Găzduită de Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului – Retezat din localitatea General Berthelot, Școala de vară a Academiei Române se desfășoară între 30 iulie și 2 august 2024 în prezența Acad.Prof. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, care onorează astfel județul Hunedoara pentru a doua oară în acest an, în cadrul unei manifestări de prestigiu, după ce în primăvară acesta a condus conferința dedicată bicentenarului Avram Iancu de la Deva.
Școala de vară organizată de Academia Română, manifestare ajunsă la cea de a III-a ediție, se derulează sub genericul „Sub semnul istoriei, în Hunedoara – Județul celor două Capitale” și are drept scop susținerea și promovarea tinerelor talente din școli și universități. Nu mai puțin de 12 elevi performanți, care provin din școli generale, licee și colegii din întreaga țară și au fost selectați în urma anlizei a 109 dosare depuse în primăvara anului 2024 în cadrul programului de burse „Academia Română în dialog cu tinerii“ participă ca bursieri la Școala de vară a Academiei Române
Programul pregătit de Academia Română pentru cele cinci zile ale taberei este bogat și dens, cuprinzând atât întâlniri cu membri ai Academiei Române, cât și excursii tematice în cadrul cărora elevii bursieri vor vizita o serie de obiective istorice și culturale din Țara Hațegului, precum: Complexul de la Sarmizegetusa Regia și Complexul Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Cetatea Devei, Castelul Huniazilor din Hunedoara, Centrul de Știință și Artă din Hațeg, Biserica din Densuș, Mănăstirea Prislop, Rezervația de zimbri, Muzeul Aurului de la Brad, Ansamblul monumental de la Țebea, Observatorul Astronomic Berthelot al Academiei Române.
Temele propuse sunt de mare actualitate sau legate de momente cu semnificații deosebite pentru istoria României, având ca origine județul nostru. Astfel, Acad. Prof. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, va prezenta referatul “Nevoia de istorie”, iar Acad. Prof. Ioan Dumitrache, Secretarul General al Academiei Române, va vorbi despre „Societatea viitorului” – al cărei impact îl simțim deja în numeroase aspecte ale vieții. De asemenea, Prof. univ. dr. Ioan Bolovan va relua tema conferinței intitulate „Actualitatea unui model: bicentenarul nașterii lui Avram Iancu”, pe care a prezentat-o și în cadryul Conferinței Naționale găzduite în luna mai, la Deva.
La deschiderea Școlii de vară a Academiei Române, alături de președintele Academiei Române și o serie de alți valoroși academicieni români, a fost prezent și președintele CJH, Laurențiu Nistor. Acesta s-a declarat onorat de faptul că județul nostru găzduiește un eveniment cultural-educațional de asemenea valoare, dar și de prezența distinșilor academicieni, care au ales să revină în județulș Hunedoara pentru a doua oară în acest an, în cadryul unui eveniment organizat de Academia Română. „Am avut bucuria de a participa la deschiderea celei de-a treia ediții a Școlii de vară „Sub semnul istoriei”, un eveniment deosebit organizat în cadrul programului Academiei Române – În dialog cu tinerii. Pentru județul Hunedoara și pentru Țara Hațegului, este un privilegiu să găzduim acest eveniment dedicat tinerilor bursieri ai celui mai prestigios for academic din țara noastră. Salut inițiativa Academiei Române care continuă tradiția de a aduce în județul nostru elevi străluciți, dornici să descopere istoria națională și să exploreze frumusețile acestor locuri încărcate de vestigii ale civilizației daco-romane. Îl felicit pe președintele Academiei Române, acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop, și pe prof. univ. dr. Ioan Bolovan pentru acest demers! Este esențial ca tot mai mulți tineri români să aibă șansa de a descoperi trecutul milenar al județului nostru și comorile științifice de pe acest teritoriu, care impresionează prin frumusețea peisajelor și ospitalitatea locuitorilor săi”, a declarat președintele CJH, Laurențiu Nistor.
Acesta apreciază că trăim într-un secol în care informația înseamnă cunoaștere, iar cunoașterea ne ajută să trăim frumos prezentul și să clădim un viitor sănătos, ajutându-ne să nu ne uităm rădăcinile și ne îndeamnă să ne prețuim înaintașii, atât pe cei care au luptat cu arma în mână, cât și pe învățații care ne-au lăsat documente și mărturii de mare valoare.