Ceremonii de recunoștință în capitala de suflet a mineritului românesc, de Ziua Minerului, la Lupeni

Ceremonii de recunoștință în capitala de suflet a mineritului românesc, de Ziua Minerului, la Lupeni

Nu există o altă localitate în România al cărei nume să fie mai puternic legat de breasla minerilor din această țară și de mineritul românesc în general așa cum este municipiul Lupeni. Într-un fel e firesc să fie așa, dacă avem în vedere faptul că aici, în adâncurile Minei Aurelia din Lupeni a avut loc, la începutul secolului trecut, cea mai mare tragedie minieră din toate timpurile. Tot aici, la Mina Lupeni a avut loc singura mișcare de protest a ortacilor din România înăbușită în sânge de puterea politică în 6 august 1929. Și tot aici, la început de august 1977, minerii au fost primii români care s-au răsculat împotriva regimului comunist dictatorial, câștigându-și unele drepturi, dar plătind în același timp prețul răzbunării regimului.

În amintirea acestor repere care fac din Lupeni, emblematica localitate a Văii Jiului o veritabilă capitală de suflet a mineritului românesc, au avut loc și în acest an ceremonii organizate de Sindicatul „Muntele” din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului împreună cu Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni.

În cadrul unui eveniment de o sobrietate aparte, în curtea Minei Lupeni, pe platoul din fața Uzinei electrice, devenit un veritabil altar de sacrificiu și memorial al durerii, au fost rememorate evenimentele din 6 august 1929 când sub ploaia de gloanțe dezlănțuită de forțele de ordine, 74 din cele 78 de cartușe și-au atins ținta, ucigând pe loc 21 de greviști și rănind alți 53, unul decedând după câteva zile. Placa memorială amplasată pe frontispiciul fostei Uzine Electrice, devenită monument istoric, are încrustată pe ea numele eroilor mineri căzuți în acea nedreaptă tragedie. Aceștia sunt: Hegheduș Ștefan, Vitoș Gavrilă, Tătar Ștefan, Pataki Francisc, Negreanu Alexandru, Fulop Mihai, Groza Ioan, Ghvelek Petru, Gurcso Gavril, Golcea Vasile, Gaboși Martin, Duca Sigismund, Moise Aron, Toma Maxim, Donciu Vasile, Sandor Antoniu, Szigeti Dominic, Groza Loghin, Kolcsar Ștefan, Gaal Irimie, Fruja Petru, Vulpe Ion.

Urmele gloanțelor care dus la acest masacru mai sunt vizibile și astăzi pe coșul din spatele camerei cazanelor, iar apa încă mai curge pe canalul în care și-au dat obștescul sfârșit eroii mineri ai grevei din 1929, în speranța că poate va spăla păcatele celor vinovați.

La 95 de ani de la greva minerilor de la Lupeni din august 1929, semnalul sonor al sirenei de la Uzina Electrică a minei (trasă atunci de minerul-erou Vitoș Gavrilă) a răsunat din nou, prelung, chemând oamenii la adunare și comemorare.

În fața Uzinei Electrice de la Mina Lupeni au fost depuse coroane de flori, în semn de omagiu pentru minerii căzuți sub gloanțe în 1929, dar și pentru toți eroii mineri căzuți de-a lungul timpului, în accidentele de muncă din abataje. Au depus coroane de flori: Sindicatul „Muntele” (reprezentat de liderii sindicali Dorin Vezure și Cosmin Stoica), Ministerul Energiei (reprezentat de secretarul de stat Casian Nițulescu), conducerea E.M. Lupeni (reprezentată de directorul Dacian Floarea), Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni (cu o delegație numeroasă condusă de primarul Lucian Resmeriță), Consiliul județean Hunedoara (avându-l în fruntea delegației consilierilor județeni pe președintele Laurențiu Nistor), Instituția Prefectului județului Hunedoara (reprezentată de prefectul Doris Visirin și subprefectul Constantin Fulga), Parlamentul României (reprezentat la acest eveniment de Natalia Elena Intotero – deputat, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, de senatorul Cristian Resmeriță și deputatul Vetuța Stănescu), Parlamentul European (reprezentat de eurdeputatul Diana Șoșoacă). Acestora li s-au alăturat conducerea Complexului Energetic Valea Jiului (în frunte cu directorul general Adrian Drăghina), Consiliul de Administrație al CEVJ (reprezentat de Cristian Roșu și Dan Marinescu), conducerea SE Paroșeni (în frunte cu directorul Adrian Slăvei), conducerea Prestserv (cu o delegație formată din directorul Adrian Ilie Romoșan și contabilul șef Liliana Pop), conducerea E.M. Livezeni (în frunte cu directorul Adrian Preda), Consiliul local al municipiului Vulcan (cu o delegație condusă de primarul Cristian Merișanu), comunității oamenilor de afaceri din municipiul Lupeni (reprezentați de Emil Părău, Constantin Dicu și Ion Hațegan), precum și organizațiile politice ale PSD, PNL și SOS România.

În bună parte, aceleași personalități au fost prezente și la scurta ceremonie care a avut loc în centrul municipiului Lupeni, în fața Ansamblului Monumental ”Lupeni 29” al artistului Ion Irimescu. De asemenea, o delegație a Primăriei și Consiliului local Lupeni a participat și la o scurtă ceremonie de depunere a unor coroane de flori în Cimitirul Eroilor Mineri de la Lupeni, locul unde-și duc somnul de veci și cei 22 de mineri uciși în greva din 1929 de la Mina Lupeni.

Toți cei prezenți la aceste evenimente sobre prin care a fost marcată și în acest an la Lupeni, ”Ziua Minerului” au ținut un moment de reculegere și au rostit o rugăciune pentru sufletul celor omagiați cu acest prilej și au transmis gânduri bune minerilor de azi ai Văii Jiului.