4 ianuarie 1924, președintele Consiliului de Miniștri al statutul român, Ion I.C. Brătianu semna decretul privind ridicarea Petroșaniului la rangul administrativ de oraș.
”Acesta a fost debutul urbanizării Văii Jiului, pe fondul dezvoltării industriei extractive, Petroșaniul fiind practic prima localitate din sudul județului Hunedoara care primea statutul de oraș, fapt care, la vremea respectivă, consemna faptul că localitatea se poate susține din punct de vedere administrativ la acest nivel și că, în general, exista un nivel de trai ridicat al oamenilor și o oarecare bogăție a comunității locale, în general”, spune documentaristul Marian Boboc, directorul Muzeului Mineritului de la Petroșani.
Aniversarea celor 100 de ani de la ridicarea Petroșaniului la rangul administrativ de oraș va fi marcată, pe parcursul întregului an 2024, printr-o suită de evenimente publice, de la dezbateri istorice și lansări de carte, până la evenimente culturale și ceremoniale. După cum informează primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, evenimentele dedicate acestui moment jubiliar vor avea loc încă din data de 4 ianuarie 2024, când la Muzeul Mineritului va fi organizată o primă dezbatere istorică, pentru a marca cei 100 de ani de la emiterea Decretului privind declararea localității Petroșani ca oraș. Apoi, pe 12 ianuarie 2024, la exact 100 de ani de la constituirea primului Consiliu local al orașului Petroșani, va avea loc o reuniune festivă a actualului Consiliu local al municipiului Petroșani și va fi dezvelită o placă jubiliară la sediul actual al administrației publice locale.
”Este un moment deosebit de important pentru istoria localității noastre și a Văii Jiului în general, pentru că Petroșaniul a fost primul centru urban al Văii Jiului și a rămas, putem spune, din multe puncte de vedere, întotdeauna o Capitală a Văii Jiului. Ne propunem ca întregul an 2024 să poarte amprenta acestui jubileu și, dincolo de programul pe care l-am creionat cu domnul Marian Boboc și cu alți oameni pasionați de istorie din comunitatea noastră, invităm pe toți cei care au idei legate de felul în care putem marca, în comunitatea locală, acest centenar, să vină și să ni se alăture pentru a face, împreună, un an cu adevărat de sărbătoare în cinstea Centenarului urban al Petroșaniului”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Momentul aniversar consemnează și câteva elemente absolut inedite, care pun cumva ca într-o oglindă perioada dezvoltării Petrioșaniului de acum un secol cu cea a prezentului. Spre exemplu, după cum dezvăluie Marian Boboc, la momentul debutului anului 1924, când Petroșaniul era declarat oraș, primar al localității era Petru Iacob, iar în prezent primar al municipiului Petroșani este Tiberiu Iacob. ”Această fericită coincidență ne-a determinat să stabilim ca motto al anului festiv 2024 care marchează centenarul urbanizării, sintagma: ”Petroșani 100 – De la Iacob la… Iacob”. Dincolo de asta, mai sunt o serie de coincidențe, mai mult sau mai puțin întâmplătoare, legate de perioada istorică pe care o vom celebra și prezent. De pildă, atât fostul primarul Petru Iacob, cât și actualul primar Tiberiu Iacob fac parte din Partidul Național Liberal. De altfel, întregul proces privind declararea Petroșaniului ca oraș poartă amprenta liberalilor din acea vreme, pentru că procesul a fost inițiat de secretarul de stat Gheorghe Tătărăscu (viitor Prim Ministru liberal), iar Decretul oficial a fost semnat de un alt important lider liberal, Ion I.C. Brătianu”, spune Marian Boboc.
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi spune că a descoperit, la rândul său, multe similitudini între problematica economică, socială și culturală din urmă cu un secol și cele din prezent, dar și în multe aspecte care au marcat dezvoltarea comunității locale de la Petroșani odată cu urbanizarea.