Potrivit tradiției populare din regiunea Văii Jiului, imediat după Paște, momârlanii dau startul nedeilor. Obiceiurile strămoșești îi conduc la origini pe momârlanii din Valea Jiului, iar în zonele rurale ale Petrilei obiceiul mai păstrează încă patina timpurilor de odinioară.
Bunăoară, în duminica Paștelui, în satul petrilean Jieț, vatră a culturii tradiționale din Ținutul Momârlanilor, momârlanii laolaltă cu barabele s-au adunat pentru nedeie, la chemarea celor mai gospodari dintre săteni, dar și a autorităților locale, care sprijină fără rezerve evenimentele de tradiție ale comunității.
”Și în acest an, ca în fiecare an, continuă tradițiile în localitățile aparținătoare orașului Petrila. Astfel, suntem cu toții invitați la nedeile din săptămâna Paștelui, organizate cu ajutorul locuitorilor din zonele rurale petrilene, a momârlanilor. Aceștia au pregătit, după datină, ceaune cu tocană din carne de oaie, ceaune cu păsat din porumb cu brânză și ceaune cu varză cu carne. Pentru prepararea mâncării, fiecare locuitor din zonă a contribuit cu câte ceva, important de precizat fiind faptul că toate bucatele sunt din producția lor proprie. După
prepararea mâncărurilor pentru nedeie, preotul satului slujește masa, apoi oamenii servesc masa și se bucură de momente frumoase petrecute în comunitate”, ne spune Vasile Jurca, primarul orașului Petrila, care nu este deloc străin de aceste tradiții momârlănești, fiind chiar unul dintre organizatori.
Sute de oameni s-au adunat și anul acesta la prima nedeie momârlănească, în mijlocul satului Jieț, urându-și, după datină,m unii celorlalți: „Hristos a înviat! – Adevărat a înviat!”
Participanții au degustat din mâncarea tradițională (tocan de berbec, pastramă de oameni, varză cu carne și păsat) și s-au omenit cu câte un ștampăl de țuică, un pahar de vin ori o halbă de bere, după care s-au prins la vorbă, dar mai ales la joc, atmosfera de bună dispoziție fiind asigurată de artiști locali ai ansamblurilor folclorice „Junii Petrileni” (condus de Constantin Cigmăian) și „Lirica” (condus de Tiberiu Coconeț) care activează cu succes în comunitățile momârlanilor din Valea Jiului.
Potrivit scriitorului și etnologului dr. Dumitru Gălățan Jieț, și el fiu al acestei comunități, specificul acestor nedei este dezvoltarea relațiilor dintre oameni, pentru că aici oamenii povestesc lucruri legate de agricultură și oierit, cum au trecut de perioada iernii sau chiar câte animale s-au născut de la începutul anului. Localnicii ciocnesc ouă roșii, dezvoltând o adevărată competiție între ei.
Nedeile petrilene vor continua și în perioada următoare, în satele petrilene Taia, Andronești, Cimpa, culminând cu Nedeia din Poiana Muierii, una dintre cele mai cunoscute și apreciate manifestări populare de acest gen din România. Tot în aceste zile au loc nedei tradiționale și în zonele rurale ale municipiilor Petroșani, și Vulcan, dar și în comunitățile de momârlani de la Uricani, Lupeni sau Aninoasa.
Fotografii realizate de Dan Gavrilă și Vasile Laurențiu Sorin