Din anul 2016, atunci când au fost dezvelite primele busturi din componența Memorialului Eroilor de la Pasul Vîlcan, chiar pe locul liniei de front în care în ziua sfântă a praznicului Adormirii Maicii Domnului din anul 1916, glorioasa Armată Română cucerea prima palmă de pământ Românesc din Transilvania, în ceea ce avea să rămână în istorie drept primul pas spre constituirea, la finalul Marelui Război, a premiselor care au stat la baza făuririi României Mari, patrioti români de pretutindeni vin să-i omagieze pe eroi într-un adevărat pelerinaj de suflet.
Și în acest an, câteva sute de pelerini, bravi patrioți și iubitori de istorie au urcat aici sâmbătă, 17 august 2024, pentru a participa la cea de-a IX-a ediție a ceremonialului cultural, istoric și patriotic dedicat Eroilor militari ai Armatei Române căzuți în bătăliile de aici care au consemnat drumul istoric ”De la Război spre Marea Unire”, eveniment organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan, în colaborare cu Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Sarmizegetusa” din județul Hunedoara, cu Filiala județeană Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, cu Episcopia Devei și Hunedoarei și cu inimosul patriot local Emil Părău.
În rândul acestora s-au aflat reprezentanți ai administrației publice locale din municipiul Vulcan, reprezntanți ai autorităților locale și județene din județele Hunedoara și Gorj, reprezentanți ai mai multor filiale regionale ale Asociației Cadrelor Milutare în Rezervă și Retragere și ai Asociației Naționale „Cultul Eroilor-Regina Maria”, parlamentari ai județului Hunedoara (senatorii Cristian Resmeriță și Vasile Potecă și deputații Viorel Sălan și Ilie Toma), reprezentanți ai partidelor politice, membri ai societății civile, etc.
Platoul din fața Memorialului Eroilor ridicat aici în 2016, la inițiativa aceluiași Emil Părău, împreună cu cea a regretatului primar al Vulcanului, Gheorghe Ile a fost din nou scena unor momente emoționante care s-au derulat aici în fața sutelor de oameni veniți cu inima deschisă din toată Valea Jiului, dar și din Gorj, din Vâlcea, din Hunedoara, din Alba, din Timiș, din Dolj, din București, dar și din alte colțuri ale țării, pentru a aduce prinosul lor de recunoștință celor mai bine de 1500 de soldați soldați români care, în bătăliile din august-octombrie 1916 au scris aici, cu jertfă de sânge, file din cartea de aur (încă prea puțin cunoscută!) a Istoriei României, eliberând prima palmă de pământ românesc din Transilvania și trasând începutul unui drum ireversibil al Unirii tuturor românilor, act consfințit la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia.
Despre semnificația acestor momente istorice au vorbit, în emoționante discursuri, Cristian Merișanu (primarul municipiului Vulcan), Gheorghe Nechifor (vicepreședinte al Consiliului județean Gorj), Alin Țambă (vicepreședinte ale Consiliului județean Hunedoara), Virgil Drăgușin (prefectul județului Gorj), Constantin Fulga (subprefectul județului Hunedoara) și gen.(r) Grigore Buciu (vicepreședinte al Asociației Naționale „Cultul Eroilor-Regina Maria”. La fel de emoționante au fost cuvintele de rugăciune rostite de soborul de vredinici slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, format anul acesta din părintele Petrache Crețu, preotul militar Gabriel Mateș și preoții parohi Mihai Iancu și Nicolae Volintiru, care au săvârșit un Te Deum în memoria Eroilor de la Pasul Vîlcan.
Și tot aici s-a auzit pentru prima oară în istoria acestui ceremonial, apelul celor 12 eroi militari care au căzut chiar pe platoul în care a fost ridicat „altarul de jertfă” al Memorialului Eroilor de la Pasul Vâlcan, la cota 1621, pe fosta graniță ce separa nedrept românii de români, loc devenit astăzi încă un reper al României istorice.
Emoționante și desoebit de apreciate au fost și ceremoniile ridicării drapelului pe catarg în acordurile Imnului Național, raportul gărzii militare de onoare, ceremonialul depunerii de coroane de flori la monumentele MS Regele Ferdinand I, MS Regina Maria, generalilor Ion Dragalina și Ion Culcer, ale colonelului Dumitru Cocorăscu, locotentelului Emil Popovici, locotenentului Gheorghe Tătărăscu și bravei eroine de la Jii, sublocotententul Ecaterina Teodoroiu, iar în aplauzele mulțimii au defilat glorioasele drapele de luptă ale regimentelor din Brigăzile 21 și 22 ale Diviziei a 11-a a Armatei I Române (ale căror copii se află în custodia Primăriei municipiului Vulcan), purtate cu onoare de membri ai Poliției Locale.
Demnă de remarcat este și prestația artistică a sg. Alexandra Stolojan, elevă a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazu” din Alba Iulia, care a recitat o frumoasă poezie patriotică: „La Pasul Vâlcan. Cota 1600.” Așa cum demnă de remarcat este și prezența membrilor Asociației „Tradiții ostășești” din Craiova, care au prezentat uniformele militare ale armatelor combatante pe frontul de la Pasul Vâlcan și o serie de documente și efecte militare recuperate de pe câmpurile de bătălie din Primul Război Mondial.
”Acest ceremonial cultural-patriotic a devenit un important punct de reper în viața comunității noastre, pe măsura cuvenită momentului istoric pe care-l marchează. Pentru noi, vulcănenii, Pasul Vâlcan nu este doar un excepțional loc de belvedere, ci și un loc de pelerinaj în care mergem, de fiecare dată, cu emoție și respect, pentru a ne aminti de importantele repere ale istoriei noastre naționale care au fost consemnate în acest loc și pentru a ne ruga pentru sufletele eroilor care au căzut pe aceste meleaguri pentru viitorul românilor și al României. Suntem beneficiari direcți ai acestei jertfe și avem datoria morală de a-i omagia de ostașii români care și-au vărsat aici sângele și care și-au dat viața pentru un măreț ideal: ”Honor et patria!” Lor le este dedicat acest eveniment emoționant care ne adună pe toți cei care prețuim istoria și respectăm eroii neamului românesc”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Ceremoniile de la Pasul Vâlcan au fost precedate și în acest an de simpozionul de istorie militară „Prin Pasul Vâlcan, spre Marea Unire”, ajuns și el la cea de-a VIII-a ediție și găzduit anul acesta la sala de lectură a Bibliotecii Liceului Tehnologic „Mihai Viteazu” din localitate. Aici au fost prezentate câteva importante comunicări istorice, în care, spre exemplu, istoricul Dorel Șchiopu a făcut o scrută prezentare cronologică a datelor istorice care au condus la izbucnirea Marelui Război de la începutul secolului XX, dar și implicațiile pe care acesta le-a avut în timpul celor 4 ani de conflicte armate, dar și efectele acestuia pentru țara noastră. Similar, col(r) Ion Aldescu, minuțios cercetător istoric, a prezentat câteva portrete de eroi care au căzut în luptele din august 1916 pe frontul de la Pasul Vâlcan. Prelegerea prof. Dorin Petresc, reputat istoric hunedorean, a fost în măsură să ne readucă aminte nu doar de faptul că anul 2024 este declarat drept „Anul Avram Iancu”, ci și să reflecte într-o inedită și emoționantă lecție de istorie faptul că în Panteonul de la Țebea, în locul de odihnă veșnică, „Crăișorul Munților” este vegheat de un „Detașament pentru eternitate” format din 249 de bravi ostași români care au luptat în Marele Război al Reîntregirii și care, căzând prizonieri, au fost martirizați de armata austro-ungară la Orăștie, fiind ulterior reîhumați la Țebea.
Poate că multe sunt cuvintele care ar trebui așternute pe hârtie, spre aducere aminte celor de azi și celor de mâine că drumul spre idealul României Mari și libere a pornit și de aici, din Munții Vâlcanului, însă acestea abia de încap în marea carte de istorie a neamului românesc, darămite într-un articol de ziar. Pe drept cuvânt, istoria ultimului secol și unul dintre cele mai crunte episoade de luptă date pe crestele Vâlcanului, în pasul de trecere spre Gorj, pe străvechiul ”drum al romanilor”, devenit apoi ”al lui Mihai Viteazu” și, mai apoi, ”al poștalioanelor”, au adus Pasul Vâlcan în atenția a sute și mii de oameni care vin acum aici nu doar pentru a admira peisajul de vis din golurile alpine, ci și mărturiile unui important crâmpei din istoria Neamului Românesc.
Glorie eternă eroilor militari, onoare celor ce înțeleg și știu să le prețuiască jertfa și cinste celor ce știu să le păstreze vie amintirea!
Fotografii realizate de Sergiu VINȚAN